Prea puțini români pot acorda corect primul ajutor până la sosirea ambulanței. Cum poți deveni voluntar SMURD
De cele mai multe ori, când vedem un accident rutier sau o persoană căzută în stradă, sunăm la 112 şi ...atât! Pentru că fiecare secundă contează, este esenţial să ştim să acordăm corect primul ajutor.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din Iaşi a organizat un astfel de curs, iar la final, voluntarii care trec examenele cu bine pot participa şi la misiunile de salvare, alături de echipaje SMURD şi Ambulanță.
„Montăm podul palmei, cum am învăţat, linia umerilor să fie pe linia mediană şi vom face raportul de compresiuni 30 cu 2 ventilaţii. Ok? Da. Şi numărăm...” îi învață pompierii pe voluntari.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Sunt manevrele care fac diferenţa între viaţă şi moarte, în cazul în care o persoană suferă un stop cardio-respirator în plină stradă, ne spun medicii. Cei de la ISU Iaşi au organizat cursuri de prim ajutor, la care s-au înscris zeci de tineri.
Claudiu Coman, voluntar ISU Iaşi: „Toată lumea cred că ar trebui să ştie lucrurile minime de acordare a primul ajutor unui pacient. Mi s-a părut foarte util şi benefic pentru orice cetăţean.”
Mădălina este asistentă într-un spital din Iaşi şi a ţinut să se înscrie la cursurile organizate de pompierii militari.
Mădălina Feraru: „Nu este uşor să oferi primul ajutor. Trebuie să ştii să îţi păstrezi calmul.”
În România, mai puţin de 10% din populaţia ţării ştie să acorde corect primul ajutor, în caz de urgenţă medicală. În străinătate, astfel de ore de pregătire sunt incluse în programa şcolară.
Colonel Petrea Melinte, prim adjunctul inspectorului-şef ISU Iaşi: „Este un curs de prim ajutor de bază. Pentru a accede mai departe, pentru a reuşi să facă misiuni reale, adică să facă parte dintr-un echipaj de prim ajutor, este necesară dobândirea unei noi competențe.”
Paula este voluntar ISU de patru ani de zile, după ce a urmat cursurile de perfecţionare, sub îndrumarea pompierilor militari. De doi ani lucrează pe autospeciale de intervenţie medicală.
Paula Baciu, voluntar ISU Iași: „Îmi place foarte mult, este palpitant, nu ştii niciodată ce te aşteaptă la capătul celălalt, ai adrenalina la tine, că vrei să ajuţi pe cineva şi că trebuie să ajungi în timp util.”
Căpitan Ionel Roșu, purtător de cuvânt ISU Iași: „Voluntarii instruiţi în domeniul acordării asistenţei medicale de urgenţă ne sprijină în acordarea echipajului de prim ajutor SMURD.”
Vineri, 13 candidaţi înscrişi la aceste cursuri au susţinut cu bine probele de examen, şi pot lucra în departamentul ISU Iaşi, ca voluntari.