Poiana Brașov practică tarife de lux. Cât costă un sejur în stațiunea montană, în perioada sărbătorilor
Deși se apropie Crăciunul, la munte încă sunt multe camere goale. În Poiana Brașov, gradul de ocupare este de aproximativ 60%.
Sezonul de schi nu a început încă, iar cei care au făcut rezervări s-au orientat spre locurile mai scumpe, care au și SPA sau piscină.
Pe Valea Prahovei, situația e mai bună, iar în Maramureș s-au făcut rezervări încă din vară.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
În Poiana Brașov, fără zăpadă, pare mai degrabă toamnă
Turiștii au început să facă rezervări pentru Crăciun acum două luni, dar mai bine de o treime din locurile de cazare sunt libere.
Marina Tiu, director de vânzări: „Pachetele sunt de trei și de patru nopți și pornesc de la 1.000 de euro cazare în cameră dublă”.
Î: Care este gradul de ocupare acum?
Marina Tiu, director de vânzări: „În acest moment cam 45%".
Cum nu pot atrage clienți cu zăpadă, unii hotelieri s-au pregătit cu meniuri speciale și seri tematice.
O cameră dublă într-un hotel de patru stele, cu demipensiune, ajunge la aproape 600 de euro.
Bianca Socol, șef de recepție: „Pentru părinți pregătim show-uri în fiecare seară cu muzică live, alături de preparate pregătite cu multă atenție, iar pentru copii, bineînțeles că va sosi Moș Crăciun, care va împărți daruri".
Porcii au fost tăiați deja, pentru că durează câteva zile până sunt gata preparatele din carne, cele mai importante din meniu.
Laura Mihalache, bucătar șef: „Vom pregăti cârnații, vom pregăti caltaboșul, slănina se face un pic mai devreme deoarece trebuie să stea la sare".
Unii turiști, care vin în grup mai mare au închiriat vile. Una cu șase camere costă aproximativ 3.000 de euro pentru trei nopți.
Pe Valea Prahovei, unde se poate schia și la altitudine mai mare, gradul de ocupare a hotelurilor și pensiunilor este de 80% de Crăciun.
La un hotel de patru stele, o cameră dublă ajunge la 762 de euro, pentru trei nopți. În pensiuni, tarifele sunt în jur de 200 de euro de persoană pentru trei nopți, cu demipensiune.
Românii petrec sărbătorile în Maramureș
În Maramureș, în schimb, rezervările au început în vară, iar acum mai sunt puține camere neocupate.
În Breb, zonă apreciată și de Regele Charles pentru felul în care au fost conservate casele tradiționale, afumătorile sunt pline cu bunătăți.
Ionuț Malanca: „Cârnați, șunculiță, caltaboș. Avem mai multe afumături, toate pregătite la foc de esență tare, lemn de cireș”.
Cuptoarelor în care se vor rumeni cozonacii, colacii și pâinea sunt curățate, la fel și cazanele în care vor fierbe horinca și vinul cu mirodenii. O vacanță de Crăciun în Maramureș poate ajunge și la 600 de euro de persoană.
Adina Malanca: „Toate camerele sunt ocupate atât pentru Crăciun, cât și pentru Anul Nou. Un pachet la noi, cu mâncare tradițională, ceterași, plimbări cu sania trasă de cai costă 1.500 de lei de persoană”.
Aproape plin este și în Bucovina. Potrivit reprezentanților din turism, mai sunt locuri în Vatra Dornei și Sucevița. Pentru patru nopți într-o pensiune, prețurile sunt între 300 și 800 de euro de persoană. Tunurile de zăpadă funcționează deja, astfel că autoritățile sunt încrezătoare că se va putea schia în toate stațiunile.