Preparate făcute după rețete de pe vremea strămoșilor. Unele au șansa să fie certificate atât în România, cât și în Europa
Un festival al alimentelor, ce a avut loc ieri la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, își propune să promoveze rețete de pe vremea strămoșilor.
Felurile de mâncare au fost preparate de studenți în cadrul unei competiții organizate și au fost jurizate de gastronomi naționali. Cele mai inedite preparate au șansa să fie acum certificate național sau european și să ajungă în restaurante.
Ceaunul tradițional de miel din Sibiu a fost una dintre principalele atracții la Festivalul alimentelor tradiționale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Studenții care au participat au adunat rețete din regiunile natale, le-au gătit cu produse din localitate și îmbrăcați în portul tradițional specific zonei din care provin și cu voie bună și-au prezentat mâncarea.
Sorana este a cincea generație din familie care prepară mămăliguță cu zămuță, o rețetă veche de peste o sută de ani din Comuna Bănișor, județul Sălaj.
Sorana Salontai, studentă: "Diferit este cam totul. Rețeta constă în fierberea puiului în lapte. Lapte cu usturoi. Iar după aceea după carnea de pui a fiert se face un rântaș, o îngroșeală, cu smântână cât mai grasă, cu făină.”
Pogăcele cu jumeri, plăcinta dobrogeană sau bulgări de zăpadă s-au luptat și ele pentru un premiu. La degustat au venit și străini.
Turist străin: ”E prima dată când vin aici. Nu am știut că România are atât de multă mâncare tradițională. E nemaipomenit.”
Un juriu format din experți gastronomi din România au acordat premii la finalul festivalului. Unele preparate au șansa să fie certificate atât în România, cât și în Europa. Noi avem doar 10 astfel de produse tradiționale certificate la nivel european. În timp ce Franța sau Italia, de pildă, au fiecare aproape 500.
Conf. Avram Fițiu, USAMV Cluj Napoca: ”Ideea este să scoatem din uitare pe de o parte produsele pe care riscăm să le pierdem, extrem de valoroase ca și potențial, procedura ne obligă să venim cu dovezi de minim 30 de ani la nivel de tradiționalitate, de regulă aici avem produse care vin cu dovezi de peste 100 de ani. ”
Festivalul nu se află la prima ediție. În fiecare an, câteva rețete au fost selectate și au ajuns în restaurante.