Apel înspăimântător la 112, privind o răpire în Brăila. Era de fapt planul de îmbogăţire al unui băiat de 13 ani
Un scenariu care se anunța înfiorător a fost demontat de polițiști, în Brăila. La 112, un apel anunța luni seară răpirea unui minor.
A fost doar primul dintr-o serie de telefoane date de presupusul infractor - cele mai multe dintre ele avertizând asupra deznodământului dramatic în lipsa plății unei recompense de 12 mii de lei. Totuși, cei care au preluat cazul au intuit rapid că au de-a face cu un plan copilăresc, dar au intrat în joc.
Într-adevăr, potrivit poliţiştilor, aşa-zisul răpitor a sunat în repetate rânduri la 112 şi a lansat tot felul de ameninţări, inclusiv cu moartea. Spunea că l-ar fi sechestrat pe minorul de 14 ani şi nu îl va elibera decât dacă îi va fi plătită răscumpărarea.
Chiar dacă a oferit indicii false legate de locul în care se afla, anchetatorii au aflat că apelurile au fost efectuate dintr-o fermă.
În scurt timp au identificat nu numai telefonul ci și pe posesorul lui, un puști de 13 ani. Copilul a mărturisit că totul a fost o farsă şi că, de fapt, s-a gândit că doar aşa poate să facă rost de bani.
Amicul lui, așa-zisa victimă, era și el acolo.
Apelurile la 112 au fost atât de dese, încât anchetatorii s-au gândit că au de-a face cu un copil sau adolescent. Interesant este că băiatul nu și-a modificat vocea, dar, spun oameni legii, tonul sună prea matur pentru a fi din start catalogat drept glumă.
Oricum, nu au vrut să rişte nimic, mai ales după cazuri de răsunet, precum cel de la Caracal, așa că au simulat că respectă indicațiile, până când au fost siguri că au adresa de unde sunase autorul.
La fermă, au dat peste ambii protagoniști și au deslușit misterul. Părinții au fost chemați de urgență.
Agent Geanina Niculae, IPJ Brăila: „Părinţii minorului care a apelat 112 în repetate rânduri au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în valoare de cinci mii de lei pentru alertare falsă şi cu suma de 100 de lei pentru nesupravegherea minorului."
Familiile celor doi adolescenţi nu figurează cu probleme în evidenţele autorităţilor locale. Cu toate acestea, Direcţia pentru Protecţia Copilului Brăila a început propria ancheta.
Simona Cimpoaie, dir DGASPC Brăila: „Ei locuiesc în două comune diferite. Deja se conturează necesitatea intervenţiei instituţiei noastre, astfel încât copiii să beneficieze atât de program de consiliere psihologică, cât şi, eventual, de alte măsuri specifice instituţiei noastre. Se pare că, cel puţin în ceea ce-l priveşte pe unul dintre copii, părinţii acestuia s-ar afla în străinătate, el fiind în grija unei bunici."
Pentru a putea desfăşura acţiunile specifice unui asemenea caz, poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru lipsire de libertate. Va fi însă închis, în lipsa faptei.