Ploile violente și grindina au provocat pagube majore în 10 județe
Ploile violente le-au adus miercuri seară necazuri oamenilor din zece judeţe. La Cluj, acoperişurile mai multor case au fost avariate de vânt. În schimb, la Braşov, mai multe străzi au fost acoperite de apă.
Cel mai rău a fost însă în Dâmboviţa. Vijelia a afectat reţelele electrice şi sute de oameni au rămas în beznă.
În Dâmboviţa, vântul, care a suflat la rafală cu aproape 60 de kilometri pe oră, a frânt mai mulţi arbori şi a avariat reţele electrice. Mai multe sate au rămas în beznă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Din cauza ploii, şoferii au fost puşi în dificultate pe drumurile din judeţ.
Pe autostrada Bucureşti - Piteşti, vizibilitatea a fost atât de redusă încât s-a circulat cu cel mult 50 de kilometri pe ora.
Sistemul de canalizare din Târgovişte nu a mai făcut față şi, în scurt timp, străzile au fost acoperite de apă.
A plouat torenţial şi la Braşov, unde cerul a fost brăzdat de fulgere. Mai multe străzi au fost inundate.
Pe Drumul Naţional 1, un copac a fost pus la pământ de vânt şi circulaţia a fost blocată pe un sens timp de câteva zeci de minute.
Rău a fost şi la Chinteni, în Cluj. Acoperişurile a 15 case au fost distruse de vânt. Furtuna nu a ţinut mai mult de o jumătate de oră, iar oamenii spun că vântul a suflat extrem de puternic. Acoperişul acestei case a fost luat pe sus, purtat în aer zeci de metri, iar mai apoi pus la pământ în bucăţi.
Ploile au făcut probleme şi la Piteşti. În mai multe cartiere din oraş a căzut grindină.
În ţară s-a dat alarma încă de miercuri, la prânz. Primul judeţ afectat a fost Gorj. Acolo, cei la ISU au decis să alerteze populaţia cu sirenele. Alarmele au sunat şi în Brad, judeţul Hunedoara, unde ploaia a inundat câteva străzi. În est, doi bărbaţi au murit după ce au fost fulgeraţi.
În Târgu Jiu, oraş aflat temporar sub cod portocaliu, cerul s-a întunecat brusc. S-au aprins luminile pe străzi şi au pornit sirenele de avertizare. Decizia a fost luată de cei de la ISU, împreună cu prefectul.
Apoi a început să plouă şi mai multe străzi din centru au fost inundate. În alte zone din judeţ a căzut grindină.
În judeţul Vaslui, vremea rea a făcut şi două victime. Doi bărbaţi au murit fulgeraţi. Unul dintre ei era cu soţia la cules de vie. Au făcut imprudenţa să se adăpostească sub un nuc.
"A fulgerat chiar în faţa mea... Îmi pare rău că m-am dus acasă. Eram amândoi odată şi gata", spune soția.
În cele două cazuri, s-au făcut apeluri disperate la 112. Cei de la Ambulanţă Vaslui au cerut iniţial ca la victime să ajungă un elicopter SMURD, de la Iaşi. Piloţii n-au primit însă permisiunea să decoleze, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din întreagă zona.
În Comarnic, bucăţi de gheaţă de dimensiunea unei nuci au distrus acoperişuri, au îndoit caroserii şi au spart geamurile mai multor maşini.
În Comarnic nu există nicio casă care să nu fi fost afetata de grindină. Acoperişurile din ţiglă au fost complet ciuruite, dar bucăţile de gheaţă au fost atât de mari încât a reuşit să găurească şi acoperişurile de tablă.
În continuare, în toată România, multe localităţi nu au curent electric.