Poliția Română, despre cazul de pedofilie: Testele nu pot identifica tulburări psihice. Sunt cercetate „lucrări mai vechi”
Eugen Stan, agentul de poliție reținut pentru 24 de ore, după ce ar fi agresat doi copii în lift, este vizat de o anchetă a autorităților pentru „lucrări mai vechi”, care nu au putut fi finalizate din lipsă de probe.
„Persoana bănuită de săvârșirea infracțiunii a fost depistată în urma informațiilor transmise de colegi. Este un caz izolat, nu tolerăm astfel de comportamente. A activat în cadrul Poliției Rutiere din 2010. Până în prezent, nu s-a început UP în niciun caz, de aceea nu a fost pus la dispoziție”, a spus purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, într-o conferință de presă.
Potrivit sursei citate, Poliția face toate demersurile pentru cercetarea atât a faptelor de acum, cât și a unor „lucrări mai vechi, aflate în instrumentare, care nu au putut fi finalizate din lipsă de probe.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Întrebat de jurnaliști dacă acest incident ar fi putut fi evitat, reprezentantul Poliției Române a precizat: „Așa cum spuneam, în cadrul altor dosare nu s-a pus în mișcare urmărirea penală. Tocmai de aceea, șeful Poliției a dispus un control, pentru a se vedea dacă se putea evita un astfel de caz.”
În ceea ce privește numărul de plângeri, Drăgan a afirmat că o persoană și-a retras plângerea depusă împotriva lui Eugen Stan, dar că va verifica dacă au fost făcute presiuni pentru ca victima să renunțe la acest demers.
„Sunt anumite lucrări mai vechi, dar încercăm să adunăm probe. Asta fac colegii noștri – efectuează cercetări, pentru a fi tras la răspundere și pentru celelalte fapte”, a reiterat el.
Reprezentantul Poliției Române a mai precizat că, angajații sunt supuși periodic unor teste psihologice, dar că acestea nu pot idenficia tulburări psihologice.
„În utilizarea evaluărilor se utilizează teste recomandate de psihologii din România, dar nu pot identifica tulburări psihice. Șeful Poliției Române a dispus verificări pentru această persoană, cât și în ceea ce privește managementul structurii respective”, a mai spus Georgian Drăgan precizând că, în urma acestui caz se vor modifica testele psihologice.
Totodată, reprezentantul Poliției Române a explicat de ce a durat cinci zile pentru ca suspectul să fie identificat: „Imaginile din acest caz nu sunt foarte relevante; persoana nu seamănă foarte mult în realitate. De aceea a durat mai mult identificarea.”
La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Poliției Municipiului București, Diana Sarca, a precizat că marți suspectul va fi prezentat instanței cu propunerea de arestare preventivă.
„Parchetul a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, pentru două cazuri. Mâine va fi prezentat cu propunere de arestare pentru 30 de zile”, a spus ea.
Agentul suspectat că a agresat sexual cei doi copii, în lift, a fost ridicat luni dimineața de polițiști chiar de la sediul Brigăzii Rutiere. Câteva ore mai târziu, a primit mandat de reținere pentru 24 de ore. În fața colegilor, Eugen Stan, a recunoscut că i-a pupat pe cei doi copii. „Nu le-am facut niciun rău. Doar i-am mângâiat și i-am pupat, pentru că eu iubesc copiii”, ar fi mărturisit el.
Bărbatul este suspectat și de alte agresiuni sexuale înregistrate în 2015, în cartierul Titan din sectorul 3.