Filmul furtunii din Capitală. Haos în trafic, apoi un oraș pustiu

Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Joi 21 Septembrie 2017 07:27
Categorie: Actualitate

Furtuna anunţată de autorităţile din Capitală a lovit miercuri seară în special în nordul şi vestul oraşului. A fost un episod scurt de vijelie, însoţită de vânt puternic şi grindină.

Suficient pentru a rupe 13 copaci. Din păcate, unul a căzut peste un bărbat de 42 de ani, care a murit. Restul Bucureştiului a fost însă ocolit de furtună. Avertismentele i-au speriat pe oameni, care au stat în case, astfel că oraşul a fost pustiu.

Bărbatul de 42 de ani a mers să îşi viziteze sora, pe Şoseaua Viilor, în Sectorul 5 al Capitalei. Când se afla pe trotuar, în fața casei, creanga unui copac din curtea unei fabrici s-a prăbuşit peste el.

Constantin Jarcalete, cumnatul victimei: "Stând de vorbă, am auzit cum trosneşte pomul, eu m-am lipit de gard, el nu a mai avut ce face."

Omul a suferit răni grave la cap şi a murit pe loc.

Costel Chiriţă, medic Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar - Arseni: "Pacientul era în stop cardio respirator, cu politraumatism prin lovire cu un corp dur, cu leziuni incompatibile cu viaţa."

Nu este prima dată când crengile plopului care se afla în curtea unei fabrici de ciocolată se prăbuşesc pe trotuar - o spun şi rudele victimei care locuiesc aici în zonă, dar şi semnele amplasate pe trotuar: o bandă care interzice trecerea pietonilor şi trei afişe care îi sfătuiesc pe aceştia să ocolească zona.

Reprezentanţii primăriei susţin că bărbatul a ignorat avertizările şi a trecut dincolo de benzile galbene, despre care oamenii spun că au fost puse ieri. Poliţiştii urmează să stabilească în ce condiţii a avut loc tragedia.

Pe o stradă din sectorul 1, un copac a fost smuls cu tot cu rădăcina din pământ, a doborât un alt arbore, apoi a căzut peste două maşini.

Pe şoseaua Kiseleff, un copac doborât de vânt a blocat zeci de minute trotuarul şi pista pentru biciclete. La doar câteva sute de metri depărtare, un alt arbore a căzut pe şosea. Chiar şi aşa, în plin cod galben de furtună, miercuri seară, stropitorile de pe şoseaua Kiseleff funcţionau.

În restul Bucureştiului, furtuna a trecut fără să lase prea multe urme. După un scurt episod de vijelie cu vânt şi câţiva stropi de ploaie, în zona centrală lucrurile s-au calmat.

Avertismentele autorităţilor le-au stricat socotelile proprietarilor de baruri din Centrul Vechi. Străzile erau pustii, la fel şi localurile. Câţiva curajoşi şi-au făcut totuşi apariţia. De exemplu, câteva tinere nu au renunţat la petrecerea burlacitelor.

Vântul a creat probleme pe aeroportul din Otopeni, unde cursele de la Heraclion şi Doha au fost rerutate pe aeroportul din Constantă, iar o cursă din Berlin a fost trimisă la Varna.

Şi în judeţul Ilfov militarii au acţionat pentru scoaterea apei din cel puţin opt imobile inundate. Iar în comuna Corbeanca a căzut grindină.

Haos și aglomerație pe străzi și la metrou

Măsurile fără precedent, anunţate de autorităţi pentru Bucureşti, aflat sub cod de vreme rea, au creat confuzie, haos şi panică ieri. Primarul capitalei i-a rugat pe oameni să stea în case după ora 20, iar școlile şi grădinițele au fost închise la ora 17.

Cei trimişi acasă de la serviciu când afară era soare şi frumos au blocat străzile şi staţiile de metrou.


Foto: Facebook/Iulian Moise

Oamenii au fost alertaţi ca Bucureştiul intră sub un cod galben de furtună. Gabriela Firea a convocat un comandament de vreme rea şi a avut o recomandare care i-a speriat pe mulţi.

Gabriela Firea, primarul capitalei: "Aş dori să adresez o rugăminte bucureştenilor dacă nu au drumuri foarte urgente, necesare, să rămână acasă, pentru că după ora 20 vor începe aceste fenomene extreme, vântul care va avea aspect de vijelie."

În acel moment, prognoza din capitală anunţa un vânt de până la 65 de kilometri pe oră şi ploi de cel mult 35 de litri pe metru pătrat. Potrivit ANM, codul galben anunţat prevede fenomene meteorologice temporar periculoase, dar obişnuite.

Cu toate acestea, primăria a anunţat că şcolile, grădiniţele şi creşele îşi vor termina programul până la ora 18.00. Gabriela Firea a plusat şi a solicitat că unităţile de învăţământ să se închidă la 17.00. Zis şi făcut. Circulara transmisă de inspectoratul şcolar în toate unităţile de învăţământ a fost cu aplicare imediată. Evident că pentru părinţi nu a fost uşor să-şi scurteze programul de muncă pentru a-şi lua copiii acasă până în ora 17.00

În aceste condiţii, multe companii s-au văzut nevoite să-şi restrângă programul. Pornind de la anunţul că în Bucureşti, şcolile grădiniţele şi creşele se vor închide începând cu ora 17.00, mai multe companii din Bucureşti, printre care bănci, chiar şi farmacii, şi-au anunţat angajaţii ca pot să plece mai repede ca să-şi ia copii de la unităţile de învăţământ.

Aşa că începând cu ora 16.00, străzile din Bucureşti s-au aglomerat până la refuz de părinţi care se grăbeau cu maşinile să ajungă la copii. A fost nebunie şi la metrou.

Între timp, şi primăria sectorului 2 şi-a avertizat locuitorii. Mii de oameni au primit un mesaj pe telefon prin care li se spunea că după ora 18 se anunţă ploi şi vijelii. Oamenii au reacţionat diferit. Unii s-au baricadat în case de la 5.

Între timp, pe reţelele de socializare s-a viralizat un mesaj prin care oamenii erau anunţaţi că furtuna va fi chiar mai puternică decât a anunţat primăria.

La ora 16, Firea a organizat o conferinţă de presă prin care a încercat să liniştească populaţia.

Gabriela Firea: "Voi face plângere penală împotriva celor care au răspândit aceste informaţii false."

Dar avertizările oficiale au rămas în vigoare. Iar Gabriela Firea a enumerat care vor fi cele mai afectate cartiere din Bucureşti şi anume, cele din Nord-Estul Capitalei, Băneasa şi Colentina. Dar şi cele din Sud Vest: Drumul Taberei Militari, Rahova, Sălaj, Ferentari.

Zeci de mașini din Teleorman, avariate din cauza grindinei căzute miercuri
Zeci de mașini din Teleorman, avariate din cauza grindinei căzute miercuri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Klaus Iohannis
Iohannis, despre economie: "România trebuie să iasă din cercul vicios al experimentelor"
Protest la Ministerul Justiției: oamenii au aruncat cu pietre și vopsea
De ce stătea în spatele microbuzului fetița de 12 ani care a murit după ce a căzut
Mihai Șora, după anunțul lui Toader: "Noapte bună, România!"
Reacția lui Frans Timmermans, după ce a aflat că Guvernul a adoptat OUG pe Justiție
Cărțile de identitate se modifică. Cum vor arăta noile documente
Tudorel Toader si Augustin Lazar
Avertismentul lui Lazăr privind schimbarea legilor justiției: Sunt neconstituționale
Forțele Aeriene, în căutare de piloți tineri. Salariul maxim: 16.000 de lei
„Am făcut o greşeală destul de puternică". De ce a picat o tânără examenul auto
Apa Nova nu va plăti amenda de la DSP. Ce substanţe se folosesc pentru dezinfectare
Operă a lui Brâncuși, expusă la 25 de ani după ce a fost furată dintr-un cimitir
Cele mai importante schimbări aduse de OUG dată de Toader pe Legile Justiției