Final de cariera pentru scriitorii din puscarii. Cand ar putea fi abrogat articolul de lege privind lucrarile stiintifice

×
Codul embed a fost copiat

Scandalul lucrarilor stiintifice, scrise de detinuti in inchisorile din Romania ca sa fie eliberati mai repede, a ajuns la Guvern.

Ministrul Justitiei va cere abrogarea articolului de lege care le da posibilitatea celor condamnati sa isi reduca pedeapsa, daca scriu carti. Detinutii sunt liberi sa isi continue studiul - a explicat ministrul, insa nu vor mai obtine 30 de zile de libertate pentru o lucrare scrisa. Intre timp, scriitorii din puscarie fac si obiectul unei anchete a DNA. Pentru ajutarea lor, "s-ar fi creat un mecanism" in care sunt implicati profesori universitari, edituri si membri ai comisiilor din penitenciare.

Detinutul Cornel Penescu este un patron de fotbal condamnat la 5 ani de inchisoare pentru mita data unor arbitri. Daca vi-l amintiti pe fostul patron al echipei de fotbal FC Arges, Cornel Penescu, faceti acum cunostinta cu scriitorul Cornel Penescu, a carui lucrare stiintifica despre viitorul presei online din judetul sau se gaseste pe rafturile Bibliotecii Nationale Bucuresti. Cu aceasta carticica publicata anul trecut, Penescu a reusit sa-si reduca cu cel putin 30 de zile pedeapsa cu inchisoarea.

Lucrare are 110 pagini din care 30 sunt anexe, in care argeseanul prezinta pagini din publicatiile locale si chiar caricaturi cu fostul primar Tudor Pendiuc. Prefata cartii e semnata de conferentiarul universitar Carmen Nicolescu:

"Domnul Penescu ne face o invitatie la o lectura incitanta pentru cei pasionati de domeniul Stiintele Comunicarii-Jurnalism, bogata in rezultate validate de o introspectie in practica acestui noui tip de jurnalism."

Citește și
Ioan Niculae - stiri
Ioan Niculae isi va petrece sarbatorile de iarna in penitenciar. A scris nu mai putin de 5 lucrari stiintifice in 8 luni
Asistentele britanice care în 1990 au venit în România: „Sunt cruzi și nemiloşi și mulți dintre copii se înspăimântă de ei”

Profesorul universitar considera ca lucrarea este una stiintifica, in care se face vorbire despre presa online din Arges. Penescu scrie despre tinerii fara experienta care au pretentia ca sunt jurnalisti pana la modul in care se scriu articolele. Citeaza chiar pagini online folosite ca sursa, uitand probabil ca in inchisoare nu ai acces, cel putin legal, la internet. La final, Cornel Penescu devine modest:

"Nu am pretentia ca aceasta lucrare este una perfecta. Ea este supusa analizei, poate fi criticata si amendata."

Toate aceste "capodopere" sunt acum in atentia DNA. Procurorii anticoruptie au inceput o ancheta care ii vizeaza pe profesorii universitari, angajati ai penitenciarelor si reprezentanti ai unor edituri care au ajutat detinuti sa isi publice lucrari presupus a fi stiintifice si care asa au iesit mai repede din inchisoare. Acuzatia pe care o au in vedere este favorizarea faptuitorului.

Pe rand, detinutii care au devenit intre timp cercetatori stiintifici trebuie sa dea explicatii despre felul in care si-au scris lucrarile in inchisoare. Unul dintre ei, Gigi Becali, le-a transmis deja raspunsul.

Gigi Becali: "Cartea o scrii ea e stiintifica, daca e editata de o editura acreditata, si cand ajunge la comisia de penitencar, aia sunt obligati, daca vad stampila, sunt obligati sa dea zilele castig s-au dat atunci si iti scad din calculator 30 de zile. Si legea spune castigul nu poate fi revocat. Aaa, ca nu e buna legea, ba pe lege am facut la mine, nu are ce sa fie ca eu am scris cartile. Daca citeste ministeresa cartile, plange ea si daca citeste DNA-ul, procurorul plange. Nu a luat nimeni spaga, eu nu am dat spaga, de ce sa-mi fie mie frica daca nu am dat spaga la nimeni si am facut conform legii milimetric. Schimbati legea si gata.

Procurorii au dubii ca unii detinuti s-au apropiat macar de foaia de hartie ca sa-si scrie lucrarea.

Procurorii vorbesc despre un detinut care a reusit performanta ca in 12 ore sa scrie o lucare de 180 de pagini. Un altul a dat dovada de si mai multa eficienta si a scris 212 pagini in 6 ore si 40 de minute. Exista insa si cazuri in care detinutul a avut capacitatea sa elaboreze 4 lucrari stiintifice in acelasi timp.

De asemenea, procurorii trebuie sa elucideze si misterul implicarii profesorilor universitari in elaborarea acestor lucrari. Unul dintre ei, Ion Marin, spune ca doar a declarat ca tema propusa poate face obiectul unei cercetari si.... atat.

Profesor universitar dr. Ion Marin, decanul Facultatii de Jurnalism , Universitatea Hyperion: "Comisia isi asuma toata raspunderea si nu e corect ca acum sa fie scosi tapi ispasitori profesorii universitari care au dat avizele si nu au facut coordonare."

Vor urma la verificat si editurile care au tiparit lucrarile cu pricina.

Livia Saplacan, purtator de cuvant DNA: "Reprezentantii unor edituri ar fi acceptat publicarea lucrarilor fara a se raporta in niciun fel la valoarea stiintifica acestora si interesul pietei de carte, in tiraje infime, care nu au fost puse in vanzare in circuitul comercial obisnuit."

Mai sunt insa si suspiciuni legate de beneficiile pe care unii dintre cei implicati in acest circuit le-ar fi putut obtine.

Profesor universitar Ion Marin, decanul Facultatii de Jurnalism , Universitatea Hyperion: "Nu numai ca n-am fost rasplatit, dar habar n-am cine sunt astia daca si-au facut lucrarile sau nu, ca mi-au venit prin rubedenii prin cunoscuti la facultate si a ziar am dat un aviz."

Dincolo insa de acest sistem creat in ajutorul detinutilor, o responsabilitate o are instanta.

Raluca Pruna, ministrul Justitiei: "Asupra continutului lucrarii care atesta daca este sau nu stiintifica se pronunta instanta si au existat si cazuri in care judecatorii au spus ca lucrarile scrise nu au caracter stiintific."

Insa, in alte cazuri, instanta a decis sa le acorde detinutilor reducerea predepsei fara sa ceara o a doua opinie despre la continutul lucrarilor stiintifice. Ca sa impiedice astfel de cazuri, ministrul Justitiei a anuntat ca in prima sedinta de guvern din februarie va cere aborgarea articolului care prevede ca un detinut care publica o lucrare stiintifica poate beneficia de reducerea pedepsei.

Articol recomandat de sport.ro
Un fost mare arbitru a dat verdictul după ”roșul” primit de Ianis Hagi
Un fost mare arbitru a dat verdictul după ”roșul” primit de Ianis Hagi
Citește și...
Citate din operele
Citate din operele "geniilor" din puscarie, care scriu lucrari stiintifice pe banda. Borcea: "Eu sunt un baiat de asfalt"

Legea plina de hibe le-a permis detinutilor din Romania sa scrie o multime de carti controversate, numite lucrari stiintifice, care le aduc zile de libertate.

Ioan Niculae isi va petrece sarbatorile de iarna in penitenciar. A scris nu mai putin de 5 lucrari stiintifice in 8 luni
Ioan Niculae isi va petrece sarbatorile de iarna in penitenciar. A scris nu mai putin de 5 lucrari stiintifice in 8 luni

Judecatorii Tribunalului Dambovita au decis sa amane eliberarea omului de afaceri Ioan Niculae pana pe 22 ianuarie, desi initial magistratii din Gaesti au decis ca acesta intrunea toate conditiile pentru eliberarea conditionata.

Recomandări
Mii de soldați francezi vor ajunge în România. Noile ordine primite de Hexagon din partea NATO. „Acum există un inamic”
Mii de soldați francezi vor ajunge în România. Noile ordine primite de Hexagon din partea NATO. „Acum există un inamic”

În primăvara anului viitor, mii de soldați francezi vor ajunge în România pentru a-și testa capacitatea de a răspunde cerințelor NATO.

Încă o lovitură pentru Diana Șoșoacă. Motivul pentru care a fost suspendată șapte zile din Parlamentul European
Încă o lovitură pentru Diana Șoșoacă. Motivul pentru care a fost suspendată șapte zile din Parlamentul European

Diana Șoșoacă a mai primit o lovitură, după scandalul din România cu eliminarea ei de la alegerile prezidențiale. Ea a fost suspendată din Parlamentul European, timp de o săptămână.

Descinderi în forță în București și împrejurimi într-un dosar de camătă și șantaj. Zeci de persoane, duse la audieri
Descinderi în forță în București și împrejurimi într-un dosar de camătă și șantaj. Zeci de persoane, duse la audieri

Polițiștii din Ilfov fac, marți dimineață, 37 de percheziții domiciliare în, Ilfov, Dâmbovița și București la persoane suspectate de camătă, șantaj, lovire și alte violențe.