"Neighborhood watch" Politistii din Constanta propun infiintarea unor echipe de locatari care sa patruleze de Sarbatori
Dupa modelul altor tari, politistii din Constanta propun infiintarea unor patrule de voluntari, dintre locatari, care sa supravegheze cartierul in care stau, in perioada sarbatorilor.
Totul s-ar face dupa un program bine stabilit si sub indrumarea politistului de proximitate. O alta solutie pentru siguranta locuintelor ar fi montarea unor camere de supraveghere.
"Neighborhood watch", in traducere simpla, supravegherea vecinatatii, este un proiect care presupune ajutorul reciproc dintre vecini in problemele legate de siguranta. A aparut in America in anii' 60 si a fost preluat de numeroase tari.
Alegeri 2024
17:11
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat aproape 7,5 milioane de români
16:46
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie. A fost atins pragul de 30% prezenţă pentru validarea referendumului
16:41
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
16:34
Alegeri prezidențiale. Pelerinii care au votat la Mănăstirea Sihăstria au ridicat prezenţa la vot la peste 100% în secție
Ar putea fi aplicat si la noi, cred politistii, mai ales ca avem traditie in acest domeniu. Bunicii nostri ajutau potera, care urmarea prinderea hotilor. Acum, voluntarii ar avea doar rol de supraveghere si observare.
Sorin Stanica, reprezentant IGPR: "Voluntarii respectivi trec printr-un training organizat de politie, sunt in coordonarea unui politist din zona respectiva dar nu se expun riscului de a fi victime ale unor violenta de obicei prezenta lor este marcata printr-un ecuson."
Dar, pana la aparitia acestor patrule, politistii ne recomanda sa montam alarma si o camera video, care ii descurajeaza pe infractori. Un sistem complet de supraveghere plus manopera costa, pentru un bloc, aproximativ 2 mii de lei.
Proprietarii apartamentelor dintr-un bloc din Mamaia au optat pentru un sistem de supraveghere cu 7 camere. 6 camere au fost montate in exterior, pentru intrare, garaj si parcare, iar una a fost montata aici in interior pentru a vedea cine intra si cine iese din bloc.
Multi proprietari sunt insa reticenti la schimbare, mai ales din cauza costurilor suplimentare.
Anghel Daniel, presedinte asociatii de proprietari: "Sunt interfoane cu camere audio si cu camere video. Dom'le cu camere video este foarte foarte scump, ce imi trebuie mie camera video sa vad fata celui care suna. Ce sa mai vorbim de camere de securitate, de serviciul de paza."
Casele sunt deseori tinta hotilor, mai ales in perioada sarbatorilor, cand infractorii stau la panda si va urmaresc toate miscarile, inclusiv pe retelele de socializare.
Cristian Petrea, Asociatia romana pentru tehnica de securitate: "Pentru o locuinta vorbim de protejarea intrarii. O sirena, o centrala, o tastatura, un senzor de miscare. Deci vorbim de o componenta minima a unui sistem, discutam ca si costuri la jumatate din salariul mediu pe economie."
Politistii ne sfatuiesc ca, daca avem ghinionul de a da peste un hot in casa, sa nu incercam sa ne facem singuri dreptate.
Doar in judetul Constanta, procurorii au in lucru 3.700 de dosare de furturi din locuinte, inregistrate in acest an. Sunt insa in scadere cu 22% fata de 2015.