Președintele Igor Dodon sare în apărarea premierului Chicu, după atacul la adresa României

Dată publicare: 23-05-2020 16:12
Dată actualizare: 23-05-2020 16:21
Sursa: C.A.


Președintele Igor Dodon sare în apărarea premierului Chicu, după atacul la adresa României

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a sărit în apărarea premierului Ion Chicu, care a stârnit un uriaș scandal diplomatic prin declarațiile sale la adresa României.

 

Dodon s-a declarat îngrijorat de încercarea „unora de a deteriora relațiile externe ale Republicii Moldova” cu unii parteneri, dar critică, la rândul său, declarațiilor lansate periodic de către europarlamentari la adresa guvernării de la Chișinău, scrie Unimedia.

„În ultimele zile fost făcute mai multe declarații care ar putea afecta în mod nejustificat relațiile bune și parteneriatul strategic pe care Republica Moldova îl are cu diferiți parteneri externi și în special cu România și Federația Rusă. Poziția mea a rămas neschimbată și consecventă - pledez pentru o politică externă echilibrată, relații reciproc avantajoase și cu Estul și cu Vestul, în care pe primul plan este interesul nostru național și bunele relații cu partenerii strategici externi”, a scris șeful statului pe Facebook.

 

Dodon, despre europarlamentarii români: Par membri ai unor partide de opoziție din Moldova

 

Totuși, președintele Dodon îi critică și el pe europarlamentarii români, despre care spune că par ”mai degrabă membri ai unor partide de opoziție din Republica Moldova” și denigrează intenționat această țară.

„Constat cu îngrijorare modul provocator în care este denigrată Republica Moldova și instituțiile sale de către unii europarlamentari, care pe parcursul ultimilor ani par a fi mai degrabă membrii ai unor partide de opoziție din Republica Moldova și au o abordare partizană în ceea ce privește interesul cetățenilor noștri, una care creează adesea tensiuni și distorsionează realitățile din țara noastră”, a mai spus Dodon. 

Șeful statului susține că ”aceste abordări trebuie să înceteze”, fără a menționa însă niciodată numele României în intervenția sa.

”Cu regret, în ultima perioadă asistăm tot mai des la folosirea în scop politicianist și populist a relațiilor noastre cu unii dintre partenerii externi și consider că aceste abordări trebuie să înceteze. Colaborarea noastră trebuie să fie una orientată strict spre interesele cetățenilor și să nu fie afectată de diferite declarații indiferent de care parte sunt făcute. Republica Moldova beneficiază de un sprijin generos din partea partenerilor externi, acest lucru s-a văzut și în timpul crizei pandemice pe care o traversăm, lucru pentru care le suntem deplin recunoscători. Asta este ceea ce cu adevărat rămâne important în relația noastră”, a adăugat Igor Dodon.

 

Ce a scris premierul Chicu

 

Și Partidul Democrat, ce face parte din coaliția de guvernare de la Chișinău, și-a exprimat dezacordul și cu modul „tendențios și lipsit de respect” în care europarlamentarul Siegfried Mureșan dă aprecieri guvernelor din Republica Moldova.

„Formulările categorice privind „eșuarea gestionarii crizei Covid și eșuarea reformelor” sunt superficiale și neadevărate”, susțin democrații.

PD s-a disociat însă de limbajul folosit de către Ion Chicu în postarea sa de pe Facebook.

„Stau și mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu ”patronajul” peste noi... Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de ”adus mingi” buni... Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa?”, a scris Ion Chicu, după ce europarlamentarul român Siegfried Mureșan a afirmat că Guvernul de la Chișinău a eșuat în gestionarea crizei Covid, precum și în implementarea reformelor și doar Guvernul Maiei Sandu a înregistrat progrese reale.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a venit la rândul său cu un comunicat de presă în care a condamnat declarațiile premierului Chicu, iar ambasadorul Republicii Moldova în România a fost convocat pentru explicații.

 

Sursa: C.A., Unimedia


VIDEO PROTVPLUS.RO