Preturile apartamentelor noi, cu 50% mai mici fata de acum patru ani. Cat costa metrul patrat
Preturile apartamentelor au avut nevoie de 4 ani de criza, ca sa ajunga la un nivel rezonabil in complexurile rezidentiale nou construite.
Cele care au intrat in insolventa vand locuintele la jumatate, asa ca si bancile incep sa fie mai flexibile. Pentru blocurile finantate de ele, sunt gata sa le dea clientilor credite mai ieftine.
Nu pentru ca ar vrea sa le vreo favoare, ci pentru ca nu-si mai permit sa stea cu banii blocati in betoane.
Intr-un complex rezidential din Bucuresti aproape jumatate din apartamente sunt goale. Si asta pentru ca pretul a fost foarte mare. In 2008 un apartament de 100 de metri patrati se vindea cu 180.000 de euro. Acum acelasi apartament costa 90.000 de euro. Chiar si asa cumparatorii vor fi foarte greu de gasit.
Cele 7 blocuri pareau o investitie in 2008 cand piata nu se mai oprea din crestere. Patru ani mai tarziu, complexul este in insolventa.
Camelia si-a cumparat un apartament aici inainte de criza la un pret care pare acum de neconceput: "inainte de criza pe 3 camere am dat 252.000 de euro, inclusiv parcarea"
Blocurile au fost ridicate cu un credit de 70 de milioane de euro. Acum nici macar banca nu isi va mai recupera toti banii.
Bancile sunt dispuse sa dea credite mai ieftine si mai repede clientilor care vor sa cumpere case din proiectele finantate de ele.
La o rata de 1.100 de franci elvetieni reducere dobanzii cu un procent aduce o economie de 100 de franci adica 400 de lei. In 30 de ani economia ajunge la 144.000 de lei, cat o garsoniera.
Preturile au scazut peste tot. In Pipera de la 1.600 la 1.000 de euro metrul patrat, in Vacaresti de la 1.800 la 900 de euro. Pana si ansamblurile de lux din Floreasca se vand mai ieftin, cu 700 de euro pe metrul patrat.
Un studiu recent arata ca peste jumatate dintre bucurestenii interesati sa cumpere o locuinta noua amana decizia pentru ca se asteapta ca preturile sa mai scada.