Pogo, salvamontistul care a fost ucis de avalanșă, era unul dintre cei mai buni schiori. „Muntele a însemnat viața lui”
Tânărul care și-a pierdut viața în urma avalanșei produse vineri, în Făgăraș, era salvamontist, unul dintre cei mai buni schiori free-ride, adică în zone sălbatice din afara pârtiilor.
Venise pe munte cu 3 prieteni și a fost primul care a pornit pe o pantă abruptă din zona cabanei Bâlea, locul său preferat. Pasionat de sporturi extreme, tânărul avea echipament complet de protecție, dar riscul de avalanșă în zonă era mare.
Zăpada s-a oprit, dar îl târâse deja spre stânci pe sportivul de 33 de ani, Paul Popescu, mai cunoscut între prieteni drept Pogo. Un coleg salvamontist a văzut prin binoclu ce s-a întâmplat.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Vârful Văiuga, de unde voiau să pornească rând pe rând schiorii, este la 2.443 de metri altitudine. Paul a fost primul din grup. Valul de zăpadă s-a desprins chiar de sub vârf, imediat ce a trecut el, iar la aproximativ 200 de metri l-a prins din urmă. Stratul nu era gros, iar schiorul a fost zdrobit de stânci.
Ceilalți trei schiori au ajuns repede la el, dar Paul nu mai avea semne vitale.
Înainte de această tură, tânărul, cu mare experiență, testase terenul și avea echipament de protecție complet, inclusiv un airbag special, din rucsacul de salvare.
Dan Popescu, șeful Salvamont Sibiu: „Și-a asumat un risc într-adevăr, cunoștea foarte bine zona, știa ce-i sub cei 65 de cm de zăpadă proaspătă. A fost unul dintre cei mai buni freerideri din România, pasionat de mic, salvamontist de la 18 ani. Practica toate spoturile extreme. De data asta neșansa lui a fost să fie dat peste stânci”.
Vineri, riscul de avalanșă în zonă era de 4, din maximum 5. Paul Popescu a mai fost surprins de o avalanșă, împreună cu alți colegi, în 2014. Toți au avut atunci șansa să scape teferi.
Pe lângă pasiunea pentru munte, Pogo avea o mare dragoste de oameni. Nu doar că a participat la sute de acțiuni de salvare, dar lega ușor prietenii și invita adesea pe alți schiori în România, să le arate Carpații. O echipă de olandezi i-a dedicat un scurt documentar.
Tatăl unei fetițe pe care o iubea nespus, Pogo a fost mereu susținut și înțeles de părinții lui.
Tatăl lui Pogo: „Muntele a însemnat viața lui. Eu i-am inspirat această dragoste”.
Mama lui Pogo: „Trimitea poze, uite mami, un apus, uite mami, ce frumusețe, era o bucurie, trăia pentru Bâlea. El e pe munte de când a învățat să umble, respecta muntele și își asuma riscurile”.
Iulius, prieten: „Pasiunea pentru schi, pentru munte, natură erau mai mult decât pasiune, erau în esența ființei lui și se bucura de fiecare clipă în munte, mai ales de coborârile la apus. Pogo era cel mai bun, dar întotdeauna când vine vorba despre natură există și o doză de hazard. Un ceas rău”.
Cu o zi înainte să moară Paul, în aceeași zonă s-a mai produs o avalanșă, care a îngropat în zăpadă corturile a doi turiști. Din fericire, ei erau în cabană. Iar pericolul persistă. La peste 1.800 de metri, atât în Făgăraș, cât și în Parâng, Șureanu, Țarcu și Godeanu, riscul rămâne de 4 din 5.