Povestea micilor, o mancare cu traditie in cultura romaneasca. Cine a inventat de fapt reteta originala

Ultimul update: Duminica 03 Mai 2015 05:59
Data publicarii: Joi 30 Aprilie 2015 18:50
Categorie: Actualitate

Vine asadar Ziua Muncii, cea care prin excelenta se sarbatoreste la iarba verde, cu gratarul incins alaturi. Si ca in fiecare an, mititelul o sa fie regele petrecerii.

Acest produs cu traditie in cultura romaneasca a aparut la inceputul secolului trecut, iar reteta originala a fost revendicata de mai multi bucatari. Indiferent cine este inventatorul, nu uitati sa luati paine proaspata si mustar, inainte sa plecati de acasa.

Unii spun ca povestea micilor a inceput in centrul vechi, pe strada Covaci, la numarul 3. In acest loc se afla restaurantul lui Iordache Ionescu.

Reprezentant restaurant: "Intr-o seara cand carciuma era foarte aglomerata, au ramas fara mate pentru carnati, au adaugat niste ingrediente si i-au pus pe gratar. Asa s-au inventat micii. Veneau aici Caragiale, Hasdeu ..."

O alta sursa scrie despre micii de la Carul cu Bere vestit in acea vreme. Bucatarul de la acea vreme, vorbea despre originea sarbeasca a acestui preparat. Intr-o scrisoare datata 16 iunie 1920, proprietarul descrie reteta acestui preparat: "Mititeii sunt un produs culinar din carne de vita, in stare finita de sapte pana la opt centimetri si la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare intre mese la o halba de bere, ori ca entrée, ori ca fel de mancare de sine statatoare."

La fel de populari in perioada interbelica erau si mititeii lui Pastorel. In reteta sa, carnea de vita trebuia sa provina de la ceafa, coada sau pulpa. Iar pe langa amestecul de condimente, trebuia sa contina si miez de franzela inmuiat in usturoi.

Astazi s-a dezvoltat o intreaga industrie in jurul mititeilor. In zilele noastre, micii se fac pe banda rulanta. Numai in aceasta fabrica se pregatesc pentru 1 mai 150 de mii de bucati. De obicei reteta contine un amestec de carne de vita si carne de porc, insa proportiile difera in functie de zona.

Doctor inginer Eduard Pavel: "In Ardeal se cauta mai picanti si cu mai multa carne de vita, in sud, cu mai multa carne de porc, in Dobrogea adaugam si carne de oaie, iar in Moldova tot cu mai multa carne de porc."

Conform Asociatiei Romane a carnii, anul trecut, in vacanta de 1 mai romanii au mancat 1500 de tone de mici, in medie cam zece de persoana.

Reportaj StirileProTV: Cum arata viata unui functionar public, platit cu 1500 RON/luna.
Reportaj StirileProTV: Cum arata viata unui functionar public, platit cu 1500 RON/luna. "Intre revolta si umilire"
VIDEO PROTVPLUS.RO
captura a politiei de frontiera
Droguri, ţigări şi arme, găsite într-o casă din Constanţa. Cine sunt proprietarii
Jandarmi chemaţi în București pentru capturarea unei "fiare". Ce era de fapt
Campion K1, prins când îi vindea droguri unui poliţist sub acoperire, în Oradea
Staţii de încărcare pentru maşini electrice, în Capitală. De ce NU sunt gratis, ca în Cluj
Autostrada urbană, inaugurată. "Vigilenţi fiind, am descoperit că lipsesc indicatoare"
Fermierii, învăţaţi să facă marketing. Ce slogan au inventat pentru mierea de Teleorman
gripa
Leacurile băbești prin care românii se feresc de gripă. Vaccinul, ignorat de mulți
Cod Portocaliu de ninsori şi viscol. 11.000 de forțe de ordine mobilizate
Acuzații de malpraxis. Pacient plimbat între spitale până când nu a mai putut fi salvat
Motivul pentru care timișorenii au pregătit un sendviș de 101 metri lungime
Bătrân bolnav, bătut de 3 indivizi, care voiau să îl jefuiască
Hoții au furat seiful dintr-o casă de pariuri. Câți bani se aflau în el