Greva minerilor: Dăncilă, contrazisă de Ministrul Energiei. Preţurile au explodat

Ultimul update: Joi 17 Ianuarie 2019 22:07
Data publicarii: Joi 17 Ianuarie 2019 19:28
Categorie: Actualitate

Greva minerilor din Oltenia a produs joi primul efect major: o parte din Termocentrala Rovinari s-a oprit pentru că a rămas fără cărbune. Imediat cantitatea de curent livrată a scăzut, iar importurile au urcat aproape de capacitatea maximă.

Problema este că stocurile ajung doar pentru câteva zile la celelalte termocentrale. Ministrul Energiei a mers astăzi la Târgu Jiu, unde a încercat să-i înduplece pe liderii greviştilor cu majorări salariale, dar la jumătate faţă de cele cerute.

Speră să evite un colaps al sistemului energetic naţional. De la Guvern, Viorica Dăncilă a anunţat că abia ieri (n.r. miercuri) a aflat de protestul minerilor, început în urmă cu aproape o săptămână.

Negocierile dintre liderii sindicali şi conducerea Complexului Energetic Oltenia, mediate de ministrul Energiei, au durat câteva ore. Minerii, care spun că nu mai au încredere în reprezentanţii lor pentru că spun ei ar fi bătut palma cu Guvernul, au cerut creşteri salariale de 1.000 de lei net. La final şefii le-au transmis altceva.

Sorin Boza, manager Complexul Energetic Oltenia: "În limita prevederilor bugetare se va acorda un spor de producţie astfel: pentru personalul muncitor din producţie va fi acordată 1000 de lei brut, respectiv 585 net."

De la Bucureşti, Premierul Viorica Dăncilă a surprins pe toată lumea cu declaraţia sa - despre protestul care a început vinerea trecută.

Viorica Dăncilă: "Mi s-a adus ieri (n.r. miercuri) la cunoştinţă, cu nepermisă și suspectă întârziere, situația gravă de la Complexul Energetic Oltenia. Am dispus următoarele măsuri: să-mi fie prezentată de urgenţă situaţia stocurilor de cărbune comparativ cu anul trecut, o analiză detaliată a situaţiei minerilor, a veniturilor lor şi condiţiilor de lucru, precum şi soluţii de modernizare a Complexului Energetic Oltenia.”

Declaraţia premierului i-a revoltat pe mineri.

Miner: ”Doamna Viorica ne întreabă de stocurile de cărbune, îi transmit eu prin intermediul dvs: suntem praf, coană Viorica, aia suntem, suntem praf. Pentru prima oară în istoria României se opri o termocentrală care dacă o alimentezi cu un alt fel de cărbune sare în aer. Au minţit că avem stocuri de cărbune, sunt praf, toate depozitele sunt goale, termocentrala de la Turceni merge cu cărbune de la Husnicioara care trebuia închisă.”

Şi ministrul Energiei o contrazice pe şefa cabinetului.

Anton Anton, ministrul Energiei: ”Am avut o discuţie luni la minister cu aproape cu toţi reprezentanţii cu care am avut discuţia şi azi (n.r.joi). Mi-e greu să spun că nu ştia Guvernul, nu ştia… adică doamna premier nu îşi aminteşte - întrebaţi-o pe dânsa, vă rog frumos nu pot răspunde la aşa ceva."

Între timp, termocentralele îşi epuizează stocurile de cărbune cu care ar fi trebuit să funcţioneze într-o situaţie de criza timp de câteva săptămâni. La Rovinari deja un grup a fost închis din lipsă de cărbune, iar un al doilea va fi şi el oprit din acelaşi motiv.

Constantin Mitresc, lider sindical: ”Termocentralele nu mai rezistă. Ce să mai reziste, o mai ţin 2-3 zile. Rovinariul în 3- 4 zile e gata, deja e un bloc oprit, urmează al doilea.”

Imediat după oprirea grupului de la Rovinari producţia pe cărbune a scăzut până spre 18%. Abia acum, pe seară, au intra în funcţiune alte două grupuri la Işalniţa şi Turceni, care să compenseze pierderea. Norocul nostru a fost că azi ( n.r. joi) a bătut vântul şi am produs multă energie din sistemul eolian.

Răzvan Nicolescu, fost ministru, consultant în energie: "Aici cred că este mai degrabă o revoltă şi lucrurile par scăpate de sub control. 35-40% din producţia zilnică a României în această perioadă de iarnă ar trebui livrata de companiile pe cărbune. Mă îngrijorează pentru că vorbim de unul dintre cei mai mari angajatori - are peste 15.000 de angajaţi"

Ana Otilia Nuţu, expert energie: "Trebuie reţinut că toată această criză este de fapt cauzată de acţiunea omului şi de incompetenţă şi nu este vorba despre o calamitate naturală sau de vreme proastă - avem chiar o vreme mai bună decât ne-am fi aşteptat pentru anul acesta."

Nu se ştie dacă minerii vor accepta majorările promise de companie şi dacă vor relua lucrul. Criza de la Rovinari se suprapune peste o altă criză - cea a scumpirilor: pe bursa de energie avem zilele acestea recorduri istorice la curent electric. Companiile care cumpără acum foarte scump, vor scumpi la rândul lor produsele şi serviciile pe care le asigură, spun specialiştii.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
Laura Codruta Kovesi
Kovesi, locul 2 la votul din Consiliul UE. România a votat pentru candidatul francez
Jucărie periculoasă, scoasă dintr-un supermarket. „Risc de sufocare pentru bebeluși”
Momentul în care ”Pian”, șeful clanului Duduianu, calcă un tânăr pe trecerea de pietoni
Comoara din Marea Neagră pe care românii nu sunt capabili să o valorifice. „E mai rar”
Un român din Italia și-a distrus mașina de față cu carabinierii, după ce i-au sechestrat-o
O mare companie și-a verificat angajații în concediu medical. Câți erau de fapt bolnavi
Buletine noi
Amprentă, poză și CIP obligatoriu. Când ne schimbăm buletinele
Autostrada urbană, care stă în beznă de 2 luni, are noi probleme: o parte se scufundă
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a murit fetița de 12 ani după ce a căzut din microbuz
Microsoft dezvăluie că România a fost atacată cibernetic de gruparea apropiată Rusiei
Gafă de proporții la Burberry: obiect vestimentar lansat la Londra, ținta criticilor
A început procesul Rominei Rotariu, educatoarea acuzată că a băgat un copil în spital