Unde trebuie aruncați brazii de Crăciun. „Marea majoritate îi lăsă în cel mai bun caz la ghena de gunoi”
A trecut şi sfântul Ion aşa că în mai toate casele se despodobeşte bradul de Crăciun. Problema este că în cele mai multe cazuri pomii sfârşesc pe marginea drumurilor sau la ghenă.
În prea puţine locuri din ţară autorităţile au reuşit să deschidă centre speciale de colectare.
Îngropaţi până la brâu în brazi uscaţi angajaţii de la salubrizare au muncit toată ziua. Au trecut sărbătorile iar mii de oameni au vrut să scape de pomul de Crăciun în acest sfârşit de săptămână.
Reprezentanţii firmelor de salubrizare spun că ideal este că brazii să nu fie lăsaţi la întâmplate pe marginea străzii sau pe trotuare, ci să fie duşi la un punct de colectare din cartier. Şi mai important este ca bradul să nu aibă globuri, beteală sau alte ambajale de plastic, pentru că toate acestea nu fac decât să îngreuneze procesul de reciclare.
Sorin Gânciu, direcorul de servicii publice locale, Sector 6: "Marea majoritate, din lipsă de timp, din nepăsare, îi lăsă în cel mai bun caz la ghena de gunoi, în speranţa că vine şi îl ridică operatorul de salubrizare".
În Cluj, Braşov sau Iaşi, brazii sunt ridicaţi de la ghenă, alături de celalalte deşeuri reciclabile. În Bucureşti în majoritatea sectoarelor există puncte speciale de colectare. Iată ce se întâmplă în sectorul 2.
Radu Mihaiu, primarul sectroului 2: ''Rugamintea pentru toţi locuitorii sectorului este să arunce brazii sâmbătă şi duminică. Este mult mai uşor pentru maşinile care strâng brazi, să nu alerge de colo-colo şi să fie mai mulţi în acelaşi loc. Ei vor fi transformaţi în compost, adică vor putea fi folosiţi ca îngrăşământ".
În Franţa, Italia sau Germania, oamenii s-au obişnuit de mult să lase brazii de Crăciun în anumite locuri din cartier. Locuitorii din Viena sau Londra, în schimb au în faţa casei pubele speciale pentru desuri de grădină - lemn, frunze şi iarba - pe care firma de colectare le ridică la o data stabilită.