PORTRETUL Marioarei Murarescu. Ambasadoarea folclorului romanesc, dupa 3 decenii de emisiune de muzica populara
Marioara Murarescu, indragita realizatoare de emisiuni folclorice, care a murit in noaptea de joi spre vineri, era cunoscuta ca o ambasadoare a folclorului romanesc.
Marioara Murarescu s-a nascut pe 1 octombrie 1947, la Campulung Muscel si a devenit celebra ca realizatoare si prezentatoare a emisiunii de televiziune "Tezaur folcloric", difuzata pe TVR. Obisnuia sa spuna ca folclorul este "ceva viu, care ne reprezinta, si prin care putem sa cunoastem neamul acesta".
MARIOARA MURARESCU A MURIT. Realizatoarea TV avea 66 de ani
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Marioara Murarescu a absolvit Conservatorul de Muzica "Ciprian Porumbescu" din Bucuresti in 1972 si a ratat o cariera ca soprana, din cauza unei operatii de amigdalita. In 1971 si-a inceput cariera la Radioul public, iar in 1977 s-a angajat la TVR ca realizator de emisiuni folclorice.
A inceput sa realizeze "Tezaur Folcloric" inca din 1978, dar abia in 1982 a primit un spatiu fix in grila de programe a televiziunii.
De-a lungul carierei sale Marioara Murarescu a organizat numeroase festivaluri de folclor, concerte de colinde, emisiuni duplex cu Televiziunea Moldova, la Bucuresti si Chisinau. De asemenea, a realizat primul disc de aur "Tezaur folcloric" (1992), prima caseta video "Tezaur folcloric" (2000), lucrarea "Cu ochii lumii" (cuprinzand diverse opinii despre emisiunea "Tezaur folcloric").
Marioara Murarescu a primit, printre altele, premiul pentru cercetare, pentru lucrarea "Cantecul propriu-zis din Muscel" (1971), Prix folclorique (1977), Premiul criticii muzicale "Mihail Jora" (1993), Premiul Ethnos (1995), Premiul "Dragos Vranceanu" (1996), Premiul de excelenta acordat de Fundatia Ethnos - 1998.
In aprilie 2009, Marioara Murarescu a fost decorata cu Ordinul "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler.
Anul acesta, la Salonul de carte Bookfest, a fost lansata, la editura Litera, colectia "Mari interpreti de folclor", volumul I - "Maria Lataretu", de Marioara Murarescu.
Sursa: Mediafax
Etichete: muzica populara, Marioara Murarescu, marioara murarescu biografie,
Dată publicare:
31-01-2014 11:18