Poliția Animalelor a fost înființată, dar e de negăsit. „Au program 8-16. Au şi două autospeciale”
Înființată cu surle și trâmbițe la Ministerul de Interne, poliția animalelor nu funcţionează peste tot în țară. Reprezentanții ei au fost de negăsit, de exemplu, pentru a interveni în cazul unor transporturi de oi, reclamă activiștii.
Voluntarii spun că bietele oi răbdau de sete și nu avea spațiu suficient, așa cum prevede în mod normal legea.
Voluntarii unui ONG au descoperit că pe şoseaua Bucuresti-Ploiesti, un tir cu 600 de oi care urmau să ajungă în Grecia, nu transporta în condiţii legale animalele. Un agent de la circulaţie a tras pe dreapta maşina.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Era necesar ca un inspector DSV să vină la faţa locului că să constate starea animalelor, dar agentul nu a dat de nimeni la DSV. Atunci, unul dintre voluntari a sunat la Poliţia Giurgiu, încercând să dea de un echipaj de la Poliţia Animalelor. Fără succes.
Gabriel Păun, reprezentant Animals Internaţional: „Aşa se face că acel camion a fost lăsat să treacă nestingherit prin Vama Giurgiu. Instalaţia de apă nu funcţiona, animalele sufereau deja acut de sete, se împingeau unele în altele şi începuseră să lingă barele de sete. Este un transport care nu trebuia lăsat să meargă mai departe. Animalele nu aveau nici suficient spaţiu la cap, dădeau cu spinarea în tavan, erau pe patru etaje deşi legislaţia nu mai permite să transporţi animalele pe patru etaje în camion.”
Am sunat și noi la Poliţia din Giurgiu ca să aflăm în ce condiţii funcţionează Poliţia Animalelor.
Comisar-şef Constantin Sută, IPJ Giurgiu: Sunt 11 funcţii, dar nu sunt toate ocupate.
Reporter: Și câte sunt ocupate?
Comisar-şef Constantin Sută: Sunt şase funcţii!
Reporter: Și cum lucrează?
Comisar-şef Constantin Sută: 8-16 şi au şi două autospeciale.
Reporter: Și în cazul unui eveniment, incident, petrecut noaptea ce se întâmplă?
Comisar-şef Constantin Sută: Păi sunt sesizaţi şi merg la cercetare la faţa locului.
Reporter: Nu a fost nimeni de găsit la ora aceea, adică la 9 şi jumătate seara.
Comisar-şef Constantin Sută: Dacă or fi sunat direct la Poliţia Animalelor, normal că nu e nimeni în birou noaptea.
Dacă noaptea nu sunt de găsit, ne-am fi aşteptat ca lucrurile să meargă ceva mai bine ziua. Însă nu a fost deloc aşa. Alt transport, aceleaşi probleme.
Voluntar: Am vrut să vedem dacă animalele sunt transportate într-un mod corect.
Șofer: Păi şi sunt!
Voluntar: Păi nu mi se pare!
Poliţist: Noi suntem poliţia patrulare. Cei de la Poliţia Animalelor, care s-a înfiinţat... Ei preia cazul... Noi decât ajungem, constatăm şi... ei preia.
Dar nici în acest caz poliţia animalelor nu şi-a făcut apariţia. A venit totuşi doctorul veterinar, care s-a uitat în camion, a vorbit cu şoferul şi a spus că... nu poate să facă nimic.
Medic veterinar: „Credeţi că ţinând oile astea aici o oră le-ați făcut un bine? Eu nu o să le întorc acum, în nicun caz! Nici temperatura nu este aşa de ridicată şi mai ales că în timpul mersului se face curent.”
Am sunat la Autoritatea Sanitar-Veterinară pentru a ne lămuri dacă medicul a procedat corect.
Adina Ciurea, șef Serviciu pentru Protecția Animalelor: „Animalele trebuie să stea în poziţie normală, în picioare, fără a fi împiedicate să se mişte şi deasupra capului să existe suficient spaţiu astfel încât să circule aerul. La ora aceasta, autoritatea sanitar-veterinară realizează nişte investigaţii cu privire la cele două transporturi.”
De cele mai multe ori există un aviz DSV la îmbarcarea animalelor. Însă, pe drum, nimeni nu mai verifica dacă toate condiţiile sunt respectate.
Gabriel Păun, reprezentant Animals Internaţional: „Asistăm la o neputință şi la o lipsă de voinţă a aplicării legislaţiei. Dincolo de orice anchetă internă asupra unui inspector DSV sau altuia, cred că asistăm la o problemă sistemică. Nu am văzut niciodată inspectori DSV care să facă echipe cu poliţia pentru a opri şi a controla aceste camioane. Pe nicio rută.”
Şi asta în condiţiile în care perioada PaşteluI creşte exportul de animale vii.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: giurgiu, masina, oi, politia animalelor,
Dată publicare:
04-05-2021 19:44