Poliţia Română vine cu precizări privind Ordonanţa 84. Cetăţenii să se informeze cu privire la medicamentele consumate

politie
News.ro

Poliţia Română a subliniat, sâmbătă, că este necesar ca cetăţenii să se informeze cu privire la medicamentele pe care le consumă.

Cetățenii trebuie să citească atent prospectul ori să se consulte cu un medic, deoarece unele medicamente sunt contraindicate pentru condusul autovehiculelor, a mai precizat Poliția Română.

"Persoanele în cauză se pot pune în pericol, atât pe ele, cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic, având în vedere faptul că efectul unor medicamente poate reduce capacitatea şi timpii de reacţie, iar aparatele Drugtest detectează inclusiv substanţe din compoziţia acestor medicamente. Testarea reprezintă doar un indiciu în ceea ce priveşte posibilitatea ca acel şofer să fi consumat substanţe interzise. Tocmai de aceea sunt recoltate probe biologice, la o unitate medicală, iar rezultatul acestora reprezintă probă în ceea ce priveşte existenţa sau inexistenţa substanţelor interzise", a precizat IGPR, în contextul noilor modificări legislative în domeniul rutier impuse prin Ordonanţa 84/2024.

Poliţia Română menţionează că măsurile sunt diferite de la o ţară la alta, însă toate statele au o preocupare şi sunt foarte atente la aceste abateri care sunt considerate grave, în orice stat, şi anume conducerea sub influenţa alcoolului sau a substanţelor interzise.

"În acest moment, analizarea probelor biologice nu este atributul Poliţiei Române, ci al serviciilor de medicină legală. Durata analizării probelor biologice a fost luată însă în considerare, la momentul modificărilor legislative, iar, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, în urma unei analize efectuate la nivelul Direcţiei Rutiere, a fost introdusă posibilitatea legală ca Poliţia Română să organizeze şi să deţină laboratoare proprii, pentru a analiza aceste probe şi pentru a emite cât mai repede un rezultat. Primul astfel de laborator va fi operaţionalizat la nivelul Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul Poliţiei Române, iar cel de-al doilea la nivelul judeţului Cluj. De asemenea, în continuare, vor fi operaţionalizate astfel de laboratoare în toată ţara, la acest moment documentaţia pentru laboratorul din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică - IGPR fiind deja pregătită", a informat sursa citată.

Citește și
politie vama veche
Autospecială de poliţie aflată în misiune, implicată în accident rutier pe o stradă din Constanța. Un poliţist a fost rănit
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Conform comunicatului IGPR, transmis AGERPRES, la data de 4 iulie 2024, de la nivelul Poliţiei Române a fost transmisă o informare oficială către Institutul Naţional de Medicină Legală pentru a evalua modalitatea de analiză a probelor şi emiterea cu întârziere a rezultatelor, deoarece o persoană care depinde de permisul de conducere este nevoită să aştepte o perioadă îndelungată, acest aspect nefiind în competenţa Poliţiei Române.

"Aşadar, Poliţia Română a luat în calcul aşteptarea îndelungată referitoare la probele biologice, care nu este cauzată de Poliţia Română, iar, pentru a veni în întâmpinarea cetăţenilor, au fost luate în calcul aceste aspecte şi tocmai de aceea vor fi înfiinţate laboratoare, pentru a scurta perioada de aşteptare. Deşi, până în prezent, în legislaţia anterioară, nu era atributul Poliţiei Române, acum, în noua legislaţie, există această posibilitate şi cu siguranţă timpul de primire a rezultatelor va fi mult mai rapid. Interesul societăţii primează în faţa interesului oricărui individ. Atât timp cât există indicii cu privire la posibilul consum de substanţe interzise sau alcool la o persoană care este depistată la volan, acel indiciu trebuie verificat, întrucât acel conducător poate fi un potenţial pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic", atrage atenţia Poliţia Română.

IGPR a venit sâmbătă cu mai multe precizări având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public conform cărora OUG 84/2024 "lasă fără permis şoferi nevinovaţi".

În acest sens, IGPR arată că, anterior definitivării textului şi adoptării actului normativ pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii siguranţei rutiere, acesta a fost postat în transparenţă decizională şi, ulterior, supus dezbaterii publice, tocmai pentru a se cunoaşte clar intenţia de reglementare în domeniul circulaţiei pe drumurile publice. De altfel, menţionează Poliţia Română, în urma parcurgerii acestor etape, au fost luate în considerare propuneri sau observaţii cu privire la prevederile proiectului de act normativ.

"Retragerea permisului de conducere exista deja în legislaţia rutieră anterioară emiterii OG 84, având un caracter administrativ, neavând un rol punitiv, ci preventiv, fiind dispusă în scris atunci când, spre exemplu, titularul unui permis de conducere este declarat inapt medical pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice ori acesta nu respectă obligaţia legală de a se prezenta la examinarea medicală, necesară certificării aptitudinilor de a conduce un autovehicul pe drumurile publice", arată IGPR.

Sursa citată menţionează că prin Ordonanţa 84, s-a extins cadrul de aplicare a acestei măsuri administrative (retragere permis) şi în situaţiile în care conducătorul unui autovehicul, titular de permis de conducere, refuză să respecte obligaţia legală de a se supune testării, în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, la solicitarea poliţistului rutier, deşi este identificat în trafic având:
a) sancţiuni contravenţionale aplicate, în mod repetat, în ultimii trei ani, pentru săvârşirea contravenţiei de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice; b) a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a unor substanţe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanţe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulaţie, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârşit infracţiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri; c) în vehicul recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive; d) un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanţe psihoactive.

"Prin urmare, nu toţi şoferii sunt testaţi, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public, ci doar cei care se regăsesc într-una dintre situaţiile de mai sus. Retragerea permisului de conducere în cazul acestui refuz încetează, iar şoferul primeşte permisul înapoi dacă rezultatul analizei probelor biologice atestă lipsa în organism a alcoolului sau a substanţelor psihoactive. Mai mult, această măsură a retragerii permisului de conducere nu presupune întocmirea unui dosar penal. Măsura administrativă de retragere a permisului de conducere poate fi contestată, conform Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanţa competentă având posibilitatea suspendării executării actului administrativ/anulării actului administrativ. Prin instituţiile juridice prevăzute, legislaţia rutieră are drept scop protejarea unor valori fundamentale, precum viaţa, integritatea corporală şi sănătatea tuturor persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, care trebuie să primeze în faţa unei singure persoane care pune în pericol pe ceilalţi", subliniază IGPR.

Mai mult, arată sursa citată, în urma noilor modificări legislative în domeniul rutier, conducătorii auto care refuză testarea cu aparatele din dotare, fie drugtest, fie etilotest, sunt conduşi la unităţi medicale specializate, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii prezenţei, existenţei sau inexistenţei substanţelor interzise sau alcoolului în sânge, iar faţă de aceştia este luată măsura administrativă de retragere a permisului de conducere, până la sosirea rezultatului probelor. Anterior acestor modificări, în situaţia menţionată, pe vechea legislaţie, în unele cazuri, se întocmea un dosar penal in rem, iar conducătorul auto trebuia să aştepte soluţionarea dosarului penal.

În ceea ce priveşte petiţia online prin care se solicită anularea acestei ordonanţe de urgenţă, Poliţia Română reiterează că "este o obligaţie legală ca cetăţenii să se supună acestor testări şi există, într-adevăr, opţiunea de a nu efectua testarea, dar în acel moment intervin măsurile administrative şi anume retragerea permisului de conducere, până la primirea rezultatului probelor biologice".

"Menţionăm faptul că aparatele drugtest nu dau "erori", aşa cum sunt numite în spaţiul public. Sunt anumite infirmări, care provin de la substanţa detectată, în urma consumului unor medicamente, care sunt contraindicate condusului. 15 - 20% din totalul testărilor efectuate de Poliţia Română au ieşit negative la Medicină Legală", subliniază IGPR.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Fosta învățătoare din Buzău a fost găsită moartă la o săptămână de la dispariție. Unde au descoperit polițiștii rămășițele ei
Fosta învățătoare din Buzău a fost găsită moartă la o săptămână de la dispariție. Unde au descoperit polițiștii rămășițele ei

Trupul unei foste învățătoare din Buzău, dată dispărută de o săptămână, a fost găsit de un echipaj de jandarmi, într-un lan de porumb, la 5 kilometri de locul în care a fost văzută femeia ultima dată.

Autospecială de poliţie aflată în misiune, implicată în accident rutier pe o stradă din Constanța. Un poliţist a fost rănit
Autospecială de poliţie aflată în misiune, implicată în accident rutier pe o stradă din Constanța. Un poliţist a fost rănit

O autospecială de poliţie, cu semnalele acustice şi luminoase în funcţiune, a fost implicată, vineri, în accident rutier în municipiul Constanţa. Poliţistul aflat la volan a fost rănit.

Un bărbat din Argeș a fost ucis de câinele unei vecine, după ce a ajutat-o să sacrifice mai mulți pui
Un bărbat din Argeș a fost ucis de câinele unei vecine, după ce a ajutat-o să sacrifice mai mulți pui

Un bărbat în vârstă de 80 de ani a murit, joi, după ce a fost atacat de un câine de talie mare, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.