"Neighborhood watch" Politistii din Constanta propun infiintarea unor echipe de locatari care sa patruleze de Sarbatori

Ultimul update: Luni 28 Noiembrie 2016 07:05
Data publicarii: Vineri 25 Noiembrie 2016 18:47
Categorie: Actualitate

Dupa modelul altor tari, politistii din Constanta propun infiintarea unor patrule de voluntari, dintre locatari, care sa supravegheze cartierul in care stau, in perioada sarbatorilor.

Totul s-ar face dupa un program bine stabilit si sub indrumarea politistului de proximitate. O alta solutie pentru siguranta locuintelor ar fi montarea unor camere de supraveghere.

"Neighborhood watch", in traducere simpla, supravegherea vecinatatii, este un proiect care presupune ajutorul reciproc dintre vecini in problemele legate de siguranta. A aparut in America in anii' 60 si a fost preluat de numeroase tari.

Ar putea fi aplicat si la noi, cred politistii, mai ales ca avem traditie in acest domeniu. Bunicii nostri ajutau potera, care urmarea prinderea hotilor. Acum, voluntarii ar avea doar rol de supraveghere si observare.

Sorin Stanica, reprezentant IGPR: "Voluntarii respectivi trec printr-un training organizat de politie, sunt in coordonarea unui politist din zona respectiva dar nu se expun riscului de a fi victime ale unor violenta de obicei prezenta lor este marcata printr-un ecuson."

Dar, pana la aparitia acestor patrule, politistii ne recomanda sa montam alarma si o camera video, care ii descurajeaza pe infractori. Un sistem complet de supraveghere plus manopera costa, pentru un bloc, aproximativ 2 mii de lei.

Proprietarii apartamentelor dintr-un bloc din Mamaia au optat pentru un sistem de supraveghere cu 7 camere. 6 camere au fost montate in exterior, pentru intrare, garaj si parcare, iar una a fost montata aici in interior pentru a vedea cine intra si cine iese din bloc.

Multi proprietari sunt insa reticenti la schimbare, mai ales din cauza costurilor suplimentare.

Anghel Daniel, presedinte asociatii de proprietari: "Sunt interfoane cu camere audio si cu camere video. Dom'le cu camere video este foarte foarte scump, ce imi trebuie mie camera video sa vad fata celui care suna. Ce sa mai vorbim de camere de securitate, de serviciul de paza."

Casele sunt deseori tinta hotilor, mai ales in perioada sarbatorilor, cand infractorii stau la panda si va urmaresc toate miscarile, inclusiv pe retelele de socializare.

Cristian Petrea, Asociatia romana pentru tehnica de securitate: "Pentru o locuinta vorbim de protejarea intrarii. O sirena, o centrala, o tastatura, un senzor de miscare. Deci vorbim de o componenta minima a unui sistem, discutam ca si costuri la jumatate din salariul mediu pe economie."

Politistii ne sfatuiesc ca, daca avem ghinionul de a da peste un hot in casa, sa nu incercam sa ne facem singuri dreptate.

Doar in judetul Constanta, procurorii au in lucru 3.700 de dosare de furturi din locuinte, inregistrate in acest an. Sunt insa in scadere cu 22% fata de 2015.
 

Membru al unei celule radicale, printre organizatorii revoltei din tabara de refugiati din Bulgaria. 24 de politisti raniti
Membru al unei celule radicale, printre organizatorii revoltei din tabara de refugiati din Bulgaria. 24 de politisti raniti
VIDEO PROTVPLUS.RO
pacalita Hunedoara
O femeie din Hunedoara i-a trimis 11.000 € unui bărbat cunoscut pe Facebook. Ce i-a promis escrocul
Jandarmii, trimişi să păzească metroul din Bucureşti. Legea a fost votată
Patriarhul Daniel: „Bogăția nu e rea în sine, pentru că vine de la Dumnezeu”
Comitetul Evreiesc American: Oricare ar fi problema cu Iohannis, cu siguranţă antisemitismul nu e
Ce ar fi făcut agresorul din Alba în timp ce era după gratii. A ajuns de 24 de ori la judecător
Autocar cu 25 de pasageri la bord implicat într-un accident rutier, în Sibiu
tablou furat Picasso
Cazul controversatului tablou de Picasso. Procurorii DIICOT au început urmărirea penală in rem
Căței din estul Europei, vânduți ilegal pe piața neagră. De unde provin traficanții
Șeful Parlamentului European, la București: ”A venit momentul să accelerăm aderarea României la zona Schengen”
Greva de la metrou, programată pentru astăzi, nu se mai ține
Anchetă după scandalul asistentelor false din Suedia. 150 de şcoli ar emite diplome fără acoperire
Cum au fost surprinși doi tineri într-un magazin din Brașov. Pedeapsa primită