Premierul R.Moldova, atac dur la adresa României: ”Țara care geme de cea mai mare corupție din Europa”. Reacția MAE

Dată publicare: 22-05-2020 21:37
Dată actualizare: 22-05-2020 22:27


președintele si premierul Republicii Moldova

Premierului Republicii Moldova, Ion Chicu, a catalogat România drept ţara cu cea mai mare corupţie din Europa şi a criticat modul în care este gestionată pandemia de COVID-19.

Drept urmare, ambasadorului moldovean la Bucureşti a fost convocat de Ministerul Afacerilor de Externe, declaraţiile şefului Executivului de la Chişinău fiind considerate inacceptabile, mai ales în condiţiile sprijinului oferit de partea română.

Ministrul Bogdan Aurescu a discutat pe această temă cu omologul de la Chişinău. La rândul său, europarlamentarul Eugen Tomac a apreciat că răspunsul prompt al autorităţilor de la Bucureşti trebuie să fie retragerea cetăţeniei române, pentru că ”nu poţi fi şi cetăţean UE, şi propagandist în stil sovietic la Chişinău”, scrie news.ro.

Chicu a reacționat la afirmațiile unui europarlamentar din România

 

Declarația premierul Chicu a fost o replică la adresa unor critici ale europarlamentarului Siegfried Mureşan care vizau Guvernul de la Chişinău.

"Stau si mă uit eu la băieţaşii ăştia români oploşiţi prin structurile europene, care vin cu “patronajul” peste noi… Rataţi, nimic în viaţă şi în ţară realizat, numai de “adus mingi” buni… Ce-ai făcut june în ţara ta, că geme de cea mai mare corupţie din Europa? Ai numai în judeţul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID19 înregistraţi în toată ţara mea. Şi medici, cam tot atâţia. Judeţele moldoveneşti au 40% din decedaţi din total pe România. Şi de 2 ori mai mulţi decedaţi moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, deşi numărul populaţiei este ega. Pentru noi este foarte importantă opinia cetățenilor noștri despre activitatea guvernului. Și doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenții de avocați ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine - deloc", a scris premierul Chicu pe pagina de Facebook.

 

Reacția MAE

 

Postarea sa a fost sancţionată de MAE român, care a calificat vineri seară afirmaţiile ca fiind ”complet inacceptabile”

”Faţă de declaraţiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile şi îşi exprimă dezacordul puternic faţă de conţinutul acestora. Declaraţiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanţial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate şi fiind astfel alături, în mod concret, de cetăţenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil. MAE apreciază că aceste declaraţii denotă o profundă lipsă de respect la adresa României şi a relaţiei bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”, a transmis MAE.

Bogdan Aurescu a discutat cu omologul său de la Chișinău

 

Conform autorităţilor de la Bucureşti, bunăstarea cetăţenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declaraţii publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcţia construirii unui stat de drept solid şi cu instituţii democratice, iar, aşa cum a demonstrat inclusiv în această perioadă, România va fi şi în viitor un pilon de sprijin pentru cetăţenii Republicii Moldova.

”Aceste aspecte au fost aduse, în această după-masă, la cunoştinţa ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti, care a fost convocat din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la sediul Ministerului Afacerilor Externe, de către secretarul de stat Dan Neculăescu. De asemenea, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o discuţie telefonică pe aceeaşi temă cu omologul său de la Chişinău”, precizează MAE.

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a apreciat că lui Chicu ar trebui să-i fie retrasă cetăţenia română

”După atacurile de astăzi ale premierului moldovean Chicu la adresa României şi a Uniunii Europene, cred că răspunsul nostru prompt trebuie să fie retragerea cetăţeniei române. Nu poţi fi şi cetăţean UE, şi propagandist în stil sovietic la Chişinău”, a scris Tomac pe Facebook.

În opibia sa, limbajul folosit la adresa unui lider PPE ”arată cât de mult le place unor politicieni din R. Moldova statutul de slugă”.

”Aici nu este vorba doar de un atac la adresa lui Siegfried Mureşan, ci despre modul absolut abject în care un exponent al Federaţiei Ruse atacă România şi Uniunea Europeană”, consideră europarlamentarul Tomac.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO