Presedintele Ungariei, Ader Janos, a venit in Romania, la pelerinajul de la Sumuleu Ciuc
Presedintele Ungariei, sotia sa si vicepremierul aceleiasi tari participa la procesiunea de Rusaliile Catolice de la Sumuleu Ciuc
Presedintele Ungariei, Ader Janos, si sotia sa participa, sambata, la Sumuleu Ciuc, din judetul Harghita, la procesiunea de Rusaliile Catolice, cel mai mare pelerinaj religios din sud-estul Europei si la care participa zeci de mii de credinciosi.
Presedintele Ungariei, Ader Janos, si sotia sa, Herczegh Anita, s-au oprit, sambata mai intai la Biserica Franciscana din Sumuleu Ciuc, unde, potrivit traditiei, credinciosii se roaga la statuia Facatoare de Minuni a Fecioarei Maria.
Familia prezidentiala este insotita de catre vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, precum si de alti oficiali de la Budapesta, cu totii alaturandu-se pelerinilor care participa la procesiunea de Rusalii.
Oficialii ungari au anuntat ca nu doresc sa faca declaratii, fiind o vizita privata in Romania.
Zeci de mii de credinciosi participa, sambata, la Sumuleu Ciuc, in Harghita la procesiunea religioasa de Rusaliile Catolice, cel mai mare pelerinaj religios din Europa de sud-est.
Slujba a inceput, sambata, in jurul orei 12.30, fiind oficiata in aer liber intr-un altar amenajat pe muntele Sumuleu Mic, fiind oficiata de catre Nuntiul Apostolioc al Vaticanului in Romania, Monseniorul Miguel Maury Buendia.
Slujba de Rusalii va avea loc duminica, tot in aer liber.
Peste 600 de jandarmi, politisti, pompieri si cadre medicale au fost mobilizati pentru acest eveniment, fiind infiintate, totdata, mai multe puncte de prim ajutor in zona in care are loc procesiunea religioasa.
Primul tren cu pelerini maghiari care participa la procesiunea de Rusaliile catolice de la Sumuleu Ciuc, din judetul Harghita, a ajuns, joi, la Cluj-Napoca, de la Budapesta, cei aproximativ o mie de calatori fiind asteptati cu flori si traditionalele pogacele. Oamenii au spus rugaciuni si au cantat imnul Ungariei.
Pelerinii, care in fiecare an merg la Sumuleu Ciuc pentru a participa la slujba de Rusaliile catolice, au fost asteptati de aproximativ 200 de persoane, cu flori si pogacele - produse de patiserie facute din aluat si branza.
Trenul a stat in gara din Cluj-Napoca aproximativ 20 de minute, timp in care cei prezenti au rostit rugaciuni, au primit binecuvantarea din parte preotilor prezenti si au cantat imnul de stat al Ungariei, dar si mai multe cantece religioase.
In drum spre Cluj-Napoca, trenul a oprit si la Oradea, unde pelerinii au participat la o slujba oficiata special cu ocazia venirii lor.
Trenul ar trebui sa ajunga in Gheorgheni, in judetul Harghita, joi seara, pelerinii urmand sa participe sambata si duminica la slujbele oficiate la Sumuleu Ciuc.
Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Sumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrala si de Est si isi are originea in urma cu aproape patru secole si jumatate.
In centrul pelerinajului se afla Fecioara Maria, a carei statuie a fost sculptata in lemn de tei intre anii 1510 si 1515, fiind cea mai mare statuie facatoare de minuni din lume.
In anul 1567, dupa ce au iesit victoriosi in lupta cu armatele principelui Transilvaniei, Ioan Sigismund, care a incercat sa le impuna religia unitariana, credinciosii catolici au facut legamant ca in sambata dinaintea Rusaliilor se vor intoarce sa isi exprime recunostinta. Si, an de an, au venit tot mai multi, harghitenilor li s-au alaturat alti credinciosi (reformati, unitarieni, chiar si ortodocsi) de pretutindeni, pana cand biserica a devenit neincapatoare, astfel ca liturghia s-a mutat pe Muntele Sumuleul Mic.