Porcul romanesc moare degeaba. Pretul de import bate gustul autohton: cata din carnea pe care o consumam e produsa in tara
Carnea de porc, probabil cea mai iubita din bucataria romaneasca, incepe sa fie tot mai scumpa la vedere. Chiar daca au mai lasat din pret, fermierii nostri nu pot tine pasul cu importurile masive din Uniunea Europeana.
Asa se face ca in ultimii 10 ani desi consumul este similar doar jumatate din marfa vanduta este autohtona.
O vorba romaneasca spune ca "nu e pasare ca porcul". Disperati, fermierii au adaptat-o si spun ca "nu e pasare ca porcul romanesc". Degeaba carnea noastra este mai gustoasa daca nu este si mai ieftina ca cea din alte tari.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Daca luam ca exemplu luna decembrie, cand prin traditie romanii mananca foarte multa carne de porc, observam ca in 2005 au fost sacrifiate 235 de mii de tone. Cifra scade constant de la an la an, cu cateva mii de tone si asa ajunem ca zece ani mai tarziu, in decembrie 2015 sa se sacrifice cu peste 100 de mii de tone mai putin, iata am ajuns la 118 mii de tone.
In ceea ce priveste consumul anual, in 2005 romanii mancau 29,6 de kilograme pe cap de locuitor. In urmatorii ani consumul a crescut si in 2008 au mancat cele mai multe fripturi, consumul a fost de 34,6 de kilograme pe cap de locuitor. Din 2009 suntem in descrestere si ultimele date din 2014 arata ca am ajuns sa consumam mai putin decat in 2005, 29 de kg pe cap de locuitor.
Problema este ca inclusiv producatorii de mezeluri apeleaza la ofertele din afara.
Ioan Ladosi, patronat porci: "Nu ii mai intereseaza sa cumpere carcase pentru ca asta presupune costuri de transare, ori multi nu au aceste utilitati de transare. Ca atare ei comanda separat pachete, pe ceafa, pulpa, muschiulet, pentru ca asa lucrurile sunt mult mai simple. Ca atare nu se mai cumpara marfa respectiva de la producatorii romani. Intreaga structura a fermelor din romania este una dezastroasa."
Pavel Eduard, dr. inginer, director executiv fabrica de mezeluri: "Exista o diferenta de costuri de productie intre produsele romanesti fata de cele din UE. Randamentele sunt mai scazute la noi in Romania si iese un porc mai scump decat cel din UE. Si atunci hipermarketurile, anumiti producatori prefera sa cumpere din import decat din Romania."
In momentul de fata cei mai mari furnizori de carne de porc sunt Germania, Spania, Belgia si Ungaria.
Sursa: Pro TV
Etichete: mezeluri, ue, porc, carne, import, producatori,
Dată publicare:
07-03-2016 18:45