Sănătatea românilor depinde de un sistem care e la un pas de colaps. Dezastrul de la CNAS


Ultimul update: Marti 23 Iulie 2019 09:59
Data publicarii: Luni 22 Iulie 2019 18:51
Categorie: Stiri actuale

După trei săptămâni de când medicii de familie anunță că sistemul informatic al Casei de Asigurări este în colaps, lucrurile se complică.

Problemele repetate ar putea duce chiar la un dosar penal. Ministrul Sănătății a anunțat că au fost descoperite fapte de natură penală, în urma unui control, iar raportul va fi depus la DNA.

Sistemul de care depinde sănătatea românilor este aproape să cedeze definitiv - avertizează medicii de familie. Iar ministrul Sănătăţii confirmă situaţia extrem de gravă - şi anume că mai multe componente ale sistemului, vitale pentru funcţionarea lui, au fost lăsate fără mentenanţă.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: ”În acest moment, nu putem verifica calitatea de asigurat, de exemplu, în momentul în care faci raportarea acestui serviciu, dacă nu ai aceasta componentă, serviciul nu poate fi validat şi nu poate fi decontat. Au fost oferte care puteau fi utilizate pentru procedurile de achiziţie care au expirat stând în Casă, la funcţionari, asta am descoperit noi acum”.

Deşi sistemul informatic nu funcţionează de la începutul luni, abia luni ministrul Sănătăţii a convocat o întâlnire cu şeful CNAS.

Nimeni nu a răspuns însă la întrebarea "când se va rezolva această problemă". Abia acum, după întâlnirea de aici de la Ministerul Sănătăţii, a fost anunţată o procedură de achiziţie în regim de urgenţă pentru serviciul de mentenanţă a bazei de date - cea mai importantă componentă a sistemului informatic. În acelaşi timp, Casa Naţională va face o licitaţie pentru a mari capacitatea de stocare. În acest moment este ocupată în proporţie de 98%.

Ministerul Sănătăţii a început în luna iunie un amplu control la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, după numeroase reclamaţii.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: ”Controlul început în luna iunie va fi finalizat în următoarele 7 zile şi din lecturarea prealabilă pot să vă spun cu certitudine că acest raport de control va fi depus la DNA. Din punctul nostru de vedere exista fapte de natura penală”.

Sistemul a fost repornit luni, însă a funcţionat numai câteva ore. În restul timpului, medicii şi farmaciştii au putut lucra doar offline.

Valeria Herdea, medic de familie: ”Risc ca acel pacient să nu fie asigurat, eu să eliberez reţetă şi ulterior să mi se impute peste un an, doi, trei. Avem colegi medici care nu şi-au putut face raportarea. Asta este inadmisibil, practic acei colegi nu au cum să supravieţuiască în luna următoare, pentru că nu îşi vor primi veniturile”.

Săptămâna trecută, premierul Viorica Dăncilă a cerut demiterea directorului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al instituţiei a demisionat după declaraţia controversată ''oamenii mor şi cu sistem şi fără''.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Acuzații grave lansate de ministrul Sănătății cu privire la CNAS. Va sesiza DNA
Acuzații grave lansate de ministrul Sănătății cu privire la CNAS. Va sesiza DNA
Purtătorul de cuvânt al CNAS a demisionat din funcție, după declarația sa controversată
Purtătorul de cuvânt al CNAS a demisionat din funcție, după declarația sa controversată
Scandalul CNAS: Dăncilă îl amenință cu demiterea pe Vulcănescu
Scandalul CNAS: Dăncilă îl amenință cu demiterea pe Vulcănescu
VIDEO PROTVPLUS.RO
Furturi din masini
Tineri care spărgeau gemurile mașinilor și le jefuiau, prinși în Ploiești
Polițistul spulberat de o mașină, în stare gravă. Șoferul vinovat consumase alcool
Alpinistul Zsolt Torok a fost înmormântat cu onoruri militare
Avocat: La casa groazei s-au întrerupt cercetările, scanner-ul nu mai are baterii
Problemele cu care se confruntă dependenții de alcool când ies de sub supraveghere
O mașină a luat foc pe Autostrada Soarelui. În autoturism se aflau două persoane
copii Ucraina
40 de copii din Ucraina, în vacanță la Iași. Destinele acestor copii sunt sfâşietoare
Probe-cheie dintr-un dosar, furate din secția de poliție. Jaful ar fi fost comandat
Turiști străini, păcăliți în cluburi din România. Trei persoane au fost arestate preventiv
Un tren a deraiat după ce a lovit un camion la o trecere de cale ferată
Un sediu de poliție din Prahova a fost spart. Cu ce au plecat hoții
Cetățenii, informați prin RO-ALERT în cazul incendiului de la un depozit din Constanța