Preotul care si-a pierdut cunostinta in timp ce se pregatea pentru slujba este in moarte cerebrala

preot

Preotul Remus Dumbrava, caruia i s-a facut rau, miercuri, in timpul slujbei de la biserica Sfantul Mina din Constanta, a fost declarat in moarte cerebrala, familia acestuia opunandu-se transplantului de organe, a anuntat Arhiepiscopia Tomisului.

"Preotul Remus Dumbrava a fost declarat in moarte cerebrala de catre medicii Spitalului Judetean de Urgenta Constanta. Familia preotului Remus Dumbrava se opune categoric transplantului de organe", a precizat consilierul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului, Calin Gavrilas, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a precizat ca, in ceea ce priveste Arhiepiscopia Tomisului, reitereaza punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Romane, care binecuvanteaza transplantul de organe cu conditiile de rigoare, si face trimiterea la pagina de pe site-ul Patriarhiei, unde se vorbeste despre transplantul de organe.

"Respectam decizia familiei, care trece printr-un moment greu, si va rugam sa intelegeti aceasta situatie ca atare", a mai mentionat Calin Gavrilas.

Parintele Remus Dumbrava, preot onorific la Catedrala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Constanta, a mers miercuri, alaturi de alti sase preoti, sa oficieze Taina Sfantului Maslu in fata Bisericii Sfantul Mina, situata in Parcul Tabacarie din Constanta, dupa ce lacasul a fost inchis de o asociatie privata. La un moment dat i s-a facut rau, si-a pierdut cunostinta si s-a prabusit la pamant, un echipaj SMURD transportandu-l la spital in stare grava. El a fost internat in sectia de Terapie Intensiva, medicii spunand ca a suferit un atac cerebral.

Citește și
Ultimele cuvinte ale unor români dispăruți în inundațiile din Spania: „Sunaţi la 112, nu scăpăm din asta”

Politistii constanteni au deschis o ancheta dupa ce reprezentantii Asociatiei "Asezamintele Sfantului Mare Mucenic Mina” au incuiat portile Bisericii Sfantul Mina, situata in Parcul Tabacarie din Constanta, si nu au mai permis accesul clerului si enoriasilor.

Arhiepiscopia Tomisului a formulat o plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta impotriva acesteia, solicitand efectuarea de cercetari sub aspectul comiterii infractiunilor de distrugere, tulburare de posesie si impiedicarea libertatii cultelor.

La randul lor, reprezentantii asociatiei au remis un comunicat de presa in care spuneau ca regreta situatia, care a aparut in urma unei dispute cu Arhiepiscopia Tomisului.

"Regretam aceasta situatie de fapt, aparuta in urma unei dispute interinstitutionale pe care o avem de mai mult timp cu Arhiepiscopia Tomisului. Am luat decizia si in urma discutiilor cu duhovnicii nostri si ne rugam bunului Dumnezeu ca, pentru rugaciunile Sfantului Mina, sa ajute in rezolvarea acestei probleme. Cei care iubim biserica Sfantul Mina cunoastem menirea acestui lacas de cult - asezamant de binefacere, in orasul Constanta si dorim ca aceasta sa se pastreze. Acest comunicat se doreste a fi unul pentru credinciosii care frecventeaza biserica Sfantul Mina din Constanta. Va multumim pentru intelegere!", se mentiona in comunicatul asociatiei.

Pana la urma Biserica Sfantul Mina a fost deschisa pentru enoriasi, joi, dupa ce Politia a cerut Parchetului emiterea unui ordin judecatoresc pentru redeschiderea acesteia, iar de a doua zi au fost reluate si slujbele in biserica.

Scandalul a pornit dupa ce, la mijlocul lunii februarie, preotul paroh al Bisericii Sfantul Mina, Nicolae Picu, a fost suspendat din functie de catre reprezentantii Arhiepiscopiei Tomisului dupa ce ar fi dat asociatiei, pe care tot el a infiintat-o, biserica in care slujea, dar si alte active ale parohiei.

Consilierul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului, Calin Gavrilas, spune ca in toamna anului trecut a fost inceputa o serie de cercetari la parohia Sf. Mare Mucenic Mina din Constanta, in urma carei ar fi rezultat ca, in calitatea sa de paroh, preotul Nicolae Picu a instrainat cladirea bisericii si oficiul parohial. „In fapt, dreptul de proprietate asupra acestor bunuri a fost intabulat in favoarea unei asociatii (Asociatia Asezamintele Sfantului Mare Mucenic Mina - n.r.), fapt ilegal conform art. 181 din Statutul Bisericii Ortodoxe Romane, care are caracter de lege”, a declarat Calin Gavrilas. Articolul respectiv reglementeaza ca o biserica, imediat dupa sfintirea ei, trece de drept in proprietatea si folosinta unitatilor de cult din cadrul eparhiei, cu tot cu terenul si cladirile afectate ei.

"Biserica apartine prin lege exclusiv cultului, indiferent de cult. Or, preotul Nicolae Picu, in loc sa faca toate diligentele legale pentru a duce la indeplinire prevederile acestui statut, a contribuit la instrainarea bisericii si oficiului parohial" a mai spus Calin Gavrilas.

In consecinta, Adunarea Eparhiala, formata din 30 de membri, clerici si mireni, a decis suspendarea din preotie a lui Nicolae Picu si deferirea lui spre judecata consistoriului eparhial. De asemenea, s-a decis si demararea actiunilor legale in instanta pentru recuperarea bunurilor.

Piatra de temelie a bisericii fost pusa la 31 iulie 1994, fiind primul proiect al Asociatiei Sf. Mucenic Mina, infiintata in 1992 de catre preotul Nicolae Picu. Construita in stil autentic maramuresean, cu o suprafata totala de 263 mp si turla de 41 de metri, este una din cele mai mari biserici de lemn din tara.

La aceeasi biserica a slujit si preotul Valeriu Roman, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Tomisului, suspendat si el dupa ce a provocat un accident rutier, soldat cu ranirea a doi copii, dupa ce se urcase la volan in stare de ebrietate, cu o alcoolemie de 2,45 la mie in sange.
 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani
VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani
Citește și...
Un cuplu de români și fiica lor, morți în inundațiile din Valencia. În casă, masa era pregătită pentru cină
Un cuplu de români și fiica lor, morți în inundațiile din Valencia. În casă, masa era pregătită pentru cină

Un cuplu de români și fiica lor au murit în urma inundațiilor din Spania, după ce au coborât în garaj să își scoată mașina și au fost luați de un șuvoi de apă de 2 metri înălțime.

Operațiune de șase ore în munții Neamț: Salvatorii au intervenit pentru un bărbat grav rănit de un copac căzut
Operațiune de șase ore în munții Neamț: Salvatorii au intervenit pentru un bărbat grav rănit de un copac căzut

Salvamontiştii din Neamţ au intervenit, joi, aproape şase ore, pentru a salva un bărbat care a fost lovit de un arbore, într-o zonă cu acces dificil.

A început plantarea primilor copaci din Centura Verde a Bucureștiului. Ce se va întâmpla luni
A început plantarea primilor copaci din Centura Verde a Bucureștiului. Ce se va întâmpla luni

Joi au fost plantați primii copaci din viitoarea Centură Verde - Bucureşti Ilfov, proiect inițiat de „Platforma civică” în 2017.

Recomandări
Un român vrea să dea lovitura în afaceri, după ce a spălat vase în Italia. „Bijuteria
Un român vrea să dea lovitura în afaceri, după ce a spălat vase în Italia. „Bijuteria" ridicată pe terenul casei părintești

După ce a muncit mai bine de 20 de ani în Italia, un bărbat din Jurilovca a revenit acasă și a construit pe terenul casei părintești o pensiune și un restaurant.

„E o luptă împotriva Diavolului!
„E o luptă împotriva Diavolului!". Primul preot care îl apără pe ÎPS Teodosie după decizia BOR. Ce spun mirenii

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, este din nou în centrul unei anchete. Într-un document semnat de Patriarhul Daniel, el este acuzat că nu respectă hotărârile Sinodului și încalcă practicile bisericești.

Cel puțin 5 români ar fi murit în inundațiile devastatoare din Spania. „Nu se poate ajunge la ei, că sunt drumurile rupte”
Cel puțin 5 români ar fi murit în inundațiile devastatoare din Spania. „Nu se poate ajunge la ei, că sunt drumurile rupte”

O româncă stabilită în Spania, într-un sat din zona orașului Valencia, a declarat pentru Știrile PROTV că ar fi cel puțin cinci români care și-au pierdut viața în urma inundațiilor.