Populația de pește din Marea Neagră a crescut, după ce au dispărut braconierii turci
Vin vești bune, de pe litoral! În ultimii trei ani, populația de calcan din Marea Neagră a crescut cu mai bine de 50 la sută, anunță cercetătorii de la Institutul Grigore Antipa.
În apropierea cazinoului, scafandrii au filmat mai mulți pui de calcan. Potrivit autorităților, efectele pozitive au apărut odată cu scăderea numărului de braconieri turci, care furau în fiecare an, sute de tone de pește, din apele noastre.
Un scafandru a reușit să filmeze un pui de calcan de aproape doi ani, venit spre mal pentru a se hrăni cu guvizi. Jucăuș, puiul a dat un adevărat spectacol. Monitorizările făcute de cercetătorii de la Institutul Grigore Antipa arată că în ultimii trei ani mediul marin își revine spectaculos.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Simion Nicolaev directorul Institutului de Cercetare Marină Grigore Antipa: Valorile noastre din ultimii 3 ani în apele românești și ultimii 2 ani în apele Bulgariei demonstrează că stocurile au crescut cu valori variabile de la 50 la 65,70% ceea ce este un lucru considerabil.
Imagini cu calcan atât de aproape de mal erau extrem de rare în urmă cu câțiva ani când apele noastre erau pline de braconieri turci. Zeci de nave erau prinse în apele teritoriale de polițiștii de la garda de coastă.
Cristian Cicu- directorul Gărzii de Coastă Constanța: A scăzut numărul pescadoarelor prinse la braconat calcan în Marea Neagră datorită prezenței active a Gărzii de Coastă, totodată și datorită măsurilor ferme luate.
Reporter:Cam câte tone de calcan prindea un singur pescador?
Cristian Cicu- directorul Gărzii de Coastă Constanța: Depinde de câte plase aveau băgate. Am avut și pescadoare asupra cărora s-au găsit 5 tone. Anul acesta am prins un pescador, anul trecut două.
Multe dintre pescadoarele care erau folosite pentru capturarea calcanului din Marea Neagră s-au transformat în nave pentru transportul migranților în România, Bulgaria sau Grecia. Câștigurile sunt mult mai mari dacă ne gândim că o singură persoană plătește între 3 și 5 mii de euro ca să ajungă în Europa.
Daca în România o porție de calcan se vinde în restaurante cu 85 de lei, în Turcia prețul depășește 50 de dolari. Calcanul este recunoscut pentru carnea dulce asemănătoare pieptului de pui.
În acest moment, cota de pescuit a României pentru calcan este de 43 de tone și sunt șanse să crească la 57 de tone în 2018.
Sursa: Pro TV
Etichete: constanta, peste, cercetare, calcan, antipa,
Dată publicare:
01-11-2017 18:31