Premierul promite că testarea elevilor bănuiți de consum de droguri s-ar face pe banii statului
„Consumul de droguri a devenit o problemă de siguranță națională”. A spus-o la început de an școlar președintele țării, care a decis să caute o soluție de combatere a fenomenului, în urmatoarea ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Pe de altă parte, toți oficialii par să fie de acord să nu se facă o testare în masă a copiilor, ci doar în cazurile în care există suspiciuni, iar părinții își dau acordul.
Klaus Iohannis, președintele României: „Efectele, amploarea, provocările sociale ale consumului de droguri de la vârste fragede și mai ales în școli sunt o provocare serioasă la adresa siguranței individuale și naționale. Am decis să includ pe ordinea de zi a următoarei ședinte a CAST acest subiect”.
Pentru a combate consumul de droguri în școli, tot mai mulți oficiali au propus ca elevii români să fie supuși unui test antidrog. A fost eleborat și un plan național în acest sens, girat săptămâna trecută de 7 ministere.
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: „Acest plan se axează pe măsuri de prevenție, dar și de sprijin pentru elevii care se confruntă cu problema consumului de droguri, cu fenomene de violență în școli. Planul nu prevede un program obligatoriu de testare în masă a elevilor, ci elaborarea unui cadru normativ care să faciliteze descoperirea consumului de droguri în școli”.
Testarea unui elev bănuit de consum de droguri ar trebui făcută la cabinetul medical al școlii.
Alexandru Rafila, minstrul Sănătății: „Se poate face de personal instruit nu neaparat medical, cu teste rapide inițial. E o testare extrem de simplă, după care în cazurile pozitive trebuie confirmare. Apoi să intre într-un sistem medical de consiliere și de soluție terapeutică imediată și de durată”.
La rândul său, premierul a promis ca testarea să se facă pe banii statului.
Marcel Ciolacu, premierul României: „Nu trebuie să testăm toți copiii din România să prindem dealerii care vând droguri. Dacă un părinte vrea ca și copilul să fie testat, să se facă pe cheltuiala statului, dar să devină o isterie națională în care luăm copiii cu arcanul și-i testăm pe toți nu mi se pare o abordare deplasata”.
Premierul vrea și modificarea legislației rutiere, astfel încât elevii despistați pozitiv la consumul de droguri să nu mai poată să își ia permisul la 18 ani.
Potrivit Agenției Antidrog, 9% dintre elevii de 16 ani au recunoscut că au consumat droguri. Cei mai mulți susțin ca au încercat cannabis, ecstasy și chiar cocaină. Unii povestesc că au început să facă asta de la 13 ani și ca le este foarte ușor să-și procure droguri. Și mai grav este că tot mai mulți elevi și studenți sunt tratați la camerele de gardă. Anul trecut, medicii estimau ca 30% dintre cei care ajung cu urgente provocate de droguri sunt adolescenți.
Reporteri: Adriana Stere, Iulia Petcu, Daniel Nițoiu, Bianca Ghiță, Liliana Curea