Premieră în Poliție. Structura care anchetează agresiunile sexuale împotriva minorilor
Pentru prima dată în istoria Poliţiei Române a fost creată o structură care anchetează exclusiv faptele de agresiune sexuală împotriva minorilor.
Se întâmplă la Poliţia Capitalei, în cadrul Serviciului Omoruri, unde 19 specialişti se vor ocupa să identifice agresorii care au abuzat copii.
Zecile de dosare cu minori agresaţi sexual, în care pedofilii nu au fost depistaţi până acum, împrăştiate pe la secţiile de poliţie, vor trece în sarcina Biroului Agresiuni Sexuale. Conceptul a fost preluat de la poliţiştii din Londra şi Berlin.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Până acum, de fiecare dată când un copil era agresat sexual, cercetările erau făcute de poliţiştii de la secţiile de cartier ori de localitate. În acest fel, s-a ajuns ca în Bucureşti să rămână de la un an la altul zeci de dosare cu autor necunoscut.
Celebru este exemplul lui Eugen Stan, poliţistul pedofil de la Brigada Rutieră. După ce a fost identificat în imaginile în care agresa doi copii în liftul unui bloc din Capitală, poliţiştii de la Serviciul Omoruri au analizat 80 de dosare şi şi-au dat seama că pedofilul agresase şi alţi copii şi o femeie în anii trecuţi. Numai că acele dosare zăceau la secţii diferite de poliţie şi nimeni nu a continuat cercetările.
Comisar-şef Adrian Ciprian Miron, Director General Poliţia Capitalei: "Nu vor mai exista investigaţii separate la secţiile de poliție, pentru că oricât de mult comunici cu colegul, există riscul să îţi scape ceva, mai ales în cazul autorilor necunoscuţi. O privire centralizată îţi dă posibilitatea să analizezi, o singură structură va răspunde pentru asta."
De acum înainte, când cineva sună la 112 să reclame un act de agresiune sexuală, două echipe de poliţişti vor porni spre locul indicat. Prima va fi cea mai apropiată dintre echipe, care va acorda ajutor pe moment victimelor. Cei care vor ancheta cazul sunt poliţiştii de la Biroul Agresiuni sexuale, care vor pleca şi ei imediat din această clădire.
Creat în subordinea Serviciului Omoruri, Biroul de Agresiuni sexuale va avea 19 poliţişti, aleşi din rândurile celor mai buni specialişti, care au rezolvat cu succes în ultimii ani cazuri în care copiii au fost agresaţi.
Comisar-şef Radu Gavriș, Director General Adjunct Poliţia Capitalei: "Agresorii sunt din ce în ce mai activi în Europa, am avut un caz recent cu o cetăţean german care a agrest copii în Bucureşti."
Nu este singură modificare din structura Poliţiei Capitalei. A fost creat şi Biroul Morţi Suspecte, unde poliţiştii specializaţi în medicină legală vor cerceta cazurile de malpraxis, cum ar fi copilul mort după o operaţie la Spitalul Sanador. O noutate este şi Serviciul Grupări Infracţionale Violente, în cadrul căruia poliţiştii vor monitoriza persoanele care sunt violente în timpul mitingurilor.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!