Secretarul Ambasadei Rusiei ARE IMUNITATE. VIDEO cu momentul in care tanara este lovita pe trecere
Persoana din cadrul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti implicata in accidentul de duminica are calitatea de diplomat si beneficiaza de imunitate de jurisdictie penala, civila si administrativa, pe teritoriul Romaniei, informeaza MAE.
"Persoana din cadrul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti implicata in accident are calitatea de diplomat si beneficiaza potrivit Conventiei privind relatiile diplomatice (Viena, 1961) de imunitate de jurisdictie penala, civila si administrativa, pe teritoriul Romaniei. Ministerul Afacerilor Externe urmareste cu atentie cazul, cercetarile fiind in curs la nivelul autoritatilor competente", se arata intr-un comunicat al MAE remis la solicitarea MEDIAFAX.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Ministerul precizeaza ca potrivit Articolului 11 alineat (1) din Constitutia Romaniei, "Statul roman se obliga sa indeplineasca intocmai si cu buna credinta obligatiile ce-i revin din tratatele la care este parte". De asemenea, conform alineatului (2) din "Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern".
"In cazul in speta, rezulta ca statul roman este obligat sa respecte si sa aplice intocmai Conventia de la Viena cu privire la relatiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, ratificata de 176 de state.
Atat Romania, cat si Federatia Rusa sunt parti contractante ale acestei Conventii. Potrivit Art. 29 din Conventie «Persoana agentului diplomatic este inviolabila. El nu poate fi supus nici unei forme de arestare sau detentiune. Statul acreditar il trateaza cu respectul care i se cuvine, si ia toate masurile rationale pentru a impiedica orice atingere adusa persoanei sale, libertatii si demnitatii»", se arata in comunicatul MAE.
Ministerul precizeaza ca potrivit articolului 31, paragrafele (1), (2), (3) si (4) "agentul diplomatic se bucura de imunitate de jurisdictie penala a statului acreditar".
"El se bucura de asemenea de imunitatea de jurisdictia sa civila si administrativa..»; «Nu este obligat sa depuna marturie»; fata de el «Nu poate fi luata nici o masura de executare...»; iar «Imunitatea de jurisdictie a unui agent diplomatic in statul acreditar (statul primitor) nu poate scuti pe acest agent de jurisdictia statului acreditant (statul trimitator)». Prin urmare, agentul diplomatic are imunitate doar in statul unde se afla la post, nu si in statul trimitator", se arata in comunicat.