Imagini din targurile de Craciun. Cum mai arata in 2013 obsesia romanului pentru carnea de porc
Au mai ramas doar 12 zile pana cand mesele romanilor se vor umple de bunatati, iar casele vor mirosi a friptura, sarmale si carnati.
Pana si cei care n-au vazut niciodata o afumatoare taraneasca, o vatra de paine, sau un loc unde se face palinca, au mers vineri la Targul de Craciun din Brasov, ca sa isi cumpere slanina, jumari, sau sunca de porc.
Fermier: Numai trebuie sa transam. Pulpa o sa aiba un pret, cotletul un pret.
Clienta: Dar asa. 20, 30 cat e?
Fermier: Nu. Vreo 20 de lei pulpa. Cam atat...
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pentru tot romanul urmeaza cea mai importanta masa in familie . Asa ca vrand nevrand-se pune pe cautat pulpa de porc perfecta pentru friptura de Craciun. Aceasta familie pus la bataie 1000 de lei ca sa-si faca aprovizionarea.
Client: Am facut carnati si de 30 de metri!
Vanzatoarea: Odata va pun 1.700. Da ? Si va mai pun dupa diferenta...
Clienta: Da, da!
In schimb, Maria Cotiga planuieste sa isi petreaca sarbatorile in strainatate.
"Mergem la fiica mea in Germania si le duc acolo. Pentru ca le e pofta de mancarea de aicea. Fiica mea zice: mama, sa imi aduci sorici, sa imi aduci carnati", marturiseste ea.
Pana si un sfant ar ceda ispitei, asa ca unii dintre vizitatori au simtit de-a dreptul ca-i lasa picioarele, trecand de la o taraba la alta. Mai ales ca, pentru a-si ademeni clientii, producatorii le-au taiat carnea sub ochi si le-au aratat cum se prepara carnatii de casa.
Clinet: Dati-mi si mie sa gust o bucatica de caltabos, ca sa stim daca luam.
Vanzatoare: Da. E bun si se poate praji. Langa o varza calita, merge nemaipomenit.
Client: Dati-mi unul intreg, din asta.
"Acuma transez porcul ca sa pregatim carnatii si ca sa pregatim pomana porcului. Facem din carne proaspata dupa cum se vede. Porcul e adus din Sfantu Gheorghe, este parlit acolo. Din gospodaria noastra este porcul. Este crescut cu porumb. Nu crescut cu altceva si parlit cu paie si curata bine", spune Mihai Kovacs, crescator de animale.
Preturile in targuri pleaca de la 20 de lei un kilogram de caltabos sau un kilogram de pulpa proaspata de porc, pana la 35, 40 de lei pentru un kilogram de muschi afumat.
Organizatorii s-au gandit si la cei care nu apuca sa gateasca acasa si le-au oferit iahnie de fasole cu ciolan afumat, berbecut la protap si gulas unguresc.
Citeste si: Drumul lui Șonică, din cocina pana pe tableta. In 2013, producatorii isi vor taia porcii pe internet
Consuma produse 100% romanesti si ajuta micile business-uri sa creasca! Vezi aici oferta din Saptamana Romaneasca ---> saptamanaromaneasca.stirileprotv.ro/producatori.php