Politistii si-au cumparat "agenti canini" specializati in detectarea substantelor interzise


Ultimul update: Joi 25 Octombrie 2012 15:42
Data publicarii: Duminica 16 Septembrie 2012 11:41
Categorie: Stiri actuale

Cei mai "tineri" angajati din sistemul penitenciar sunt frumosi, inteligenti si au chef de joaca. Vorbim despre opt labradori simpatici, care stiu sa descopere drogurile.

Responsabilii s-au vazut obligati sa ia masuri dupa ce au fost confiscate cantitati mari de stupefiante dupa gratii. Si, cum nu sunt bani pentru tehnologie de varf, la inchisori vor ajunge "agenti canini" specializati in substante interzise. Ii vor urma alti caini, priceputi sa gaseasca telefoane mobile.

Cateii, cumparati cu 300 de euro bucata de la o canisa din Bucuresti, au avut nevoie de 14 saptamani de antrenament pentru a ajunge la aceasta performanta.

Prin joaca, patrupedele au invatat sa gaseasca droguri. In penitenciarele din Romania, heroina isi face drum catre celule luna de luna. Anul acesta, doar in 40 de cazuri gardienii au gasit dozele cu substante stupefiante in pachetele pentru detinuti.

Erau ascunse in scrisori, reviste, fructe, pachete de tigari sau tuburi de pasta de ras.

Opt caini pentru 31 de inchisori, cate sunt in Romania, reprezinta o picatura in ocean. Administratia penitenciarelor ar putea sa cumpere si aparatura de detectare a drogurilor. Sunt echipamente care pleaca de la 5.000 si ajung pana la 42.000 de dolari.

Drogurile nu sunt singura problema din puscarii. Detinutii au telefoane mobile ca sa-si coordoneze fara probleme afacerile ilegale. In multe cazuri, gardienii sunt cei care le aduc aparatele, contra-cost. Oficialii vor aduce caini care sunt antrenati special sa descopere telefoanele din celule.

Din nou, tehnologia de bruiaj ar fi putut rezolva de ani buni aceasta problema. Echipamente cu raza mica de actiune i-ar impiedica pe detinuti sa comunice cu exteriorul, altfel decat legal.

VIDEO PROTVPLUS.RO