Reportaj StirileProTV: Cum arata viata unui functionar public, platit cu 1500 RON/luna. "Intre revolta si umilire"

Dată publicare: 30-04-2015 13:12
Dată actualizare: 03-05-2015 05:59


A fost o zi moarta in administratia publica. 30 de mii de functionari, din intreaga tara, au intrat in greva generala.

Oamenii se plang ca au salarii de mizerie care abia le ajung ca sa-si cumpere de mancare. Unii recunosc ca si-au luat un al doilea loc de munca, pentru ca altfel nu si-ar putea intretine familia. Cum arata viata unui functionar public atunci cand nu-l vedeti in general nervos in spatele ghiseului aflati din reportajul urmator.

Adrian Comanita are 58 de ani si este functionar public in primaria Capitalei. Cu 7 ani inainte de pensie si cu o pregatire de inginer, are un salariu de 1500 de lei. Sotia sa castiga si mai putin. Joi, Adrian Comanita ne-a aratat cum reuseste sa se descurce.

Adrian Comanita: "Ce gasim in frigiderul unui functionar public din Primaria Capitalei? E rusinos. O cutie de bulion pe care nevasta nu a vrut sa o desfacem sa faca ciuperci, niste oua, sa mananc mai putin, ca sunt gras. Intre revolta si umilire."

Nu are bani nici sa repare gresia din bucatarie, pusa acum 20 de ani.

Adrian Comanita: "Incerc de cate ori nu sunt obosit sa decopertez. Acum 25 de ani am crezut ca iesim dintr-o stransoare a dictaturii."

L-am insotit pe om la cumparaturi. Prima oprire: la paine.

Adrian Comanita: "Se apropie de 5 lei o paine sanatoasa. Nu imi iau de 5 lei."

Renunta sa cumpere pulpe sau piept de pui cu 23 de lei kilogramul. Bugetul de zi de zi nu trebuie sa depaseasca 40 de lei.

La fel ca el, 30 de mii de functionari din toata tara nu inteleg de ce traiesc atat de greu. Asa ca au organizat astazi o greva generala.

Diana Fodorci, functionar Primaria Capitalei: "Noi avem inca un serviciu. Fac menaj la birouri noaptea, pentru ca noaptea pot sa las copilul singur acasa."

Romel Neagu, presedintele sindicatului FORUM: "Lipsa de motivare este clara, la 7-8-10 milioane, va dati seama ca oamenii sunt tristi."

Functionarii au eliberat doar certificate de casatorie si de deces. Greva a durat toata ziua, iar daca salariile nu vor creste vor urma alte proteste.


VIDEO PROTVPLUS.RO