Reacția oficialilor la avaria CNAS. Cum vrea Dăncilă să remedieze problema sistemului

19-07-2019 07:34

La mai bine de două săptămâni de când cel mai mare sistem informatic din ţară nu funcţionează - cel al Casei de Asigurări de Sănătate - oficialii reacționează.

Viorica Dăncilă cere demisia conducerii instituţiei, dar şi pe cea a purtătorului de cuvânt. Acesta din urmă a declarat că ''oamenii mor şi cu sistem şi fără''.

Întrebat despre problemele sistemului informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Daniel Osmanvici, purtătorul de cuvânt al instituţiei a declarat că:

”Oamenii mor şi cu un sistem, şi fără un sistem. Nu vreau să fiu cinic, dar nu e o chestiune pe care să o spun că acum dacă a picat sistemul se întâmplă cele mai mari nenorociri în Romania”, a spus Osmanovici, pentru RFI.

Replica acestuia a făcut-o pe Viorica Dăncilă să reacţioneze:

Viorica Dăncilă: "Am văzut declaraţiile purtătorului de cuvânt de la Casa Asigurărilor de Sănătate, ceea ce arată că nu are ce căuta în această funcţie. De aceea, solicit ministrului Sănătăţii demiterea purtătorului de cuvânt al Casei Asigurărilor de Sănătate şi a directorului Casei Asigurărilor de Sănătate (Răzvan Vulcănescu - n.r.)”.

Pe de altă parte, preşedintele CNAS este numit de premier, la propunerea ministrului Sănătăţii, prin urmare premierul trebuie să îl demită.

Sorina Pintea, ministru Sănătății: ”Casa e singura care gestionează acest sistem. E adevărat, fiind vorba de sistemul public de sănătate, am cerut un raport cu privire la ceea ce se întâmplă acolo. Mi s a spus că de luni va începe să funcţioneze sistemul, că au existat probleme tehnice. Vă imaginaţi că povestea cu problemele tehnice e spusă de fiecare dată. Aştept un raport mai detaliat, iar în ceea ce priveşte declaraţia purtătorului de cuvânt şi cred că ar trebui să ceară scuze publicului”.

La rândul său, Răzvan Vulcănescu, preşedintele interimar al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate anunţă că nu pleacă din funcţie.

Răzvan Vulcănescu: ”Sunt la dispoziţia premierului, dar.... declaraţia a fost una nefericită şi va suporta consecinţele, e funcţionar public...”

Vulcănescu nu a putut însă să spună şi când o să fie funcţional sistemul.

Răzvan Vulcănescu: ”Se fac probe... a fost un cumul de factori externi. Un server de la STS, care nu a mai fost alimentat cu energie electrică. Pacienţii nu au de suferit...''

Între timp, în cabinetele medicale...

Cosmina Berbecel, medic de familie: ”Noi dăm consulatii în off line, reţete, concedii medicale, dar nu ştim dacă la farmacie li se dau medicamentele sau dacă sunt primiţi mai departe în spitale...''

După mai bine de 2 săptămâni sistemul informatic al CNAS a dat primele semne de funcţionare. Doctorii au putut să valideze consulatiile şi să urce datele în sistem. Sunt sceptici ca acesta va funcţiona de acum fără probleme.

Iar minunea a durat mai puţin de o oră. Pe ecranele calculatoarelor a apărut din nou o eroare.

Răzvan Vulcănescu anunţa că vrea să angajeze mai mulţi IT-isi care să vină cu strategii pentru rezolvarea problemelor. Aceştia vor lucra pentru un salariu de 5 mii de euro pe lună, dacă la rectificarea bugetară vor fi alocaţi bani pentru lefurile lor.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO