Iohannis susţine independenţa BNR după atacurile la adresa Băncii, acuzată că nu opreşte inflaţia
Preşedintele Klaus Iohannis a discutat miercuri cu conducerea Băncii Naţionale a României, în contextul criticilor venite dinspre Guvern şi majoritatea parlamentară la adresa politicii BNR.
Klaus Iohannis s-a întâlnit mirercuri cu conducerea BNR, urmând ca vineri să discute cu premierul şi ministrul Finanţelor.
Comunicatul Administraţiei Prezidenţiale:
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut miercuri, 25 aprilie a.c., o întrevedere cu conducerea Băncii Naționale a României, reprezentată de domnul Guvernator Mugur Isărescu și domnul Prim-viceguvernator Florin Georgescu. Această întâlnire a fost ocazionată de necesitatea consultărilor în privința medierii disputelor dintre Guvern și BNR, referitoare la riscurile cu care România se confruntă în prezent în ceea ce privește inflația și coordonarea politicilor economice.
În cadrul discuțiilor, a fost analizată situația macroeconomică existentă, context în care Președintele României a subliniat că este esențială independența Băncii Naționale a României în legătură cu deciziile de politică monetară, aceasta fiind o condiție fundamentală pentru un stat membru al Uniunii Europene.
În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a menționat că Banca Națională a României trebuie să urmărească, cu responsabilitate și determinare, obiectivul fundamental de asigurare a stabilității prețurilor, astfel încât veniturile românilor să nu aibă de suferit prin scăderea puterii de cumpărare.
Guvernatorul BNR a prezentat principalii factori ai creșterii prețurilor, arătând că influențele semnificative provin din componente aflate în afara sferei de acțiune a politicii monetare.
Referitor la problema coordonării politicilor economice, Președintele României apreciază că aceasta nu înseamnă că politicile unor autorități să fie subordonate obiectivelor altora, însă ansamblul politicilor economice trebuie să asigure, prin toate măsurile care se impun, stabilitatea și predictibilitatea cadrului macroeconomic.
Astfel, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că atât Guvernul, cât și Banca Națională trebuie să evite abordările concurențiale, astfel încât cooperarea instituțională să fie una eficientă, în condiții de echilibru și responsabilitate față de interesele economice ale României.
La finalul întrevederii, Președintele României și-a exprimat speranța că vor exista discuții între Guvern și BNR în perioada imediat următoare, care să îmbunătățească dialogul instituțional și cooperarea în domeniul politicilor economice.
”Președintele a decis ca prima rundă de discuții să aibă loc separat. Astăzi va avea loc întâlnirea cu conducerea BNR, urmând ca vineri, la ora 11:00, să se întâlnească cu prim-ministrul Viorica Dăncilă. Președintele speră ca, după aceste discuții, care vor avea loc la Palatul Cotroceni, Guvernul și conducerea BNR să se întâlnească în zilele următoare pentru a avea un dialog direct”, a precizat Administrația Prezidențială.
La întâlnirea de vineri, alături de prim-ministrul Viorica Dăncilă, va participa și ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.
Luni, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că va încerca o mediere între Guvern şi Banca Naţională a României şi că îi va chema la Cotroceni "şi pe unii, şi pe alţii" în zilele următoare. "Am decis să încerc o mediere între Guvern şi BNR. În zilele următoare îi voi invita şi pe unii, şi pe alţii la Cotroceni", a spus şeful statului.
Iohannis a precizat, în context, că "s-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente în ultima vreme".
Joi, liderul PSD a declarat că “sub nicio formă” nu este de acord cu ideea că inflaţia ar fi generată de politicile de creştere a veniturilor românilor. Dragnea a susţinut atunci că inflaţia din România este de 1,6%, sub media din UE, şi a vorbit, în context, despre cauzele creşterii acesteia, a preţurilor, cauze în care se include şi modul ”în care nu colaborează BNR cu Guvernul României”, şi chiar a sugerat că unele acţiuni de la BNR sunt coordonate cu unele declaraţii ale opoziţiei.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!