Prețul merelor s-ar putea dubla la iarnă. Multe culturi, afectate de grindină
Toamna se numără pagubele pe Valea Dâmboviței. Pomicultorii sunt foarte supărați după ce grindina de la finalul primăverii le-a distrus aproape toată recolta.
Deși producția este una foarte bună, fructele bătute de gheață ori s-au stricat ori nu arată bine și nu pot ajunge în magazine.
În iarnă, prețul merelor s-ar putea dubla.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Necazul pomicultorilor din Voinești a început la finele lunii mai. O grindină care a durat numai câteva minute a lăsat în urmă dezastru în livezile de pe Valea Damboviței.
De parcă nu era de ajuns, la începutul lunii iunie a dat iarăși piatra din cer, iar pomicultorii au realizat de atunci că aproape toată munca lor și investițiile făcute au fost anul acesta în zadar.
Conform datelor furnizate de Direcția Agricolă Dâmbovița, din cauza grindinei din aceasta primăvară au fost afectate aproape 1300 de hectare de pomi fructiferi.
Cele mai mari probleme sunt în livezile de meri, aproape 800 de hectare au fost afectate, iar cei mai suparăți sunt pomicultorii de pe Valea Damboviței.
Acest pomicultor administrează o plantație de 40 de hectare de măr și păr. Producția părea una excelentă în acest an, dar grindina i-a stricat toate socotelile.
Ionuț Neagu, pomicultor Voinești: „A distrus pe unele zone în proporție de sută la sută. Preconizăm o producție de 50 de tone la hectar. După căderea masivă de grindină precozinam zero tone la hectar. Pagubă totală, nu mai avem niciun fruct, la anul producția va fi tot spre zero.”
Autoritățile locale cunosc necazurile oamenilor și spun că din păcate nu au ce să îi ajute. Au făcut rapoarte către direcția agricolă și către ministerul Agriculturii, s-au constatat pagubele, dar nimeni nu i-a despăgubit cu nimic. Așa că se văd nevoiți să dubleze prețul iarna aceasta.
Claudiu Popa, viceprimar Voinești: „La nivelul localității Voinesti situația este critică, fiindcă toate fructele au fost afectate. Nu există fruct să nu fie afectat de grindină. Pierderile sunt foarte mari, prețul va fi unul dublu, în iarnă vor ajunge la 4-5 lei."
Unii dintre pomicultori au renunțat deja să se mai îngrijească de livezi și spun cau au de gând să se reprofileze. Cei mai mulți dintre ei nu au asigurări pentru culturi, așa că se văd nevoiți să suporte toate pagubele.