Guvernul retrage ”Roșia Montană” de la UNESCO. ”Exploatăm ce este de exploatat”. Reacția ONG-urilor
Guvernul vrea să retragă dosarul ''Roşia Montană'' de la UNESCO, astfel încât situl arheologic să nu mai fie inclus pe lista patrimoniului mondial.
Motivul invocat? România trebuie să exploateze resursele din zona. Anunţul făcut chiar de premierul Mihai Tudose este criticat dur de asociaţiile care lupta pentru salvarea zonei. Activiştii spun că în spatele acţiunii ar sta intenţia autorităţilor de a ajunge la un compromis cu ''Gabriel Resources'', cu care statul român se judecă la Tribunalul din Washington. Canadienii ne cer 4,4 miliarde de dolari despăgubiri.
Procesul de înscriere a Roşiei Montane în patrimoniul mondial a început în 2011, când Comisia Naţională A Monumentelor Istorice a recomandat Ministerului Culturii să facă demersuri în acest sens.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dosarul a fost depus abia 5 ani mai târziu, în decembrie 2016 şi asumat de ministrul Culturii, Corina Şuteu. Acum, Guvernul anunţă că vrea să retragă acest dosar.
LUCIAN ROMAŞCANU, ministrul Culturii: "Este extrem de important să protejăm ceea ce este de protejat şi la fel de important să exploatăm ceea ce este de exploatat. Va trebui să găsim varianta prin care protecţia lui să nu excludă pentru totdeauna exploatarea."
Includerea pe lista UNESCO nu ar exlude exploatarea, ci ar garanta că se face conform normelor internaţionale, respectând protejarea mediului şi a patrimoniului.
CORINA ŞUTEU, fost ministru al Culturii: "A înscrie pe lista patrimoniului mondial ENESCO e ca şi cum i-ai acorda o medalie, l-ai pune în vizibilitate, i-ai da posibilitatea să devină extraordinar de credibil şi vizibil la nivel mondial, a-i atrage turism, a-i reuşi să dai acele locuri o cu totul altă valoare. Galeriile române sunt un fel de Ierusalim al galeriilor în lume, aici vin specialişti să studieze cum au fost făcute."
Cu toate acestea, actualul executiv vrea să oprească procesul de înscriere.
Conform ministrului Culturii, în cadrul ministerului va fi înfiinţată o comisie specială, care va evalua procesul de depunere a dosarului ”Roşia Montană” la UNESCO pentru că, spune acesta, nu ar fi fost respectate toate procedurile. Asta deşi dosarul a fost deja acceptat la UNESCO şi se află în faza de evaluare.
Fostul ministru al Culturii susţine, însă, că un singur aviz e necesar, cel al Ministerului de Externe, iar acesta există.
Indiferent dacă Roşia Montană va fi sau nu inclusă în patrimoniul mondial, ea este deja protejată de legile româneşti. În 2015, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a semnat ordinul prin care zona a declarată sit istoric de importantă naţională.
VLAD ALEXANDRESCU, senator USR, fost ministru al Culturii:
"Ea fusese deja inclusă pe o prima lista în 1992, apoi din pricina mai multor interese ea a fost treptat scoasă şi redusă zona de protecţie. eu am revenit la prima formă a listei, care dădea protecţie maximă."
Pentru protejarea Roşiei Montane împotriva exploatării cu cianură au ieşit în 2013 mii de români în stradă. Acum, activiştii susţin că în spatele guvernului stă intenţia de stingere a litigiului cu Gabriel Resources:
"Planul pregătit pentru distrugerea Roşiei Montane se circumscrie măsurilor anti-justiţie anunţate deja de Guvern. Practic, un compromis cu Gabriel Resources ar da undă verde unui proiect declarat ilegal de instanţe şi de legislaţia curentă."
Reprezentanţii mai multor ONG-uri din ţară au anunţat deja că vor ieşi în stradă vineri seară pentru a protesta faţă de intenţia guvernului de a retrage dosarul Roşia Montană de la UNESCO.
Sursa: Pro TV
Etichete: patrimoniu, ciolos, gabriel resources, rosia montana, unesco, mihai tudose, zona protejata, RMGC,
Dată publicare:
30-08-2017 12:16