Lidera protestatarilor din Belarus, răpită de pe stradă. Maria Kolesnikova a fost urcată într-un microbuz

Ultima actualizare: 07-09-2020 16:55
Maria Kolesnikova rapita Belarus
Getty

Ultima lideră a protestatarilor din Belarus a fost răpită de persoane necunoscute. Maria Kolesnikova a fost urcată cu forța într-un microbuz, au relatat mai mulți martori.

Alte două femei politician au renunțat la lupta cu președintele Alexandr Lukașenko și au părăsit Belarusul.

„În dimineaţa zilei de 7 septembrie, în faţa Muzeului Naţional de Artă, mai multe persoane necunoscute au urcat-o pe Koleskinova într-un microbuz pe care scria 'Sviaz' ('Comunicaţii') şi au pornit într-o direcţie necunoscută'', relatează portalul Tut.By, citat de EFE și Agerpres.

Aliaţi politici ai Mariei Kolesnikova au spus că verifică informaţiile privind răpirea sa, dar că ea nu răspunde la telefon. Ea este membră a Consiliului de Coordonare al opoziţiei, împotriva căruia autorităţile din Belarus au deschis atacuri în justiţie, scrie şi AFP.

Poliţia din Belarus a transmis că nu a reţinut-o pe Maria Kolesnikova, potrivit agenţiei de ştiri Interfax, citată de Reuters, astfel că se elimină ipoteza că ar fi fost reținută de autorități.

Maria Kolesnikova este ultima rămasă în Belarus dintre cele trei femei politician care şi-au unit forţele înaintea alegerilor prezidenţiale de la 9 august în încercarea de a-l detrona pe liderul Aleksandr Lukaşenko. Celelalte două, Svetlana Tihanovskaia, care a fost candidata opoziţiei la alegeri, şi Veronika Ţepkalo, au părăsit deja ţara. Svetlana Tihanovskaia se află în Lituania.

Mariei Kolesnikova este o voce critică la adresa preşedintelui, ea a jucat un rol important în criza politică post-alegeri din ţară, în contextul protestelor masive şi al grevelor împotriva realegerii lui Lukaşenko.

Dacă va fi confirmată, răpirea sa vine în contextul în care autorităţile din Belarus par să-şi fi intensificat eforturile de a înăbuşi avântul protestatarilor.

La 31 august, Maria Kolesnikova a anunţat că formează un nou partid politic, 'Împreună', cu echipa opozantului Viktor Babariko, aflat în închisoare şi cu care a mai lucrat anterior.

Cele mai multe arestări, duminică în Minsk

 

Poliţia din Belarus a transmis luni că a arestat 633 de persoane în timpul manifestaţiei ample de duminică a opoziţiei împotriva realegerii, la începutul lunii august, a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Este cel mai mare număr de arestări la o manifestaţie a opoziţiei de la primele proteste declanşate după alegerile prezidenţiale de la 9 august, reprimate cu severitate de forţele de ordine.

Potrivit AFP, peste 100.000 de persoane au defilat duminică în centrul Minskului la apelul opoziţiei, în al patrulea weekend consecutiv de mobilizare în masă.

La fel ca în urmă cu o săptămână, forţele de ordine au desfăşurat dispozitive impresionante. Armata şi vehicule blindate au înconjurat clădiri strategice, iar staţiile de metrou au fost blocate cu bariere şi sârmă ghimpată. În unele imagini se vede cum bărbaţi cu cagulă, în civil sau înarmaţi cu bastoane, circulă prin centrul oraşului şi îi urmăresc pe manifestanţi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO