Polițiștii ar putea dispune ridicarea mașinilor parcate pe trotuar sau pe orice alte spații

Ultima actualizare: 10-12-2019 14:08
ridicare masini

Poliția rutieră va putea dispune ridicarea nu doar a vehiculelor staționate neregulamentar pe partea carosabilă, cum stabilește acum Codul Rutier, ci și a mașinilor parcate pe trotuar sau pe alte spații.

Proiectul, respins de Senat în luna mai, a fost inițiat de deputatul USR Cătălin Drulă, care arată că în forma în vigoare a Codului Rutier, ridicarea vehiculelor poate fi dispusă de către poliție doar dacă mașinile sunt staționate ilegal pe partea carosabilă, scrie profit.ro. 

”Prin urmare, dacă un vehicul este staționat neregulamentar în întregime pe trotuar, poliția nu poate în prezent dispune ridicare acestuia. Prin această formulare, poliția este privată de un instrument eficient prin care poate înlătura pericolul creat, spre exemplu, de blocarea accesului de către o mașină parcată neregulamentar într-un spital sau o școală sau o grădiniță. Sau în cazul în care prin staționarea vehiculului respectiv, pietonii - inclusiv părinți cu copii mici sau persoane cu dizabilități - sunt forțați să folosească carosabilul pentru deplasare expunându-se riscului de accidente. În toate aceste situații, din cauza formulării actuale a legii, poliția nu poate dispune singura măsură care înlătură efectiv pericolul, adică înlăturarea acelui vehicul”, arată inițiatorul proiectului.

Dacă va trece de Camera Deputațior, pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat și de șeful statului.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO