Iohannis: Voi invita Guvernul și BNR la Cotroceni. S-a mers cam departe cu unele afirmații

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, că va încerca o mediere între Guvern şi Banca Naţională a României şi că îi va chema la Cotroceni "şi pe unii, şi pe alţii" în zilele următoare.

"Am decis să încerc o mediere între Guvern şi BNR. În zilele următoare îi voi invita şi pe unii, şi pe alţii la Cotroceni", a spus şeful statului.

Iohannis a precizat, în context, că "s-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente în ultima vreme".

Șeful statului a subliniat că "este fundamental greșit ca investitorii sau firmele străine să fie acuzate de creșterea dobânzilor".

"Acea abordare de a arunca în curtea BNR-ului inflația sau creșterea dobânzilor este una fundamental greșită și nu va rezolva problema. Este fundamental greșit să acuzi investitorii străini sau firmele străine de creșeterea dobânzilor.

Citește și
Liviu Dragnea
Dragnea susţine că politicile PSD nu sunt cauza inflaţiei, ci o "acţiune coordonată" a BNR, preşedintelui şi firmelor străine

Politicile discutabile ale guvernelor PSD și în domeniul salarizării, economic sau fiscal au dus la aceste neliniști în piață și, implicit, la creșetera inflației și a dobânzilor. Deci, problema poate fi rezolvată, dar doar printr-o abodare responsabila, prin politici guvernamentale sustenabile", a mai adăugat Iohannis.

Președintele a mai atras atenția că rezultatele "trecerilor în forță a politicilor economice în Parlament" se văd acum, "când a apărut o inflație care a anulat toate creșterile salariale promise".

'Încă de la început am atras atenția că aceste politici salariale și fiscale vor produce dezordine fiindcă nu au existat studii de fundamentare serioase sau negocieri cu partenerii sociali. S-a trecut în forță prin Parlament cu aceste politici și rezultatele se văd acum, după unele creșteri salariale, la unele categorii, a apărut o inflație care a anulat acele creșteri salariale.

Situația poate fi corectată, dar nu de la BNR, ci de la Guvern. Guvernele PSD nu au înțeles foarte bine urmările politicilor pe care le-au pus în practică. Au trecut cu ușurtință peste argumentele opoziției și ale mele", a mai adăugat președintele Iohannis.  

Dragnea susține că politicile PSD nu sunt cauza inflaţiei, ci o "acţiune coordonată" a BNR, preşedintelui şi firmelor străine

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, a declarat joi, pe 19 aprilie, că "sub nicio formă" nu este de acord cu ideea că inflaţia ar fi generată de politicile de creştere a veniturilor românilor.

El a precizat că inflaţia din România este de 1,6%, sub media din UE, şi a vorbit, în context, despre cauzele creşterii acesteia, a preţurilor, cauze în care se include şi modul "în care nu colaborează BNR cu Guvernul României", şi chiar a sugerat că unele acţiuni de la BNR sunt coordonate cu unele declaraţii ale opoziţiei.

"Totuşi, cred că Banca Naţională este a României, nu este proprietatea niciunei persoane, niciunui grup de persoane, niciunei alte puteri, ci este proprietatea României şi este o instituţie română care trebuie să lucreze în beneficiul României şi în beneficiul românilor. Şi sunt convins că ar trebui ca, împreună cu guvernul, să lucreze pentru diminuarea inflaţiei şi pentru a găsi cele mai bune soluţii de politică monetară, care este politica BNR, nu să ascultăm mereu cum oameni care lucrează la Banca Naţională fac tot felul de previziuni publice şi care produc deservicii României, oameni cu funcţii importante din Banca Naţională care, deşi Comisia Europeană a spus că deficitul comercial, deficitul de cont curent al României nu generează probleme, pentru că e sub 4%, aşa cum s-a stabilit (...), cu toate astea ştie el că asta va produce necazuri în România. Păi cum poţi să vii să spui aşa ceva? L-a pus Mugur Isărescu, a făcut-o de capul lui? Chiar dacă a făcut-o de capul lui, nu vorbeşti ca persoană fizică, e vorba de un mesaj din partea Băncii Naţionale. Asta poate să producă deservicii serioase României. Nu ia nicio măsură BNR, conducerea BNR? Înseamnă că îşi asumă aceste declaraţii. (...) Sub nicio formă nu sunt de acord că inflaţia provine din politicile de creştere a veniturilor românilor", a declarat Dragnea la Antena 3, referindu-se la economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, care a declarat recent că România va avea cel mai mare deficit de cont curent din UE după ieşirea Marii Britanii şi că va fi cel mai expus stat european în cazul declanşării unei crize internaţionale.

Dragnea a avansat în context ideea că unele acţiuni de la BNR sunt coordonate cu unele declaraţii ale opoziţiei, chiar ale şefului statului: "Încerc să înţeleg, dar încet-încet mă duc acolo cu gândul, că prea seamănă, prea sunt coordonate unele acţiuni de la Banca Naţională, unele declaraţii ale preşedintelui, unele declaraţii ale altor lideri politici din opoziţie, ştiri false, poate cineva, undeva, este nervos sau unii sunt nervoşi că România chiar este pe cale să înceapă să-şi folosească potenţialul propriu pentru români".

Întrebat dacă simte că în momentul în care România încearcă să se ridice, e cineva care "îi dă la picioare", Dragnea a spus: "Bineînţeles, îi dă la picioare şi României, şi nouă, şi mie în primul rând, normal, preşedintele partidului".

El a negat că PSD este la baza cauzelor care au dus la creşterea preţurilor şi inflaţiei şi a anunţat că Guvernul va cere ANRE şi altor instituţii să verifice cât de fundamentată a fost această creştere de preţuri.

"S-a spus: din cauza PSD. Şi vorbim de cauze spuse şi de BNR şi de alţi analişti. Creşterea preţurilor la energie - în primul rând este vorba de liberalizarea cerută de FMI şi UE, deci nu e o decizie a guvernului şi de asemenea şi de unele politici de cartel făcute de unii operatori economici cu capital străin în România. Deci, nu e din cauza Guvernului. Creşterea preţului barilului de petrol pe pieţele internaţionale - martie 2018 faţă de martie 2017 - o creştere de 33%. Nu noi am decis. Creşterea preţurilor la produsele agricole importate şi alimentare importate. Noi importăm 70% din UE şi constatăm că aici au crescut preţurile la bunurile pe care le importăm. Sigur că am constatat că aceste companii cu capital străin când au văzut că veniturile românilor cresc - şi salarii, şi pensii - şi-au zis "hai să mărim şi noi preţurile". Noi o să cerem ANRE-ului şi altor instituţii să verifice cât de fundamentată a fost această creştere de preţuri şi solicit guvernului foarte clar ca în cazul relatat de Consiliul Concurenţei să dispună un control efectuat de Corpul de control al premierului şi nu numai. Şi s-ar putea - au început să apară informaţii, zvonuri - că şi în alte domenii se lucrează în felul ăsta. La societăţile de asigurări, zic unii, la sistemul bancar, zic alţii, în legătură cu dobânzile practicate. De asemenea, importatorii au zis "hai să creştem şi noi preţurile, dacă au crescut veniturile la români". De asta orice măsură pe care noi vrem să o luăm pentru a creşte valoarea şi cantitatea producţiei din România este lovită din toate părţile, asta nu înseamnă că o să dăm înapoi, dar este una din explicaţii", a spus preşedintele PSD.

El a adăugat că a "mai auzit o prostie": "Am mai auzit o prostie, acum aud prostii după prostii, că cineva din opoziţie spunea că oricum salariile se măreau. Până să câştigăm noi alegerile spuneau că 'nu putem să mărim salariile, că nu avem de unde'. Să nu credeţi că noi am descoperit vreo pungă de bani sau vreo comoară pe undeva. Este un alt mod de a face economie, un alt mod de a guverna, un alt mod de a stimula şi de a duce mai mulţi bani şi către oameni".

Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, nu toată creşterea de salarii a fost "mâncată". "Dar, în mod normal, dacă toate instituţiile româneşti acţionau cum trebuie - şi sper că o să înceapă să acţioneze cum trebuie -, nu mai apărea această inflaţie şi românii beneficiau de toată creşterea salarială", a mai afirmat Dragnea.

Articole pe acelasi subiect
Scumpiri record în România. Prețurile s-au majorat cu 4%, cel mai mult din Europa
Cea mai mare inflație din ultimii 5 ani. Produsele care s-au scumpit cel mai mult
Doar 3 senatori la întâlnirea cu Mugur Isărescu. ”Adevărata inflaţie a fost ecranată de măsuri fiscale”
BNR a revizuit în creștere prognoza de inflaţie. Isărescu avertizează din nou în privința prețurilor: “Cifrele nu arată bine”

 

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
ROBOR la trei luni a urcat luni la 2,22%, cea mai mare valoare din ultimele 5 luni
ROBOR la trei luni a urcat luni la 2,22%, cea mai mare valoare din ultimele 5 luni

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat luni pe piaţa interbancară la nivelul de 2,22%, de la 2,13% cât era vineri, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR).

Dragnea susţine că politicile PSD nu sunt cauza inflaţiei, ci o
Dragnea susţine că politicile PSD nu sunt cauza inflaţiei, ci o "acţiune coordonată" a BNR, preşedintelui şi firmelor străine

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, a declarat joi că "sub nicio formă" nu este de acord cu ideea că inflaţia ar fi generată de politicile de creştere a veniturilor românilor.

Indicele ROBOR a crescut și e la cel mai ridicat nivel din ultimele 4 luni
Indicele ROBOR a crescut și e la cel mai ridicat nivel din ultimele 4 luni

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat luni pe piaţa interbancară la nivelul de 2,13%, de la 2,07% cât era vineri, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR).

BNR a lansat monede din aur, cu valoarea nominală de 100 de lei
BNR a lansat monede din aur, cu valoarea nominală de 100 de lei

Banca Naţională a României a lansat luni în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema 330 de ani de la tipărirea Bibliei de la Bucureşti, informează banca, printr-un comunicat.

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”
Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”

Preluarea Genoa CFC, cel mai vechi club de fotbal din Italia, de către omul de afaceri român Dan Șucu, ține prima pagină La Gazzetta dello Sport, una dintre cele mai importante publicații sportive din lume. Șucu este numit ”Donald Trump de România”.