Porci din zone afectate de pestă, vânduți ilegal
În prag de Crăciun, comerțul neautorizat cu porci este în floare.
Pe conturile de socializare, dar și pe site-urile de comerț online, sunt publicate sute de anunțuri ale crescătorilor. În Constanța, Galați, și Brăila, județe cu focare de pesta porcină, aceștia vin și cu ponturi,pentru clienții care vor să își ducă animalul viu acasă, dar riscă să fie verificați de autorități.
Veterinarii, îi avertizează însă, pe eventualii amatori că riscă enorm.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În județul Constanța sunt două focare de pesta porcină. Legal, cei care cresc animale în gospodării pot folosit carnea doar pentru consumul propriu. Și totuși, la doar 25 kilometri de Constanța, în localitatea Mihail Kogălniceanu, un comerciant vinde fără să fie deranjat de nimeni.
În zonele cu pesta porcină nu e interzis doar comerțul, ci și transportul porcilor. Așa că vânzătorul oferă, binevoitor, câteva ponturi.
Și un crescător din localitatea Poiana are câteva sfaturi pentru evitarea controalelor, după ce i-a lăsat pe reporterii ProTV sa aleagă animalul.
„O iei pe autostradă pe aici la oviu și de la Ovidiu ajungi la Agigea... Că nu prea sunt controale și de acolo imediat ai ajuns în Lazu. Și dacă or fi controale, zici, domnule, am avut porcul la tată și îl duc și eu acasă acum. Ce să le zici”, spune crescătorul de porci din Poiana.
„Comercializarea se face doar prin punctele autorizate // comercializarea prin internet nu este admisă, internetul nefiind autorizat”, a declarat Cristina Linte, purtătoare de cuvânt a DSV Constanța.
Aceeași situație alarmantă este și în Galați sau Brăila, județe de asemenea afectate de pesta porcină africană.
Reprezentanții DSV Galați spun că inclusiv transportul cărnii trebuie făcut sub strictă supraveghere.
„Se face doar cu avizul medicului veterinar și doar din zone care nu sunt sub supraveghere în ceea ce privește PPA-ul”, declară Nicu Bogatu, DSVSA Galați.
În Galați, autoritățile au dat deja amenzi de 300.000 de lei, iar în Brăila au fost deschise șapte dosare penale după sesizările direcției sanitar-veterinare. În Constanța, controalele vor începe săptămâna viitoare. În acest moment, în România sunt înregistrate oficial aproape 800 de focare de pestă porcină în 260 de localițăți.