Ponta, in ziua in care scoala a inceput fara manuale: "Nu mai exista niciun elev care sa nu stie sa foloseasca un telefon"
Prima zi de scoala a venit cu modificari si probleme. Este vorba despre 2 modificari importante: vom avea un regulament nou de organizare si functionare a unitatilor de invatamant, dar si o programa noua pentru elevii din clasa intai si a doua.
Din pacate, aceasta a doua veste aduce si probleme: pentru prima data elevii din aceste clase au inceput anul scolar fara manuale. Invatatoarele au incercat sa suplineasca lipsa lor cu carti de povesti, planse sau fise de lucru.
Multi dintre elevii mai mari vor invata in continuare dupa carti rupte si murdare trecute prin mainile multor generatii.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
Au fost insa si cazuri in care parintii si elevii nu au fost primiti in clase pentru ca zugraveala inca nu s-a uscat si bancile nu au fost aranjate.
Pe de alta parte si in acest an vorbim despre scoli fara autorizatie sanitara, cu toalete in curte, cu sali de clasa in care bancile n-au fost schimbate de ani de zile. Trist este insa ca, fara explicatii, unele scoli au fost inchise.
Poate una dintre cele mai dramatice situatii, acum la inceput de an scolar, este cea din satul Ciosa din judetul Bistrita Nasaud, unde elevii au aflat abia azi ca scoala lor NU mai exista.
Din putinul pe care il au in casele lor, oamenii erau pregatiti sa duca si lemne pentru iarna, sa zugraveasca si sa asigure curatenia, numai sa-si stie copiii la scoala.
'Intr-o casuta de lemn, timp de 60 de ani, zeci de copii au invatat fara electricitate si fara apa. Cu toate acestea, parintii erau bucurosi pentru ca micutii aveau parte de carte. Luni dimineata insa, fara ca cineva sa ii anunte, autoritatile au pus lacat. In aceste conditii multi parinti nu vor mai putea sa isi duca copiii la scoala.
In judetul Gorj alta problema. Copiii nu au transport sa ajunga la scoala. Primarul comunei Albeni pare sa nu cunoasca situatia. Acestor elevi li s-a dat abia luni un microbuz scolar, dar nu exista sofer.
Aproximativ 400 de mii de elevi au fost lasati fara manuale pe banci, o gafa nemaintalnita in invatamantul romanesc.
Intr-o comuna din Sibiu, spre exemplu, lipsa manualelor a fost inlocuita cu o poveste animata. O ciupercuta, o furnica, un iepure si o vulpe, toate din plastelina, au tinut loc de carti.
In Capitala profesorii au cautat sa compenseze lipsa manualelor.
Intr-o scoala din Sectorul 5 al Capitalei invatatoarele cunosc emotia elevilor cand rasfoiesc primul manual din viata lor si ca sa nu-i primeasca cu bancile goale au adus caiete de exercitii pe care parintii le vor plati din banii lor.
Prezent la festivitatea de deschidere, ministrul Educatiei, Remus Pricopie nu a stiut sa raspunda la intrebarea aflata pe buzele tuturor.
Remus Pricopie: ''Cu toata efervescenta unora vom avea manuale digitale in acest an, speram cat mai repede''.
Nu mai exista niciun elev care sa nu stie sa foloseasca un telefon
Victor Ponta a declarat, luni, la Targu Jiu, la deschiderea anului scolar, ca ”ideea de manual digital” este cu adevarat o reforma care trebuie facuta, el spunand ca ”nu mai exista niciun elev care sa nu stie sa foloseasca o tableta, un telefon".
Victor Ponta a adresat un apel catre profesori, parinti si elevi de a intelege ca in 2014 trebuie sa se treaca, chiar si mai tarziu, ”la ceea ce inseamna educatia viitorului”.
”De mai mult de zece ani nu s-au facut manuale noi, nu s-au facut programe noi. Profesorii, parintii ne spuneau, pe buna dreptate, ca lumea se schimba, sistemul de educatie se schimba si cineva trebuie sa aiba curajul sa vina cu manualele, sa vina cu programa la anul 2014, 2015, 2016”, a spus Ponta.
El a mai afirmat ca ”ideea de manual digital” este cu adevarat o reforma care trebuie facuta.
"Si pentru ca vad ca nu mai exista niciun elev care sa nu stie sa foloseasca o tableta, un telefon, un computer, cred ca ideea de manual digital este cu adevarat o reforma pe care trebuie sa o facem", a mai spus Ponta.
Ponta, despre schimbarea manualelor: O asemenea reforma deranjeaza foarte multe interese
Victor Ponta a mai declarat la Targu Jiu ca decizia de schimbare a manualelor vechi si de digitalizare a acestora ”deranjeaza foarte multe interese”, iar cei care ”o sa piarda bani” au contestat procedura, acestia avand ”evident sprijinitori in politica si in mass-media”.
Victor Ponta a spus ca a participat la deschiderea anului scolar ”in primul rand pentru a da un mesaj de recunoastere pentru profesorii care isi fac datoria foarte bine, pentru parinti, pentru primarii care asigura conditiile necesare din punct de vedere al infrastructurii, dar si pentru a spune ca scoala romaneasca are nevoie de reforma”.
”Imi pare rau ca in acest an campania electorala s-a impletit cu interesele legitime, interesele banoase ale celor care stapanesc de multi ani sistemul manualelor si ceea ce trebuia facut demult, ultima data cand s-au facut manuale a fost in 2004 daca nu ma insel, de zece ani nimeni nu a avut curaj sa se lupte cu acest sistem al manualelor. Noi am luat aceasta decizie de a veni in secolul XXI cu manualele, in primul rand de a avea noi programe scolare, in al doilea rand de a avea manuale adaptate unui sistem de educatie modern si in al treilea rand de a trece la digitalizarea manualelor in asa fel incat dincolo de forma tiparita sa existe posibilitatea, in mod gratuit, pentru orice persoana care acces la internet sa poata sa-si descarce acel manual daca la un moment dat are nevoie de el”, a declarat Victor Ponta, intr-o conferinta de presa, la Targu Jiu.
El a spus ca aceasta reforma ”deranjeaza foarte multe interese”, insa trebuie facuta pentru ca ”lumea se schimba”.
”Evident, o asemenea reforma deranjeaza foarte multe interese si unii o sa piarda bani si evident ca acestia au contestat inca din februarie si pana azi procedura, evident ca au sprijinitori in politica si in mass-media, pentru ca cine are bani gaseste si politicieni si media de cumparat, insa cred ca e o reforma pe care trebuie sa o facem, pentru ca lumea se schimba, pentru ca ma uit din nou la deschiderea anului scolar si nu stiu daca mai e vreun copil chiar si in clasa intai care sa nu aiba, sa nu stie sa umble pe computer, sa nu aiba un telefon legat la internet. Ori noi nu putem sa ramane cu manualele din urma cu 10, 15 ani doar pentru ca cei care le tiparesc au bani sa cumpere politicieni si mass-media. Imi pare rau, foarte rau de faptul ca au reusit sa blocheze clasa I, manualele de clasa I”, a afirmat Ponta care a adaugat ca ”o reforma atat de importanta era clar ca va avea opozitie”.
De asemenea, premierul a spus ca scoala romaneasca are nevoie de aceasta modernizare.
Dupa participarea la deschiderea noului an scolar, la Colegiul ”Tudor Vladimirescu” din Targu Jiu, Victor Ponta a predat autoritatilor gorjene microbuzele scolare repartizate judetului.
Sursa: Pro TV
Etichete: scoala, invatamant, victor ponta, prima zi de scoala,
Dată publicare:
15-09-2014 16:14