Polițiștii din toată țara nu mai dau amenzi în semn de protest față de neaplicarea noii legi a salarizării
Polițiștii nu mai dau amenzi în semn de protest față de neaplicarea noii legi a salarizării de la 1 ianuarie. Șoferii care încalcă legea primesc doar avertisment pentru fapte care în mod normal îi lăsau fără sume mari de bani și actele mașinii.
Protestele inițiate de Sindicatul Europol pe 1 decembrie se răspândesc în toată țara, iar pe pagina de Facebook a sindicatului se postează cu regularitate zeci de procese verbale din care reiese că oamenii legi dau acum doar avertismente, în loc de amenzi, pentru nereguli care în mod normal i-ar fi lăsat pe șoferi fără sume mari de bani și chiar actele mașinii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Până acum, au aderat la această formă de protest polițiștii de la Rutieră din Alba, Bacău, Constanța, Olt, Bihor, Dolj, București, Neamț, Prahova, Suceava, Mehedinți, Călărași, Giurgiu, Vâlcea, Cluj și Mureș, potrivit postărilor de pe contul Sindicatului Europol.
Iar șoferii nu aveau cum să fie decât mulțumiți de efectele protestului. ”Mulțumim Poliției Rutiere” scrie pe un proces verbal publicat, de asemenea, de sindicat.
Este vorba despre un protest prin care polițiștii au fost îndemnați să dea avertismente în loc de amenzi, în speranța că vor convinge astfel Guvernul să aplice Legea Salarizării nr. 153/2017, care trebuia să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.
Avertisment în loc de mii de lei amendă și talon confiscat
În Alba, de pildă, un șofer prins în trafic cu IPT-ul expirat, fără buletin și permis de conducere la el. Bărbatul a primit doar un avertisment, după cum se poate vedea din procesul verbal publicat de Sindicatul Europol.
În mod normal, șoferul ar fi primit între 1.305 lei și 2.900 lei amendă, iar oamenii legii i-ar fi confiscat talonul mașinii și plăcuțele, scrie Alba 24.
Totodată, în situația în care expiră ITP-ul, înmatricularea este suspendată automat. Așadar, dacă un conducător auto circulă cu ITP-ul expirat riscă și o amendă pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării, valoarea total amenzii putând ajunge la 5.800 de lei.
”Nu mai suntem dispuși să rămânem fraierii sistemului bugetar”
La momentul inițierii calendarului de proteste, reprezentanții Sindicatului Europol atrăgeau atenția că polițiștilor nu le-au mai fost majorate de 14 ani salariile, iar pensiile nu le-au fost indexate nici măcar cu inflația.
”NU mai acceptăm să îndeplinim sarcini pe care nu le avem în fişa postului. NU mai suntem dispuşi să rămânem fraierii sistemului bugetar, în timp ce pentru alte categorii bugetare, Legea salarizării deja se aplică în integralitate”, precizau aceștia, într-un comunicat.