Polițiștii și procurorii vor avea acces la conturile bancare ale românilor
Poliţiştii vor putea de acum să pună mai repede sechestru pe averile celor care fac bani în mod necinstit. Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care le dă anchetatorilor acces imediat la conturile bancare ale românilor.
Măsura transpune o directivă europeană, iar autorităţile vor putea afla date şi din străinătate în cazul celor care încearcă să-şi ascundă banii peste hotare.
Registrul conturilor bancare al Fiscului este funcţional de la începutul anului, iar în el se regăsesc toate informaţiile economice ale românilor care au bani în bancă. Din 3 septembrie, când intră în vigoare ordonanţa de urgenţă numărul doi a guvernului, opt instituţii ale statului vor avea acces la aceste informaţii. Vorbim de angajaţi ai Poliţiei Române, procurori ai DNA, DGA sau DIICOT dar şi reprezentanţii Agenției Naționale a Bunurilor Indisponibilizate.
Gabriel Biriş, avocat: "Nu e o măsură rea, până la urmă infracţionalitatea economică este la un nivel ridicat, vorbesc inclusiv de evaziune şi corupţie. Există în mod evident îngrijorare privind felul în care aceste informaţii vor fi folosite. Atunci când cineva face un abuz, să fie pedepsit exemplar şi repede."
Până acum, pentru a obține informații despre conturile sau tranzacțiile bancare ale suspecților, anchetatorii trebuiau să facă, o cerere la ANAF sau la fiecare bancă din România în parte. Astfel se pierdea foarte mult timp în anchetarea dosarelor.
Acum vor putea chiar ei să se uite însă doar după ce a fost deschis un dosar de cercetare. Scopul verificării poate fi doar pentru a preveni, depista, investiga sau urmări penal infracţiuni grave cum ar fi de exemplu finanţarea terorismului.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală este obligată să păstreze pentru control timp de cinci ani toate verificările din registru. Nu doar numele şi funcţia celui care a consultat baza de date, dar şi ora, dată şi tipul de informaţie pe care l-a extras.
Actuala măsură va ajuta şi Agenţia Naţională a Bunurilor Indisponibilizate să găsească peste hotare averile oamenilor condamnaţi pentru infracţiuni economice, în baza unui schimb de informaţii prin Europol.