Pregătiri pentru Bobotează, la Constanța. ÎPS Teodosie nu se teme de îmbulzeală: Agheazma nu infectează, nu este periculoasă

×
Codul embed a fost copiat

La Arhiepiscopia Tomisului au început pregătirile pentru sărbătoarea de Bobotează, celebrată de toți creștinii ortodocși pe șase ianuarie. Peste 150 de mii de recipiente sunt etichetate de voluntari.

Cele mai multe vor fi distribuite, joi, în Portul Tomis, acolo unde se va ține și slujba religioasă. Autoritățile nu au anunțat încă dacă vor fi impuse restricții impuse de pandemie.

Zeci de voluntari lucrează de zor în Palatul Arhiepiscopal și etichetează sticlele care vor fi umplute abia miercuri, când este prima slujbă de sfințire a apei.

"Mă bucur, ani de zile vin și îmi face mare plăcere să vin. Cu mare drag le facem ca să ia toată lumea apă să se bucure de sărbătoarea Botezului Domnului", a spus o femeie.

"Cu gânduri bune pentru noul an pentru toată lumea. Să fie comuniune, așa cum este aici la Arhiepiscopie, toate-s binecuvântate", a declarat un bărbat.

Citește și
boboteaza
Explozie de cazuri de Covid-19 după slujba de Bobotează, într-o comună. Se cere carantina
Sânziana Negru, acuzată că a aruncat la gunoi produsele alimentare Lidl pe care le promovase pe Instagram. Reacția iubitului ei și a magazinului

"-Anul trecut nu am putut să vin că a fost Covidu', dar anul asta trebuie să-mi scot revanșa.
-Cam câte sticle reușiți să etichetați?
-N-am numărat niciodată, cât dă Dumnezeu, cât se poate atât se face, ne străduim să iasă totul bine
. "

"Pentru mine este o mare plăcere, este al 6-lea an de când vin, abia aștept să vină Boboteaza. Să dăm o mână de ajutor că așa este bine”, a completat o femeie.

Arhiepiscopul Tomisului nu știe dacă anul acesta se va mai urca sau nu pe cisternele cu apă, mai ales că, în trecut a alunecat pe scările autospecialei.

Dacă va fi nevoie (va urca – n.red)... Nu cred că va fi nevoie pentru că am niște recipiente foarte mari ca să ajunga pentru sfințire pentru toate sticlele ce vor trebui umplute", a transmis ÎPS Teodosie.

Și tot pe 6 ianuarie, în portul Tomis vor fi aruncate, conform tradiției, crucile în mare. Probabil vor fi mulți înotători, căci anul acesta nici vorbă de proverbialul ger al Bobotezei.

Ceremonia religioasă de Bobotează va avea loc în parcarea din Portul Tomis. Arhiepiscopul Tomisului - Teodosie va oficia slujba alături de un sobor de preoti. El nu a renuntat la vechea tradiție și va ajunge acolo cu trăsura trasă de boi.

"Aghiazma nu infectează, nu este periculoasă și noi nu avem o rată ridicată a infectărilor"

ÎPS Teodosie – Arhiepiscopul Tomisului: "Pregătim Boboteaza. Dacă vedeți că oamenii se mai înghesuie, aceasta este evlavia, râvna să ajungem să nu rămânem fără apă. Este obsesia omului ca atunci când își dorește ceva foarte mult se găbește să ajungă cât mai repede. Este tocmai râvnă și în jurul mântuitorului se îmbulzeau oamenii și niciodată n-au făcut ordine”.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: "Boboteaza este sărbătoare mare, cosmică, plină de daruri, și având atâta apă aici, la malul mării, noi pregătim Boboteaza cu mult belșug de apă care se sfințește. Anul acesta am pregătit 150 de mii de sticle, sunt în curs de etichetare chiar dinainte de Noul An, pentru că numai ca să numeri până la 150 de mii îți ia mult timp, dar să mai și lucrezi fiecare sticlă în parte. (...) Va fi Bobotează în portul Tomis, pentru că la Cazinou este șantier"

Întrebat despre recomandarea medicilor de a purta mască la slujbă, ÎPS Teodosie a răspuns: „Eu nu recomand nimic, că nu sunt medic" (...) "Aghiazma nu infectează, nu este periculoasă și noi nu avem o rată ridicată a infectărilor."

Reprezentanții Arhiepiscopiei estimează că vor participa peste 20 de mii de oameni. Deocamdată, nicio autoritate din Constanța nu a anunțat dacă vor fi impuse anumite restricții sau nu.

Credincioşii din București vor putea să ia apă sfințită, printre altele, şi de la Catedrala Patriarhală, de la ora 7 dimineața. Slujba de Bobotează va fi oficiată de Patriarhul Daniel.

 

Articol recomandat de sport.ro
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Citește și...
"Ziua Epifaniei" la catolici. De ce în Franța și în Belgia e sărbătorită mai devreme

Pentru creștinii din întreaga lume, sărbătorile de iarnă se încheie pe 6 ianuarie. Ortodocșii au atunci Boboteaza, iar catolicii - "Ziua Epifaniei" sau "Ziua magilor" care au venit să i se închine pruncului Isus.

Explozie de cazuri de Covid-19 după slujba de Bobotează, într-o comună. Se cere carantina
Explozie de cazuri de Covid-19 după slujba de Bobotează, într-o comună. Se cere carantina

Rata de infectare cu virusul COVID-19 în localitatea Havârna din judeţul Botoşani a crescut vineri la 7,66 cazuri la 1.000 de locuitori, a anunţat directorul Direcţiei de Sănătate Publică, medicul Monica Adăscăliţei.

Recomandări
Joe Biden se retrage din cursa prezidențială după dezbaterea-dezastru cu Donald Trump. Mai sunt patru luni până la alegeri
Joe Biden se retrage din cursa prezidențială după dezbaterea-dezastru cu Donald Trump. Mai sunt patru luni până la alegeri

Joe Biden s-a retras din cursa pentru președinția SUA, o decizie extraordinară care aruncă nominalizarea democraților în incertitudine cu doar câteva luni înainte de alegerile din noiembrie împotriva lui Donald Trump.

Violenţele din Leeds: Cinci arestări şi un bărbat acuzat de incendiere şi tulburări violente
Violenţele din Leeds: Cinci arestări şi un bărbat acuzat de incendiere şi tulburări violente

Poliţia din Leeds a efectuat până acum cinci arestări şi a acuzat un alt bărbat, Iustin Dobre, de 37 de ani, de incendiere şi tulburări violente, într-o suburbie a oraşului, care a determinat consiliul să întreprindă ”o evaluare urgentă”. 

Criminalul doctoriței din Brăila ar fi ucis-o în doar 33 de secunde. Ce au dezvăluit rezultatele testului ADN
Criminalul doctoriței din Brăila ar fi ucis-o în doar 33 de secunde. Ce au dezvăluit rezultatele testului ADN

La 4 zile de la oribila crimă din Brăila, unde o dentistă din Republica Moldova a fost omorâtă cu cruzime în cabinetul ei, anchetatorii au un suspect.