Premieră. Traficanți de etnobotanice, arestați pentru că substanțele vândute au ucis un om
Pentru prima oară în România, magistrații au arestat doi traficanți de etnobotanice, sub acuzația că substanțele interzise vândute de ei au ucis un om.
Ancheta care a dus la încătușarea celor doi suspecți a pornit în luna februarie, când un tânăr de 21 de ani din Brașov a murit în urma unei supradoze. Băiatul s-a stins, după 5 zile de agonie, la terapie intensivă.
Suspecții sunt acuzați acum, pe lângă trafic de droguri, de mare risc, și de ucidere din culpă.
Raportul medico-legal a fost determinant în acest caz, pentru că a demonstrat legătura directă între decesul tânărului și etnobotanicele cumpărate de la dealerul cunoscut sub numele de Lorenzo Gambino.
Procurorii DIICOT spun că substanța psihoactivă care l-a ucis pe tânărul din Brașov este recent intrată pe piața românească. A fost identificată de un laborator din Ungaria, țară unde, spun achetatorii, s-ar fi înregistrat mai multe decese în rândul consumatorilor.
Mihai Negulescu, prim-procuror DIICOT Brașov: "Orice greșeală de dozaj a produsului finit ar putea avea ca efect intrarea în comă a consumatorului, orbirea și nu de puține ori, chiar decesul."
Dealerul a făcut doar un an de închisoare pentru trafic cu etnobotanice. Îndată ce s-a eliberat, și-a reluat afacerile, acuză anchetatorii. Numele său apare în alte dosare în care doi adolescenți au comis crime. Unul chiar asupra fratelui său mai mare.
Un brașovean povestește că fiul său, vicecampion național la box și student eminent, a pierdut tot din cauza drogurilor. Acum încercă din răsputeri să își recâștige viața.
Tatăl unui fost consumator de droguri: "Am ajuns la un moment dat să ne și omorâm în casă amândoi, din cauza scandalurilor din cauza la droguri. Nu vorbea articulat, dintr-un băiat deștept, nici nu mai putea scrie mesaje pe telefon, încurca, delira."
Acest tânăr a fost unul dintre clienții lui Gambino. Prima doza a luat-o la 15 ani, iar acum, după 8 ani, încearcă să renunțe.
Fost consumator de droguri: "Ești foarte agitat, foarte nervos, foarte violent. Mă enervam foarte repede, am aflat ce era în sine o substanță care se folosea la eutanasierea sau amorțirea animalelor."
În dosarul penal instrumentat acum apar și constatările făcute de medici. Ei spun că etnobotanicele provoacă deseori comportamente violente. Lenke Iuhos este psiholog clinician și a lucrat cu pacienți dependenți de etnobotanice.
Lenke Iuhos, psiholog clinician: "Fug de la un gând la altul, efectiv au și delir, idei delirante, idei de pericol, se cred cumva urmăriți. Acest lucru îi pornește ca să fie foarte agresivi. Efectiv organismul urlă de supradoza aceea de substanță."
Procurorii spun că, deși substanțele etnobotanice au efecte devastatoare, legea pedepsește blând vânzarea lor, cu maximum 3 ani de închisoare.
În acest caz, dacă vor fi găsiți vinovați și de ucidere din culpă, dealerii riscă peste 10 ani de închisoare.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: consumatori, etnobotanice, supradoza, barbati inarmati,
Dată publicare:
22-09-2021 18:35