Cod galben de furtuna in jumatate de tara. Cum arata centrul orasului Deva dupa 20 de minute de ploi

deva ploaie

Mai mult de jumatate de tara se pregateste pentru ce e mai rau. De luni dupa amiaza pana marti dimineata 30 de judete din nordul, centrul, sud vestul si vestul Romaniei, se afla sub incidenta unui cod galben de ploi torentiale.

UPDATE 20:00  Este de asteptat inclusiv ca vantul sa sufle cu putere si sa faca ravagii. Deja, natura s-a manifestat violent in Timis, si in Hunedoara. S-au rupt norii, iar suvoaiele au pus stapanire pe strazi, si pe case. Au fost si destule situatii, in care grindina, cazuta din senin, a tocat totul in cale.

Ploaia iscata in luni dupa-amiaza la Zalau, a durat doar cinci minute, insa un covor alb a acoperit toate strazile si parcarile din oras. Proprietarii de masini au stat cu rasuflarea taiata de teama ca bucatile de gheata le vor face tzandari parbrizele.

La Deva s-au rupt norii. De altfel, tot centrul judetului Hunedoara s-a aflat sub o avertizare cod portocaliu, de scurta durata. Dupa 20 de minute de potop suvoaiele au urcat pana la portiere.

In tot acest tablou dezolant trecatorii au incercat sa scape cat mai repede.

Citește și
guvern
Reactia Guvernului in fata viiturii: "Doamne ajuta sa nu se intample nimic" Harta zonelor amenintate
Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților Castelului Peleș: „Am mers cu un grup de amici străini să vizităm castelul și la casa de bilete, șoc”

"Eu am venit pregatita de acasa pentru ca am vazut cum ploua, insa mi-e tema ca nu stiu pe unde sa calc, nu se mai vede nimic din trotuar.", spune o femeie.

"Uite asa a ajuns centrul Devei, acesta este un centru de oras. Pe nimeni nu intereseaza.", a declarat un locuitor din Deva.

In plus la Timisoara a batut si vantul cu putere. E incredibil cu cata furie a putut sa loveasca furtuna in doar zece minute. Trotuarele s-au umplut imediat de apa si cine s-a aflat pe strada cu greu s-a putut tine pe picioare. Pe sus au inceput sa zboare hartii, bucati de lemn si chiar si panouri metalice grele ca si acestea au fost rasturnate imediat"

Mai mult de jumatate din tara va fi pana marti dimineata la ora 9 sub avertizare cod galben de furtuna.

Ploi si temperaturi in scadere in toata tara. Prognoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani

Instabilitatea atmosferica se va mentine in urmatoarele doua saptamani, in toate regiunile tarii fiind asteptate ploi, descarcari electrice si o scadere cu cateva grade a temperaturilor, potrivit prognozei realizate de ANM.

Conform prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 10-23 iunie, in Banat, la inceputul perioadei se va inregistra o scadere a temperaturilor maxime, ce vor atinge pe 12 iunie o medie de 22 de grade, cu cinci grade mai putin decat in prima zi a saptamanii.

In intervalul 13-17 iunie va urma o incalzire usoara si treptata a vremii, spre valori medii ale maximelor diurne de aproximativ 28 de grade, ceea ce caracterizeaza o vreme calda pentru mijlocul lunii iunie.

Totodata, pe parcursul primei saptamani, regimul termic nocturn are usoare variatii, de 1-2 grade in plus sau in minus, in jurul valorii de 14 grade.

Incepand din 18 iunie, temperaturile maxime pierd cateva grade, urmand sa ajunga la o medie de 26 de grade pe 23 iunie, in timp ce minimele nocturne raman la valori de 15 grade, in medie.

Ploile, mai ales averse, insotite si de descarcari electrice, se vor semnala in Banat pe tot parcursul intervalului de prognoza, dar mai importante cantitativ si pe arii mai extinse vor fi in intervalul 10 - 13 iunie.

In Crisana, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme in racire usoara, spre o medie a temperaturilor maxime de 22 de grade in data de 12 iunie, dupa care regimul termic mediu diurn va fi in crestere treptata spre 28 de grade pe 17 iunie.

Ulterior, vremea se raceste cu aproximativ trei grade pana in ultima zi a perioadei de prognoza. Temperaturile nocturne se vor mentine in general constante in ambele saptamani, situandu-se in medie in jurul valorii de 14 grade.

Aversele de ploaie si descarcarile electrice se vor semnala pe tot parcursul celor doua saptamani de prognoza, iar ploi torentiale vor fi mai ales in intervalul 10-13 iunie. Gradul de instabilitate atmosferica se va diminua semnificativ in intervalul 14-17 iunie, in timp ce dupa 18 iunie va creste din nou probabilitatea de aparitie a fenomenelor specifice instabilitatii atmosferice.

In Transilvania, daca in prima zi a perioadei de prognoza se vor inregistra temperaturi maxime usor mai ridicate decat mediile climatologice ale perioadei, in urmatoarele doua zile, valorile termice diurne vor scadea cu aproximativ cinci grade, ajungand la o medie de 22 de grade pe parcusul zilei de 12 iunie.

Vremea se va incalzi apoi, iar inceputul celei de-a doua saptamani de prognoza va fi caracterizat de o vreme usor mai calda decat in mod obisnuit pentru a doua decada a lunii iunie, media temperaturilor maxime urmand sa fie de 27 de grade.

Pana pe 23 iunie, regimul termic diurn va scadea cu aproximativ trei grade, in timp ce minimele nocturne nu vor avea in general oscilatii pe tot parcursul perioadei de prognoza, situandu-se in jurul unei medii de 12 grade.

Fenomenele de instabilitate atmosferica vor fi in fiecare zi, mai frecvente si la cote ridicate fiind in intervalul 10-14 iunie, precum si dupa data de 18 iunie, cu un plus insa pentru zilele de 11 si 12 iunie, cand se vor inregistra cantitati importante de precipitatii.

In Maramures, temperaturile din timpul zilei vor scadea cu aproximativ patru grade in primele trei zile ale intervalului de prognoza, de la valori in jur de 26 de grade pe parcursul zilei de luni, 10 iunie.

In intervalul 13-18 iunie se va resimti o incalzire treptata a vremii, dar dupa 19 iunie temperatura va scadea din nou, ajungand la sfarsitul zilelor de prognoza spre medii ale maximelor de 24-25 de grade. Pe parcursul noptilor intregului intervalul de prognoza, temperatura aerului nu va avea variatii semnificative, minimele situandu-se in jurul unei medii de 13-14 grade.

Ploile, prezente mai ales in 10-14 iunie si 17-23 iunie, vor avea caracter de aversa si vor fi insotite de descarcari electrice, iar probabilitatea pentru cantitati de apa mai importante va fi semnificativa in jurul datelor de 10, 11 si 12 iunie.

In Moldova, la inceputul primei saptamani a perioadei de prognoza, mediile temperaturilor diurne vor fi in scadere, apoi vor creste usor. A doua saptamana va debuta cu maxime de 27-28 de grade, iar pana la sfarsitul acesteia temperatura aerului va mai scadea cu aproximativ doua grade. Regimul termic mediu nocturn va ramane relativ constant in intervalul 11-23 iunie, urmand a se situa in jurul valorii de 15 grade.

Aversele si descarcarile electrice se vor semnala frecvent pana pe 16 iunie si din nou dupa 18 iunie, insa ploile vor fi mai importante cantitativ in intervalul 11-14 iunie si posibil pe 18 iunie.

In Dobrogea, regimul termic se va mentine relativ constant in prima saptamana a intervalului de prognoza, cand valorile temperaturilor maxime vor fi, in medie, de aproximativ 26 de grade, iar cele ale minimelor nocturne de 17-18 grade, valori ce se mentin si pe parcursul celei de a doua saptamani.

Incepand din primele zile ale saptamanii viitoare, maximele diurne adauga, in medie, doua grade si raman in jurul valorii de 28 de grade pana la sfarsitul perioadei de prognoza, caracterizand astfel o vreme calda pentru a doua decada a lunii iunie.

Se vor semnala manifestari de instabilitate atmosferica intre 13 si 16 iunie, dar acestea vor fi pe arii mai extinse pe 13 si 14 iunie, cand izolat s-ar putea inregistra cantitati de apa mai importante. Ulterior, vor fi ploi de scurta durata, cel mai probabil in jurul datei de 18 iunie.

In Muntenia, dupa o prima zi cu vreme calda, in care mediile temperaturilor maxime se vor situa in jurul valorii de 29 de grade, valorile termice vor marca o scadere usoara, urmand ca in intervalul 11-16 iunie sa se situeze in jurul valorilor normale pentru acesta perioada, respectiv medii de 26-28 de grade.

In a doua saptamana, regimul termic mediu diurn se va mentine relativ constant, in jurul valorii de 29 de grade, caracterizand astfel o vreme calda. Temperaturile nocturne vor marca o crestere cu aproximativ doua grade in prima noapte, iar pana la sfarsitul intervalului de prognoza va avea usoare variatii in jurul unei medii de 15 grade.

Gradul de instabilitate atmosferica se va mentine ridicat pe tot parcursul primei saptamani a intervalului de prognoza, urmand a se inregistra cantitati mai importante de precipitatii, cu precadere in zilele de 11 si 12 iunie. Incepand cu data de 16 iunie, probabilitatea de aparitie a averselor insotite de descarcari electrice scade semnificativ. Acestea se vor semnala sporadic, cel mai probabil pe 18 si 21 iunie.

In Oltenia, vremea, calda in prima zi, se va racori treptat, astfel incat pe 12 iunie media maximelor va atinge 23 de grade. Ulterior, valorile termice diurne se vor inscrie pe un trend ascendent, iar la inceputul saptamanii viitoare vor ajunge din nou la medii in jur de 28 de grade.

Pana pe 23 iunie va urma o perioada cu un regim termic relativ constant la valorile diurne, ce se vor mentine in jurul a 27-28 de grade Celsius, fiind usor mai ridicate decat mediile climatologice ale perioadei. Temperaturile medii nocturne vor avea usoare variatii pe tot parcursul celor doua saptamani si se vor situa in jur de 14-15 grade.

Ploile se vor semnala frecvent pana pe 16 iunie, dar averse mai importante cantitativ, insotite de descarcari electrice, vor cadea in intervalul 10-13 iunie. In a doua saptamana, fenomenele specifice instabilitatii atmosferice se vor semnala trecator si pe arii restranse, cu precadere in jurul datei de 18 iunie.

La munte, valorile termice vor marca o scadere usoara in primele zile ale perioadei de prognoza, de la medii ale maximelor diurne de 18 grade in prima zi spre 14 grade pe 12 iunie. Apoi, vor fi in crestere pana pe 17 iunie, ajungand din nou la o medie de aproximativ 18 grade, in jurul careia de altfel se vor mentine pana la sfarsitul intervalului. Minimele nocturne vor avea mici fluctuatii in intervalul 8-10 grade pe parcursul celor doua saptamani.

Aversele, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, vor fi frecvente in prima saptamana si mai importante cantitativ in intervalul 10-13 iunie. Ulterior, astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrane, mai ales in cursul dupa-amiezelor, cu o probabilitate mai mare de aparitie dupa data de 20 iunie.

Estimarea ANM pentru urmatoarele doua saptamani este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cod galben de inundatii in Romania, emis pentru rauri din nord, nord-vest si sud-vestul tarii
Cod galben de inundatii in Romania, emis pentru rauri din nord, nord-vest si sud-vestul tarii

Raurile mici din bazine hidrografice aflate in nordul, nord-vestul si sud-vestul tarii se afla, in intervalul luni, ora 18.00 - marti, ora 16.00, sub atentionare cod galben de inundatii, informeaza Administratia Nationala "Apele Romane".

Reactia Guvernului in fata viiturii:
Reactia Guvernului in fata viiturii: "Doamne ajuta sa nu se intample nimic" Harta zonelor amenintate

De luni dupa-amaiza, pentru Romania urmeaza doua zile consecutive de avertizari meteorologice. In unele zone vor cadea pana la 70 de litri de apa, pe metrul patrat, iar joi, oricat ar sta de linistiti unii, vine viitura pe Dunare.

Stare de alerta in tara vecina, din cauza viiturii de pe Dunare. Budapesta tremura pana miercuri
Stare de alerta in tara vecina, din cauza viiturii de pe Dunare. Budapesta tremura pana miercuri

Starea de alerta se mentine la Budapesta. Viitura de pe Dunare a atins nivelul maxim duminica seara in capitala Ungariei, dar digurile inaltate de cateva zile incoace au reusit sa apere cea mai mare parte a orasului.

Recomandări
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România

Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a anunțat, joi, că a luat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România.

Bătălia pentru Kursk: Cele două probleme care îi duc pe soldații lui Putin în ghearele morții, deși au un avantaj major
Bătălia pentru Kursk: Cele două probleme care îi duc pe soldații lui Putin în ghearele morții, deși au un avantaj major

Contraofensiva lansată de forțele lui Putin în regiunea rusă Kursk, care se află sub controlul armatei ucarinene, nu dă rezultatele așteptate de Moscova.

Record de migrație în 2023, în statele europene dezvoltate. Situația particulară a Germaniei
Record de migrație în 2023, în statele europene dezvoltate. Situația particulară a Germaniei

Un record al migrației în țările europene dezvoltate s-a înregistrat în 2023, 6,5 milioane de persoane în țările OCDE.