Premieră în Poliție. Structura care anchetează agresiunile sexuale împotriva minorilor

Ultimul update: Miercuri 16 Ianuarie 2019 20:05
Data publicarii: Miercuri 16 Ianuarie 2019 18:34
Categorie: Actualitate

Pentru prima dată în istoria Poliţiei Române a fost creată o structură care anchetează exclusiv faptele de agresiune sexuală împotriva minorilor.

Se întâmplă la Poliţia Capitalei, în cadrul Serviciului Omoruri, unde 19 specialişti se vor ocupa să identifice agresorii care au abuzat copii.

Zecile de dosare cu minori agresaţi sexual, în care pedofilii nu au fost depistaţi până acum, împrăştiate pe la secţiile de poliţie, vor trece în sarcina Biroului Agresiuni Sexuale. Conceptul a fost preluat de la poliţiştii din Londra şi Berlin.

Până acum, de fiecare dată când un copil era agresat sexual, cercetările erau făcute de poliţiştii de la secţiile de cartier ori de localitate. În acest fel, s-a ajuns ca în Bucureşti să rămână de la un an la altul zeci de dosare cu autor necunoscut.

Celebru este exemplul lui Eugen Stan, poliţistul pedofil de la Brigada Rutieră. După ce a fost identificat în imaginile în care agresa doi copii în liftul unui bloc din Capitală, poliţiştii de la Serviciul Omoruri au analizat 80 de dosare şi şi-au dat seama că pedofilul agresase şi alţi copii şi o femeie în anii trecuţi. Numai că acele dosare zăceau la secţii diferite de poliţie şi nimeni nu a continuat cercetările.

Comisar-şef Adrian Ciprian Miron, Director General Poliţia Capitalei: "Nu vor mai exista investigaţii separate la secţiile de poliție, pentru că oricât de mult comunici cu colegul, există riscul să îţi scape ceva, mai ales în cazul autorilor necunoscuţi. O privire centralizată îţi dă posibilitatea să analizezi, o singură structură va răspunde pentru asta."

De acum înainte, când cineva sună la 112 să reclame un act de agresiune sexuală, două echipe de poliţişti vor porni spre locul indicat. Prima va fi cea mai apropiată dintre echipe, care va acorda ajutor pe moment victimelor. Cei care vor ancheta cazul sunt poliţiştii de la Biroul Agresiuni sexuale, care vor pleca şi ei imediat din această clădire.

Creat în subordinea Serviciului Omoruri, Biroul de Agresiuni sexuale va avea 19 poliţişti, aleşi din rândurile celor mai buni specialişti, care au rezolvat cu succes în ultimii ani cazuri în care copiii au fost agresaţi.

Comisar-şef Radu Gavriș, Director General Adjunct Poliţia Capitalei: "Agresorii sunt din ce în ce mai activi în Europa, am avut un caz recent cu o cetăţean german care a agrest copii în Bucureşti."

Nu este singură modificare din structura Poliţiei Capitalei. A fost creat şi Biroul Morţi Suspecte, unde poliţiştii specializaţi în medicină legală vor cerceta cazurile de malpraxis, cum ar fi copilul mort după o operaţie la Spitalul Sanador. O noutate este şi Serviciul Grupări Infracţionale Violente, în cadrul căruia poliţiştii vor monitoriza persoanele care sunt violente în timpul mitingurilor.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
accident constatin prezan
Accident în București: trei persoane au fost lovite de o mașină, pe trotuar
Reacție PRO TV: canalele PRO TV ar putea să nu mai fie disponibile în rețelele Telekom și NextGen
Moarte suspectă la Buzău. Ce au găsit polițiștii în apartamentul Valentinei, ars complet
Reacția familiei româncei abandonate la morgă, în Italia. Unde va fi înmormântată Viorica
Bilanțul deceselor cauzate de virusul gripal a crescut din nou
Mesajul filosofului Mihai Şora despre protestele împotriva OUG pe legile justiţiei
cauciuc tractor
Doi sirieni au intrat în România pe un cauciuc de tractor. Sperau să ajungă în Germania
Tânăr prins cu un pistol ascuns în pantaloni. Detaliul care l-a dat de gol
Șamanii au sacrificat 5 cămile într-un ritual străvechi pentru a spori puterea Rusiei
Captură uriaşă de droguri. Interlopii ar fi atacat un şofer, crezând că e cărăuş
Aproape 100 de turişti, blocaţi în zăpadă în drum spre o staţiune din Retezat
Două persoane rănite și mașini avariate din cauza vântului puternic. Situația în țară