Bucurestenii platesc "taxa de capitala". Pretul pentru cele mai mari salarii din tara
Asa am putea denumi diferenta de pret a produselor pe care le consuma fiecare locuitor din inima Romaniei. Alimentele, de exemplu, pot costa de doua ori mai mult, fata de alte zone.
Si iesirile la restaurant sau chiriile sunt cu 30 de procente mai mari. Pe de alta parte, salariile sunt cele mai mari din tara.
In Bucuresti competitia cea mai mare se da pentru mancare, bautura, detergenti si igiena personala.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul doi al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
Dintre toate, mancarea are cea mai mare pondere in cheltuiala totala a unui consumator: 35% din cheltuielile lunare.
Lista noastra de cumparaturi cuprinde un kilogram de rosii romanesti, unul de castraveti, vinete, rosii, capsuni si telemea de capra. Pentru toate aceste produse trebuie sa platim 94 de lei.
Aceleasi produse, tot romanesti, costa intr-o piata din Cluj 57 de lei. Facem un calcul si aflam ca sunt mai ieftine decat in Capitala cu 37 de lei.
Exista diferente de pana la 50% intre pretul legumelor din capitala si cel din Cluj. Si la branza si lactate se observa o crestere de 30%.
Daca punem in balanta si iesirile in oras, tot capitala e regina scumpirilor.
La pranz am luat masa la o terasa din centrul Bucurestiului. Am comandat o salata cu pui, o limonada si o cafea. In final nota de plata este de 40 de lei si 80 de bani.
Suntem la o terasa din centrul Clujului, am comandat aceleasi preparate, arata delicios. Nota de plata, va rog. 30 de lei si 50 de bani.
Explicatia ne-o da managerul unui restaurant din Bucuresti: "chiriile au crescut si toata lumea e obligata sa creasca preturile. Sunt convinsa ca in provincie chiriile sunt mai mici".
Diferenta de chirii dintre Bucuresti si tara e de aproximativ 30%. Dar nu trebuie ignorate salariile. Si ele sunt mai mari in capitala fata de alte orase cu procente care variaza intre 25 si 50%.
"Un nivel mai ridicat al salariilor trage dupa sine si un nivel mai ridicat al preturilor. Intre Bucuresti si restul oraselor sunt de obicei diferente majore. Daca la Bucuresti un salariu mediu net este de doua mii de lei in medie, in botosani de exemplu este la jumatate," potrivit lui iulian anghel, redactor la Ziarul Financiar.
Dupa Bucuresti cele mai mari salarii sunt in Cluj, Timisoara, Constanta si Iasi.