Numarul romanilor infectati cu HIV s-a dublat, in special din cauza dependentilor de droguri

Dată publicare: 08-09-2012 20:02
Dată actualizare: 11-09-2012 07:04


Cresterea este direct proportionala cu cea din randul consumatorilor de stupefiante. Printre ei sunt de 20 de ori mai multi bolnavi fata de acum trei ani.

Simona a facut cunostinta cu heroina inca de pe bancile liceului de muzica. Desi provenea dintr-o familie buna, anturajul i-a inchis viitorul. A intrat la facultate, dar s-a pierdut pe drum.

''Am luat-o ca pe o gluma, nu ma gandeam ca un praf poate pune stapanire pe mine, pe corpul meu si dintr-o gluma s-a transformat intr-un cosmar".

Simona are acum hepatita C. Suna sinistru, dar putem spune ca a scapat ieftin. Alex, de exemplu, este pe marginea prapastiei - el a fost infectat cu HIV.

''E ceva cu drogurile astea, sunt de pomina. Iti ia creierii, ma, nu te mai intereseaza de nimic. Cum m-au imbolnavit pe mine, sigur am imbolnavit si eu pe cineva. Eram totusi bine, eu cu nevasta-mea, acum nu lucrez, caut in gunoaie, tamplaria nu mai merge", povesteste barbatul.

Iar Alex este doar unul dintre cei peste 1.000 de consumatori de droguri infectati cu HIV.

Voluntarii incearca sa ii ajute, insa se lupta cu morile de vant de cand au aparut etnobotanicele. Sunt ieftine si nu faci puscarie daca esti prins cu ele.

''Situatia e crancena in momentul asta, dat fiind faptul ca in 2009 erau inregistrate 4-5 cazuri noi de infectie cu HIV in randul consumatorilor de droguri, acum pana la jumatatea lui august avem deja 130 de cazuri noi", explica Dr. Adrian Abagiu.

Este o crestere care poate deveni alarmanta daca nu se iau masuri urgente de prevenire.

Si acestia sunt doar cei cunoscuti. In realitate sunt mult mai multi si imposibil de controlat. Oricare dintre ei poate avea o relatie intamplatoare cu un om sanatos, iar acesta mai departe cu un alt om sanatos.pina in ziua in care fiecare in parte va afla ca i s-a schimbat radical viitorul.

Tags: droguri, hiv, sida,


VIDEO PROTVPLUS.RO