Premierul Victor Ponta: Romania ar putea lua un nou imprumut de la FMI anul viitor
Romania ar putea sa incheie anul viitor un nou acord cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana. Declaratia a fost facuta de premierul Victor Ponta, intr-un interviu acordat agentiei de presa americane ''Bloomberg.
Anuntul vine dupa ce, un alt renumit ziar financiar ''The Wall Street Journal'' anunta ca tarile din Europa Centrala si de Est se pregatesc pentru iesirea Greciei din zona euro.
"Ar fi de recomandat sa incheiem (n.r. anul viitor) un nou acord de tip preventiv cu institutiile financiare internationale" a declarat pentru Bloomberg seful guvernului care precizeaza ca o decizie concreta va fi luata dupa alegeri. Victor Ponta spune ca asta ne-ar ajuta sa ne imprumutam mai usor in caz de nevoie de pe pietele internationale.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Exista si voci din BNR care deocamdata sustin acelasi lucru.
Ar fi al treilea acord consecutiv pe care Romania il incheie cu FMI si Comisia Europeana. Primul a fost in 2009 -2011. Am imprumutat 20 de miliarde de euro pe care trebuie sa incepm sa ii platim inapoi anul acesta. Al doilea acord se termina anul viitor in 2013. Ne punea la dispozitie 5 miliarde de euro de care deocamdata nu ne-am atins.
Un al treilea acord ar trebui sa inceap in aprilie 2013 si va dura cel putin un an. Asta inseamna 5 ani timp in care romania sta sub tutela FMI si a Comisiei Europene.
Banii pot fi folositi doar in situatii de urgenta, cum ar fi iesirea Greciei din zona euro care ar pune probleme celor 5 banci elene prezente la noi. Premierul spune ca deocamdata nu se pune problema ca statul sa fie nevoit sa preia o banca privata.
"Banca Nationala are un plan de urgenta. Dar nu cred ca va fi nevoie sa salvam bancile din bani publici", a mai declarat Ponta.
Un ministru grec a precizat vineri ca o eventuala inlaturare a Atenei din zona euro ar fi ca o bomba atomica pentru Uniunea Europeana.
Tot vineri publicatia financiara Wall Street Journal spune intr-un articol ca bancile centrale si guvernele din Romania, Polonia, Cehia,Slovcia Ungaria si Bulgaria se pregatesc pentru acest scenariu sumbru.
Iar surse oficiale au declarat pentru Reuters ca Spania va cere in week-end asistenta de la Uniunea Europeana pentru salvarea sistemului bancar.
Sursa: Pro TV
Etichete: grecia, victor ponta, Zona Euro, imprumut FMI,
Dată publicare:
08-06-2012 18:36