Povestea romanului care e de doua saptamani in greva foamei la Strasbourg. De ce a ramas fara cei doi copii
Un roman face greva foamei de 2saptamani la Strasbourg, pentru a sesiza CEDO in privinta situatiei sale: serviciile sociale din Marea Britanie, unde a locuit in ultimii 9 ani, i-au luat cei doi copii, in 2014, din cauza neintelegerilor din familie.
Iar acum, sustine barbatul, vor sa-i dea spre adoptie unui cuplu. In sprijinul romanului au sarit zeci de oameni din tara si strainatate, care cred ca locul copiilor este alaturi de parinti, mai ales ca legal, tatalui nu i s-a gasit nicio vina.
Florin si Claudia s-au cunoscut in Londra in 2007. S-au casatorit si au impreuna doi copii, o fetita de 8 ani si un baietel de 5 ani. In 2013 viata familiei s-a schimbat in rau: cei doi soti au inceput sa se certe, iar femeia a reclamat de mai multe ori la Politie ca barbatul o agreseaza.
“Sotia se purta uneori foarte urat, vorbea urat, reactiona urat, nu-i convenea nimic, nu era multumita de mine. Copiii sufereau pentru ca voiau sa ne vada fericiti,nu am fost agresivi fata de copii nici verbal, dar ei sufereau cand ne vedeau ca ne certam”, spune Florin Barbu.
Florin sustine ca acuzatiile femeii erau complet nefondate. Alertate de politie, serviciile sociale britanice au constatat ca mama copiilor avea probleme de sanatae si, dupa cum sustine raportul lor, se concentra asupra propriilor nevoi. Au recunoscut insa ca tatal era grijuliu si afectuos cu cei mici. Asistentii sociali au tras totusi concluzia ca nici unul dintre parinti nu le putea oferi copiilor o crestere decenta. “Ne asteptam ca serviciile sociale sa ne ajute, sa ne trimita la consultant”, mai spune Florin Barbu.
In urma cu doi ani, instanta a decis ca cei doi copii sa fie dati in plasament. De atunci, tatal se judeca cu autoritatile britanice pentru a-si recastiga copiii. Iar cand a fost instiintat, spune el, ca fetita si baietelul urmeaza sa fie adoptati de un cuplu gay, a decis sa recurga la un gest extrem: greva foamei. In apararea sa au sarit romani din toate colturile lumii.
Si la Bucuresti aproape 20 cetateni au depus un memoriu la Ministerul Afacerilor de Externe prin care cer ca autoritatile romane sa se implice in repatrierea copiilor - care au cetatenie romana.
Ministerul Afacerilor Externe a precizat ca pastreaza legatura cu autoritatile britanice si asigura asistenta consulara familiei.