Președintele Indoneziei i-a transmis lui Putin un mesaj de la Zelenski
După ce liderii occidentali au încercat o mediere între Zelenski și Putin, mai nou intră în scenă președintele Indoneziei.
Liderul țării asiatice le-a spus reporterilor, după ce a fost primit la Kremlin, că i-a transmis lui Vladimir Putin un mesaj din partea lui Zelenski, fără să ofere și alte detalii. Cu o zi înainte a fost primit la Kiev. În mesajul său de azi-noapte, Zelenski a salutat victoria din Insula Șerpilor.
Aflată aproape de România, insula are o importanță strategică asupra controlului rutelor marine din Marea Neagră.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Rusia, care a capturat insula încă de la începutul războiului, susține că și-a retras militarii de acolo „în semn de bună-voință”. Dar armata ucraineană spune că raidurile sale din ultimele zile au forțat retragerea.
Pe de altă parte, Rusia aruncă aproape totul în luptă pentru a captura Lisichansk, un oraș cheie din Donbas, după ce a cucerit orașul învecinat, Severo-Donețk.
Așa arată Insula Șerpilor după ce a fost părăsită de ruși. O imagine de ansamblu, suprinsă din satelit, dezvăluie dezastrul făcut de bombardamente. La câteva ore după plecarea rușilor, unele obiective din partea de nord a insulei încă fumegau.
Citește și Război în Ucraina, ziua 128. Atac în Odesa. Cel puțin 17 persoane au murit, iar 30 sunt rănite
Volodimir Zelenski: „Insula Șerpilor e un punct strategic și schimbă semnificativ situația din Marea Neagră. Nu garantează siguranța, nu garantează că inamicul nu se va întoarce, dar în prezent limitează semnificativ acțiunile ocupanților.”
„Gest de bunăvoință” din partea Rusiei
Kremlinul a prezentat retragerea din insula situată la 45 de kilometri de granița României, drept un „gest de bunăvoință”.
Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării: „De acum Kievul nu va mai putea să exploateze tema crizei alimentare care se profilează și să invoce incapacitatea de a exporta cereale pe mare din cauza controlului total al Rusiei asupra părții de vest a Mării Negre.”
Oficialii de la Kiev au confirmat retragerea rușilor, dar consideră că este urmarea unei operațiuni de succes a armatei lor. În ultimele zile, au atacat cu rachete himars obiective militare rusești de pe insula care are o importanță strategică pentru controlul rutelor maritime în Marea Neagră.
Oleksii Hromov, general de brigadă în forțele armate ale Ucrainei: „În ceea ce privește tranzitul navelor cu cereale, forțele armate ucrainene vor face tot posibilul pentru a stabiliza situația astfel încât ambarcațiunile să poată naviga în siguranță prin apele noastre teritoriale.”
Boris Johnson, premierul Regatului Unit al Marii Britanii: „Priviţi ce s-a întâmplat, joi, pe Insula Şerpilor, unde, din nou, Rusia a trebuit să cedeze teren. În final se va dovedi imposibil ca Putin să subjuge o ţară care nu-i va accepta dominaţia.”
Iadul din Lisichansk
Sunetul înfiorător al bombardamentelor nu conteneşte. Atacurile constante ale forțelor rusești fac imposibilă evacuarea civililor, spune guvernatorul regional.
Alex Crawford, jurnalist Sky News: „Proiectilele cad la fiecare câteva minute. Cel pe care l-ați auzit a picat foarte aproape de noi.”
În timp ce soldații Kremlinului forțează pentru a ajunge în centrul orașului, la televiziunile din Rusia sunt prezentate imagini cu trupele lui Putin în interiorul rafinăriei din Lisiceansk, susținând că au preluat controlul deplin.
Ucraina recunoaște doar un „succes parțial”, dar autoritățile locale spun că trei sferturi din oraş a fost distrus.
Polițist: „Cred că infrastructura orașului Lisichansk va fi distrusă la fel de mult cum s-a întâmplat în orașul Severodonețk.”
Orașul vecin, Severodonețk, se află de cealaltă parte a podului. Localitatea este acum sub controlul rușilor. Lisichansk ar putea fi următorul. Acolo mai sunt aproape 15.000 de civili. Voluntarii fac tot posibilul să îi ajute cu provizii.
Femeie: „Nu am mai văzut o pâine de foarte mult timp. Mai făceam eu în casă, dar nici făină nu mai am.”
Soțul femeii le arată jurnaliștilor Sky News unde se adăpostesc de bombardamente.
Bărbat: „Rusia spune un lucru, Zelenski spune alt lucru. Noi nu mai înțelegem nimic. Pensia nu ne-a mai venit de cinci luni.”
Pe de altă parte, președintele Indoneziei s-a întâlnit cu Vladimir Putin și i-a înmânat un mesaj din partea lui Zelenski, cu care se văzuse cu o zi înainte. Liderul de la Jakarta a spus că dorește să contribuie la începutul comunicării dintre cei doi președinți ale căror țări se află în război.