Polițele încheiate la City Insurance expiră joi. Ce riscă șoferii care nu au schimbat asigurarea, dar și cei loviți de ei
Apar riscuri suplimentare pe şoselele din România. Polițele de asigurare RCA de la City Insurance nu mai sunt valabile de la miezul nopţii. Aproape o jumătate de milion mai erau active.
Dacă aveţi ghinionul să fiţi lovit de un şofer care nu şi-a făcut altă asigurare, atunci puteţi să vă recuperați daunele doar în instanţă. Pe de altă parte, cei care nu și-au făcut o asigurare nouă riscă amenzi de până la două mii de lei.
Au trecut 90 de zile de la deschiderea procedurii de faliment în cazul City Insurance, așa că cele aproape 500 de mii de polițe de asigurare RCA existente pe piață nu vor mai fi valabile
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Clienții City pot solicita restul de bani până la data de expirare inițială a poliței. De exemplu, dacă polița a fost încheiată pe o perioadă de un an și expiră în octombrie, își pot cere banii pentru cele 5 luni ramase. Unele companii de asigurări simplifică procesul, iar șoferii își primesc despăgubirile în 7 zile.
Daniel Apostol, director de comunicare ASF: „Trebuie să meargă la Fondul de Garantare a Asiguraților și să solicite returnarea sumei aferente acestei perioade, rămasă neacoperită de la data de 12 mai încolo. Data limită este de 20 iulie.”
Șoferii care nu încheie, însă o altă poliță, riscă o amendă cuprinsă între 1000 și 2000 de lei, dar și reținerea plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare.
Situația se complică, și pentru șoferii loviți în trafic de o mașină fără poliţă nouă. Ei nu vor mai fi acoperiți de polița de la City Insurance, așa că vor primi despăgubiri doar dacă accidentul s-a soldat şi cu victime. Vinovaţii vor plăti totul, dar numai după un proces complicat.
Mădălin Roşu, președinte Biroul Asiguratorilor din România: „Pe lângă faptul că riscă o amendă, în cazul în care produc un accident rutier, nu au un garant în spate, nu vine o companie de asigurări să plătească despăgubirea. Și fie vor plăti direct din buzunar, fie dosarul respectiv va fi instrumentat de către biroul asiguratorilor auto pentru persoana neasigurată, dar ulterior se va face regres împotriva vinovatului de drept."
Victor Staer, broker: „Cu siguranță au fost numere mai mari de clienți pentru că noi am informat toți clienții noștri care aveau polițe la City Insurance cu valabilitate de după 11 mai. În ultimele zile a fost un flux semnificativ mai mare, dar nimic care să nu poate să fie gestionat.”
Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR: „Din tabelul preliminar întocmit prin procedură reiese o expunere totală de 8,4 miliarde de lei, asta conținând sumele deja datorate de companie, cât și valoarea polițelor pe care încă City le-a emis și sunt în vigoare la acest moment.”
În luna septembrie, când ASF i-a retras autorizaţia, City Insurance avea emise peste două milioane şi jumătate de poliţe RCA.